Foto: Feisal Omar/REUTERS
Foto: Feisal Omar/REUTERSVis mer

Hevder ti nordmenn kriger for Al Shabaab i Somalia

En av topplederne for Al Shabaab hevder at ti nordmenn deltar i kamper for terrororganisasjonen i Somalia. Opplysningene oppfattes som troverdige og PST er bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke sett dem eller snakket med dem, men jeg har spurt andre medlemmer av Al Shabaab. De vil ikke si hva de heter eller hvor gamle de er, men det er snakk om ungdommer under 30 år, sier lederen til NRK.

Mannen sitter i toppledelsen for Al Shabaab i Mogadishu og ønsker å være anonym.

Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen har nettopp skrevet en rapport om Al Shabaab for Forsvarets forskningsinstitutt. Han sier opplysningene er troverdige.

- Jeg tror ikke de bestandig har helt oversikten over hvor mange de er, men dette er relativt troverdig. Denne mannen jobber i medieseksjonen til Al Shabaab. Jeg vil tro at han har god oversikt, sier Hansen.

Analysesjef Jon Fitje i PST er bekymret og mener rekrutteringen av nordmenn til terrororganisasjonen gjør at man flytter grenser for aksept av voldsbruk.

- Når de da returnerer til Norge eller andre europeiske land, får de også en annen status. De kan i verste fall utgjøre en trussel for sikkerheten her, sier Fitje.

(NTB)