Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny påstand mot Kavanaugh

Hevder tidligere bakgrunnsjekker advarte om upassende oppførsel

Demokratene mener tidligere bakgrunnsjekker FBI gjennomførte, reiste spørsmål om upassende seksuell oppførsel eller alkoholmisbruk.

HØYESTERETTSKANDIDAT: Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer. Foto: REUTERS/Jim Bourg
HØYESTERETTSKANDIDAT: Brett Kavanaugh er Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer. Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Seint onsdag kveld amerikansk tid kom beskjeden om at den nye FBI-rapporten om Donald Trumps høyesterettskandidat, Brett Kavanaugh, var på vei til Sentatet. Republikanernes majoritetsleder, Mitch McConnell planlegger å holde en avstemning fredag.

Kavanaugh er anklaget for seksuelle overgrep mot Christine Blasey Ford og to andre kvinner. Den nye FBI-etterforskningen, som kom etter en historisk høring torsdag i forrige uke, er imidlertid svært begrenset i omfang. Selv benekter Kavanaugh alle anklagene.

Tidligere advarsler

Åtte av ti Demokrater i justiskomiteen i Senatet hevdet i et brev onsdag at det kom advarsler om upassende oppførsel i en eller flere av seks tidligere FBI-sjekker av Kavanaugh. Det skjedde etter en twittermelding fra staben til den republikanske komitélederen Chuck Grassley.

- Ingen steder i disse seks FBI-rapportene, som komiteen har gjennomgått tverrpolitisk, var det en eneste dunst av NOE tema - i det hele tatt - knyttet til noen form for upassende seksuell oppførsel eller alkoholmisbruk, skriver Grassleys stab på Twitter.

- Denne twittermeldingen er ikke presis. Republikanerne i komiteen må rette den opp, skriver den demokratiske senatoren, Dick Durbin, på Twitter og viser til et brev han har skrevet sammen med åtte av de ti andre Demokratene i komiteen.

- Det er problematisk at majoriteten i komiteen har karakterisert informasjon fra dommer Kavanaughs konfidensielle bakgrunnsjekk på Twitter ettersom dette er hemmeligstemplet informasjon, som ikke er ment til offentliggjøring. Dersom majoriteten i komiteen skal bryte denne konfidensialiteten og karakteriserere bakgrunnsjekker offentlig, må de i hvert fall være ærlige, skriver Durbin.

De to demokratene som ikke har signert brevet, er senatorene Christopher Coons og Amy Klobuchar.

Grassley og republikanerne avviser anklagene.

- Ingenting i twittermeldingen er upresist eller villedende. Komiteen står ved uttalelsen, som er fullstendig sann. Mer grunnløse insinuasjoner og mer falsk sverting fra Demokratene i Senatet, svarer de på Twitter.

Én kopi

Ifølge Washington Post vil senatorene foreløpig bare få lese FBI-rapporten i et sikret rom. For å hindre lekkasjer skal det bare være en fysisk kopi av den tilgjengelig for de 100 senatorene.

Temperaturen er svært høy rundt den kommende avstemningen. Under et valgkampmøte i Mississippi gjorde USAs president narr av anklagene mot Kavanaugh.

Det har fått de tre republikanske senatorene, som ennå ikke har sagt at de støtter Kavanaugh til å reagere.

- Det var helt enkelt galt, sier senator Susan Collins til CNN, men vil ikke svare på om det påvirker hvordan hun vil stemme.

- Det var fullstendig upassende og uakseptabelt, sier senator Lisa Murkowski og legger til at hun «tar alt med i vurderingen» før hun skal stemme.

- Jeg syntes det var åpenbart var ufølsomt og frastøtende. Det er ikke riktig å diskutere sånt på et valgkampmøte, sier senator Jeff Flake til kanalen.

Heller ikke de to demokratiske senatorene, Heidi Heitkamp og Joe Manchin, som er fra delstatene Nord-Dakota og Vest-Virginia, hvor Trump er svært populær, har foreløpig sagt hvordan de vil stemme.

OPPRØRT: Brett Kavanaugh brøt sammen under høringen i Senatet, en høring hvor han måtte svare på overgrepsanklager framsatt av psykologiprofessor Christine Blasey Ford. Video: CNN Vis mer

- Løy om drikking

Samtidig hevder en av Kavanaughs tidligere studievenner at han løy under ed til senatskomiteen. Han mener Kavanaugh drakk langt mer enn det han selv har gitt uttrykk for. Selv var Kavanaugh svært opptatt i høringen av å understreke at han aldri hadde drukket så mye at han ikke husket hendelser. Andre klassekamerater har imidlertid også anklaget Kavanaugh for å lyve.

- Brett Kavanaugh sto under ed og løy om drikkingen sin og meningen bak ord i årboka hans. Han gjorde det uredd, uten å nøle og uten reservasjoner. Hans vilje til å lyve for å unngå å bli satt i forlegenhet kaster tvil over hvordan han benekter det større spørsmålet om seksuelle overgrep, skriver James Roche, som delte rom med Kavanaugh i deres første år på Yale-universitetet, i et innlegg hos Slate.

Han tror på vennen Deborah Ramirez, som har anklaget Kavanaugh for å blotte seg for henne under en fest.

Professorer i opprop

Onsdag undertegnet også mer en 650 amerikanske jusprofessorer et opprop i New York Times hvor de advarte mot å godkjenne Kavanaugh på livstid til jobben som høyesterettsdommer.

- Vi har ulike syn på andre av dommer Kavanaughs kvalifikasjoner. Men vi er samlet, som jusprofessorer og forskere ved juridiske institusjoner, i trua på at han ikke viste upartiskheten og det juridiske temperamentet som kreves i den høyeste domstolen i landet, skriver de.

SINT: Senator Lindsey Graham tok ikke lett på anklagene mot Brett Kavanaugh under høringen i Senatet 28. september. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!