«USTABIL»: Kilder som står nært Donald Trump, beskriver ham som «ustabil» og «på tur til å rakne», ifølge Vanity Fair. Foto:Joshua Roberts   / Reuters / NTB Scanpix
«USTABIL»: Kilder som står nært Donald Trump, beskriver ham som «ustabil» og «på tur til å rakne», ifølge Vanity Fair. Foto:Joshua Roberts / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Donald Trump

Hevder Trump er i ferd med å rakne: - Et nytt nivå av bekymring

Det republikanske partiet blir stadig mer splittet i synet på USAs president Donald Trump, og stadig flere partikolleger og nære venner deler sine bekymringer for presidentens atferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De siste dagene har jeg snakket med et halvt dusin fremtredende republikanere og Trump-rådgivere, og alle beskriver et Det hvite hus i krise, der rådgivere kjemper for å holde styr på en president som virker å være stadig mer ufokusert og dyster i humøret, skriver den anerkjente forfatteren og skribenten Gabriel Sherman i amerikanske Vanity Fair torsdag.

Donald Trump beskrives som «ustabil», «har mistet fotfestet» og «er på tur til å rakne», ifølge de anonyme kildene Sherman har pratet med.

- Han bekymrer meg

Det ble stor oppstandelse da den republikanske senatoren Bob Corker tidligere denne uka uttrykte stor bekymring for retorikken til Donald Trump i et intervju med The New York Times.

Den høytstående republikaneren mente at presidentens skjødesløse kommentarer overfor andre nasjoner og deres ledere «kan føre USA inn i 3. verdenskrig».

- Han bekymrer meg. Han må bekymre alle som bryr seg om nasjonen vår, sa senatoren.

Siden har det vært full ordkrig mellom Donald Trump og partikollegaen.

- Kun én ting vil virke

Presidenten har den siste tiden fått kritikk fra en rekke hold etter flere aggressive uttalelser i sosiale medier. Sist lørdag delte han en Twitter-melding hvor han skrev at tidligere presidenters forsøk på å få til en avtale med Nord-Korea har vært nytteløse og at kun én ting vil virke.

Tidligere har Trump antydet at USA er klar for å handle mot Nord-Korea og lovet «en ild og en vrede verden aldri har sett før».

- Nytt nivå av bekymring

Vanity Fair-skribent Sherman, kaller New York Times-intervjuet med Bob Corker for et vendepunkt i Trumps presidentskap, og sier det avdekker hvor alvorlig det står til.

- Ordlyden blant noen av presidentens langvarige fortrolige, i tillegg til omfanget på noen av lekkasjene som kommer fra Det hvite hus, har endret seg. Det er et nytt nivå av bekymring, skriver han.

Nær støttespiller sjokkert

Til og med nære venner av Donald Trump står nå åpent fram og sår tvil om presidenten. En mangeårig venn og nær støttespiller av Trump, Tom Barrack, fortalte torsdag til Washington Post at han er «sjokkert» over Trumps retorikk og oppførsel.

Ifølge avisa er det få som står presidenten nærmere enn Barrack, og han var en av dem som bidro med mest penger til Trumps presidentkampanje.

- Etter min mening er han bedre enn dette, sier Tom Barrack til Washington Post.

Ifølge NBC News skal også utenriksminister og Trumps støttespiller Rex Tillerson ha kalt ham for en «idiot» tidligere i sommer, og Tillerson skal ha vurdert å gå av som utenriksminister.

Til dette svarte Trump slik:

- NBC News er falske nyheter og enda mer uærlig enn selv CNN. De er en skam for god journalistikk. Ikke annet å vente enn at oppslutningen deres faller, skrev han på Twitter.

Nedtur

Det republikanske senatorvalget i Alabama, som ble holdt i slutten av september, skal også ha vært en stor psykisk nedtur for Trump, skriver Vanity Fair. Trumps foretrukne kandidat var Luther Strange, men han tapte valget mot den evangelisk kristne våpenforkjemperen Roy Moore.

- Alabama var et slag i trynet for hans psyke. Han så at dyrkingen av personlighet var ødelagt, sier kilden om Trumps reaksjoner etter nederlaget.

Trump skal da ha fortalt sin sikkerhetssjef Keith Schillerat at han «hater alle i Det hvite hus».

- Jeg hater alle i Det hvite hus. Det er noen få unntak, men jeg hater dem, skal Trump ha sagt, hevder to anonyme kilder. Det hvite hus benekter at Donald Trump har sagt dette.

