USA og Iran:

Hevder Trump avslørte spion-hemmelighet

- USA var ikke involvert i den katastrofale ulykken, skriver Trump på Twitter.

HEMMELIG?: Dette bildet delte Donald Trump på Twitter fredag. Bildet er så detaljert at det får eksperter til å tro at det er tatt av en hemmelig spion-satelitt, og refser Trump for å dele graderte bilder med offentligheten, selv om flere presidenter før ham har gjort det samme. Foto: Donald Trump / Twitter
HEMMELIG?: Dette bildet delte Donald Trump på Twitter fredag. Bildet er så detaljert at det får eksperter til å tro at det er tatt av en hemmelig spion-satelitt, og refser Trump for å dele graderte bilder med offentligheten, selv om flere presidenter før ham har gjort det samme. Foto: Donald Trump / TwitterVis mer

Torsdag gikk det galt rett før oppskytingen av en romrakett i nordlige Iran da det som skal ha vært en brann eller en eksplosjon oppsto.

Det meldte den amerikanske kringkasteren NPR da.

Det tok ikke mange timer før kommersielle satellittbilder av Imam Khomeini romsenter ble gjort tilgjengelig for NPR og internasjonale bildebyråer. Bildene viste en svart og tjukk røyksøyle stige opp fra oppskytningsrampa.

Nok en fadese var dermed et faktum for Irans rom- og satellittprogram, hvis oppskytninger har feilet mer enn to av tre ganger de siste elleve åra, ifølge New York Times.

Da kom plutselig USAs president Donald Trump inn fra sida.

FYRTE AV IGJEN: Nord-Koreas test av nye missiler skaper bekymring. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: AP, NTB. Vis mer

«Ikke involvert»

Selv om ingen eksplisitt har anklaget USA for å stå bak en eventuell sabotasje, skriver New York Times at mange konservative i Iran uansett vil mistenke USA for de mange flausene som har rammet landets rom- og satellittprogram.

Det var kanskje derfor Trump innledet sin Twitter-melding fredag med å benekte at USA hadde noe med å gjøre at torsdagens oppskytning mislyktes.

«USA var ikke involvert i den katastrofale ulykken under de siste forberedelsene før oppskytingen [ …]», skriver Trump i meldingen.

Det som virkelig vekker oppsikt er derimot hvilket bilde Trump valgte å illustrere meldingen med.

Trolig gradert bilde

Svart-hvitt-bildet er tatt ovenfra, trolig av en satellitt, men synes å være tatt fra en annen vinkel enn de tilgjengelige bildene fra kommersielle satellittene.

REAGERER: USAs president Donald Trump sier USA «er forberedt» i situasjonen med Iran. Nå svarer Iran at de er klare for krig. Video: NTB Scanpix. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Bildet er også langt mer detaljert, som gjør at man faktisk kan lese den persiske påskriften på oppskytningsrampa.

Det har fått eksperter til å anta at bildene er tatt av en amerikansk spionsatellitt, og at bildene derfor er graderte, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bildet Trump har delt, ser ut til å være av et annet bilde. Et lysskinn i midten av bildet ser også ut til å stamme fra en blits fra en telefon.

Derfor konkluderer eksperter med at Trump - eller noen i hans stab - har tatt et bilde av etterretningssammendraget USAs president hver dag går gjennom.

OMANBUKTA: Denne videoen skal vise iranske styrker som fjerner en udetonert mine fra et av de to tankskipene som skal ha blitt angrepet i Omanbukta torsdag. ifølge U.S Central Command. De frigir videoen bare timer etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo ga Iran skylda for de angivelige angrepene. Video: AP / CNN Vis mer

Får kritikk

At Trump angivelig har delt gradert informasjon, blir nå møtt med kritikk. Deriblant av James Clapper, USAs forhenværende etterretningsdirektør.

- Du kan banne på at våre motstandere nå studerer hva som er blitt avslørt, sier Clapper til New York Times.

- Denne Twitter-meldingen er et glimrende eksempel på Trumps målløse og impulsive tankegang omkring nasjonal sikkerhet, sier Daryl G. Kimball, direktør for organisasjonen Arms Control Association, til avisa.

Seniorforsker Ankit Panda ved forskningsinstituttet Føderasjonen for amerikanske forskere beskriver bildekvaliteten som «utrolig høy».

- Twitter-meldingen avslører noen ganske fantastiske evner offentligheten ganske enkelt ikke var klar over før dette, sier Panda til kringkasteren NPR.

- Dette er velbevarte nasjonale hemmeligheter. Vi deler ikke mye av dette med våre nærmeste allierte engang, legger han til.

SKYLDER PÅ IRAN: USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Iran står bak angrepet på det norskeide tankskipet i Omanbukta torsdag 13. juni. Video: CNN Vis mer

Kan dele gradert info

Det er imidlertid presidentens privilegium å dele gradert informasjon av denne typen, skriver New York Times.

Og Donald Trump er langt fra den første presidenten som har delt graderte bilder fra amerikansk etterretning med offentligheten, skriver avisa.

John F. Kennedy avgraderte og delte bilder av sovjetiske missilinstallasjoner på Cuba under den såkalte Cubakrisa i 1962.

George W. Bush delte bilder fra Irak i 2003 som skulle vise anlegg der daværende diktator Saddam Hussein angivelige produserte masseødeleggelsesvåpen. Det viste seg etter hvert ikke å stemme.

Trump selv avfeide all kritikk fredag.

- Vi hadde et bilde, og jeg delte det, som jeg har rett til å gjøre, sa Trump, ifølge The Guardian.