ANKLAGES FOR MOBBING: USAs president, Donald Trump, anklages for å gjøre fysisk narr av de republikanske senatorene John McCain og Mitch McConnell. Foto: AP Photo/Cliff Owen, File
ANKLAGES FOR MOBBING: USAs president, Donald Trump, anklages for å gjøre fysisk narr av de republikanske senatorene John McCain og Mitch McConnell. Foto: AP Photo/Cliff Owen, FileVis mer

Hevder Trump fysisk mobber kreftrammede McCain bak lukkede dører

- Hva mer må familien vår takle akkurat nå? Dette er avskyelig, sier McCains datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Privat skal USAs president, Donald Trump, ha begynt å gjøre fysisk narr av de to svært framtredende republikanske senatorene John McCain og Mitch McConnell, skriver Axios.

En rekke andre amerikanske medier omtaler også påstandene.

Ifølge nyhetsnettstedet skyldes hetsingen at Trump er fryktelig frustrert over at Republikanerne ennå ikke har klart å få gjennomført et eneste betydelig lovvedtak selv om partiet har flertall både i Representantenes hus og Senatet.

KREFTRAMMET: Senator John McCain er rammet av en svært alvorlig form for hjernekreft. Likevel er han fortsatt på plass i Senatet og stanset det republikanske forsøket på å fjerne Obamas helsereform. Her sammen med kona Cindy. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
KREFTRAMMET: Senator John McCain er rammet av en svært alvorlig form for hjernekreft. Likevel er han fortsatt på plass i Senatet og stanset det republikanske forsøket på å fjerne Obamas helsereform. Her sammen med kona Cindy. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

Imitasjoner

Trumps imitasjon av McConnell, majoritetsleder i Senatet, skal ifølge Axios gjøre narr av hans nedsunkne skuldre og seine kroppsspråk.

McCain, som er en gammel krigshelt, som overlevde år i fangenskap og med tortur, skal Trump gjøre narr av ved å imitere måten McCain vendte tommelen ned da han i sommer satte en stopper for Republikanernes forsøk på å fjerne Obamas helsereform, Obamacare.

REAGERER STERKT: John McCains datter, Meghan McCain, reagerer sterkt på at Trump angivelig gjør fysisk narr av hennes kreftrammede far. Foto: AFP PHOTO Robyn BECK
REAGERER STERKT: John McCains datter, Meghan McCain, reagerer sterkt på at Trump angivelig gjør fysisk narr av hennes kreftrammede far. Foto: AFP PHOTO Robyn BECK Vis mer

McCains nei kom like etter at det var blitt kjent at han var rammet av hjernekreft og at prognosene er svært dårlige.

- Hva mer må familien vår takle akkurat nå? Dette er avskyelig, skriver datteren Meghan McCain, som blant annet var programleder for Fox New, på Twitter.

Dersom anklagene mot Trump stemmer, vil det ikke være første gang han har gjort narr av andres fysiske framtoning. Under valgkampen sto han på talerstolen og latterliggjorde en funksjonshemmet journalist.

Mye motstand

Påstandene om mobbing kommer mens Trump opplever motgang på nesten alle kanter.

  • McCain og andre moderate republikanere i Senatet stanset denne uka nok en gang forsøket på å fjerne Obamacare.
  • Senatskandidaten Trump støttet i primærvalget i Alabama tirsdag, Luther Strange, tapte med ti prosentpoeng mot kandidaten, Roy Moore, som blant annet var støttet av Trumps egen tidligere sjefstrateg, Steve Bannon.
  • Den amerikanske fotballigaen NFL står tilnærmet samlet i sin motstand mot presidenten. Før helgen kom nemlig Trump med et hardt angrep mot idrettsutøvere under et valgkampmøte i Alabama til støtte for Strange. Han hevdet at idrettsutøvere som går ned på ett kne under avspillingen av nasjonalsangen for å protestere mot politibrutalitet, var «drittsekker» som burde få sparken, og som ikke respekterte flagget og USA. Reaksjonen mot ham har vært hovedsakelig vært svært negative. De fleste mener dette dreier seg om en fredelig markering og handler om ytringsfrihet.
  • Trump får massiv kritikk for å være altfor sein med å håndtere de enorme ødeleggelsene etter orkanen Maria i det amerikanske territoriet Puerto Rico.
  • Spesialetterforsker Robert Mueller strammer grepet i etterforskningen av om Trump-leiren samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget.
  • Trump hevdet i FN at Nord-Koreas diktator Kim Jong-un var en «rakettmann på et selvmordsoppdrag». Nord-Korea hevder at de anser den svært aggressive tonen som en krigserklæring. Dermed kan Trump ha bidratt til å eskalere den svært anspente situasjonen et steg nærmere atomkrig.

- Revolusjonær endring

Nå er en omfattende skatteform Trumps neste håp om endelig å få en politisk seier. Onsdag var han i Indianapolis og talte entusiastisk.

- Dette er en revolusjonær endring, og de største vinnerne vil være vanlige amerikanske arbeidere ettersom jobber kommer til å strømme til landet vårt, og selskaper kommer til å konkurrere om amerikansk arbeidskraft, sier Trump.

Blant Trumps aller mest sentrale forslag er et betydelig kutt i selskapsskatten fra dagens 35 prosent til 20 prosent. Trump hadde i utgangspunktet ønsket å kutte den til 15 prosent.

Samtidig skal minstefradraget økes til 12.000 dollar for enkeltpersoner og 24.000 dollar for familier, noe som nesten er dobbelt så høyt som dagens nivå. Men Trump kommer foreløpig ikke med noen detaljer om hvordan han mener skattekuttene skal dekkes inn. I stedet ser det ut til at han overlater til Kongressen å finne ut av det.

Ikke på talefot

Skal Trump lykkes med denne reformen er han helt avhengig av et godt samarbeid med republikanerne i Kongressen. Å mobbe dem bak lukkede dører er neppe beste strategi for å få godvilje derfra.

Den dårlige tonen mellom Trump og McConnell og McCain er imidlertid ikke noe nytt. I august rapporterte amerikanske medier at Trump og McConnell ikke var på talefot.

Under valgkampen stilte blant annet Trump spørsmålstegn ved om McCain var en ordentlig krigshelt fordi han ble tatt til fange.

Både McCain og McConnell har også fått gjennomgå av Trump via Twitter.

OMSTRIDT: President Donald Trump har fått kritikk fra en rekke profilerte mennesker etter at han bad NFL-eiere om å sparke spillere som «kneler» under nasjonalsangen. Video: CNN / AP Vis mer