- Jeg kommer ikke til å slutte

ULYKKELIG?: Tidligere general John Kelly under brifingen i Det hvite hus torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
ULYKKELIG?: Tidligere general John Kelly under brifingen i Det hvite hus torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Videre forteller kilder som står nær Trump, at hans stabssjef John Kelly er ulykkelig i jobben sin, men ikke vil si opp fordi han føler seg pliktet til å hindre Trump fra å ta en katastrofal beslutning.

Likevel svirrer spekulasjonene i om Kelly har planer om å gå av, ettersom han nylig hjalp sin nære medarbeider Kirstjen Nielsen med å bli utnevnt som ny minister for innenlands sikkerhet. En teori er at Kelly ønsket å hjelpe henne før han selv sier opp, skriver Vanity Fair.

Trumps stabssjef tok imidlertid selv avstand fra påstandene, da han uttalte seg under en pressebriefing i Det hvite hus natt til fredag.

- Hvis ikke ting forandrer seg, kommer jeg ikke til å slutte. Jeg får ikke sparken, og jeg tror heller ikke at jeg kommer til å sparke noen i morgen, sa Kelly.

Det var første gang John Kelly møtte pressen på denne måten, og han tok seg god tid til å svare på spørsmål under den 30 minutter lange seansen.

- Jeg tror ikke jeg får sparken i dag, og jeg er ikke så frustrert i jobben at jeg tenker på å slutte, la han til i en kommentar som fikk pressefolk til å le.

- Jeg vet med sikkerhet at hver eneste dag i Det hvite hus handler det om å prøve å beherske ham (Trump, journ. anm). Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis og Trumps stabssjef John Kelly hjelper oss å holde kaoset på avstand, sa senator Bob Corker i intervjuet med New York Times.

Det hvite hus benekter påstandene om at presidenten sliter.

- Presidenten har et godt humør og har veldig positive fremtidsutsikter, sier en offisiell representant, ifølge Vanity Fair.

- Urovekkende

USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, er enig i at Trumps atferd gir grunn til bekymring.

- Nå den største enkeltmakten i verden har en så uforutsigbar ledelse som handler på impuls, er det helt klart grunn til bekymring. Ledelsen mangler stabilitet, og det er urovekkende, sier Melby til Dagbladet.

Han mener nøkkelpersoner rundt Trump, som Tillerson og Kelly, er med på å holde presidenten i sjakk.

- Det er god grunn til å tro at disse fortsetter i stillingene sine fordi de vil det beste for nasjonen USA, og for å prøve å begrense presidentens impulsive handlinger. Det er nok et viktig motiv. Sier de opp, vil det skape mer uro, sier USA-eksperten.

Tror ikke på atomkrig

Videre mener han det er liten sannsynlighet for at USA vil gå til atomkrig mot Nord-Korea.

- Dersom Trump virkelig skulle ønske å bruke kjernefysiske våpen, tror jeg personene rundt ham vil stoppe det. Heldigvis finnes det også mekanismer i det amerikanske systemet som gjør at presidenten kan få mindre makt, sier Melby.

- Lite sannsynlig at Trump blir avsatt

Flere rådgivere fra Vestfløyen i Det hvite hus har ifølge Vanity Fair-skribent Sherman uttrykt bekymring for at Trumps atferd vil kunne føre til at regjeringen tar ekstraordinære avgjørelser for å få ham avsatt.

Ifølge kildene skal tidligere sjefstrateg Steve Bannon ha fortalt Trump at hans største trussel er «grunnlovstillegg 25» i den amerikanske grunnloven, som sier at flertallet i regjeringen kan stemme for å avsette presidenten. Bannon skal også ha fortalt flere at han mener Trump bare har 30 prosent sjanse for å overleve presidentperioden, ifølge Vanity Fair.

Melby mener derimot det er liten sannsynlighet for at Trump vil bli avsatt av den grunn.

- Grunnlovstillegg 25 innebærer at flertallet i regjeringen kan avsette presidenten om han ikke er i stand til å fungere mentalt, slik at visepresidenten må overta. Så langt tror jeg ikke det vil gå for Trump. Dersom han skal bli avsatt før perioden er over, tror jeg det må skje fordi han stilles for riksrett. Den siste muligheten er om han går av frivillig, men alle disse tre scenariene er lite sannsynlig, sier USA-eksperten.