NATO

Hevder Trump overrakte Merkel «faktura» på 3000 milliarder. Budskapet: - Her er NATO-regninga. Det er bare å bla opp

- Hårreisende, sier tysk statsråd.

IKKE PERLEVENNER: Angela Merkel og Donald Trump står fram som to motpoler i utenrikspolitikkens eliteserie. Foto: Reuters / Jim Bourg / NTB scanpix
IKKE PERLEVENNER: Angela Merkel og Donald Trump står fram som to motpoler i utenrikspolitikkens eliteserie. Foto: Reuters / Jim Bourg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trump provoserte Angela Merkel på det groveste da de to møttes i Washington nylig, skriver Sunday Times i dag.

Trump har tidligere gjort det klart at han ville ta fatt på presidentvervet som en forretningsmann, snarere enn som en politiker. Og det er lov å si at det var nøyaktig det han gjorde overfor Merkel, om opplysningene Sunday Times trykker i dag er korrekte.

Til møtet med Merkel hadde nemlig Trump, ifølge den britiske storavisa Times, skrevet og printet ut en «faktura» på det han mente var Tysklands økonomiske etterslep overfor NATO. Tyskland brukte i fjor tilsvarende 1,2 prosent av sitt BNP på forsvaret, ifølge NTB. Kravet fra Trump skal ifølge Sunday Times være beregnet med 2002 som utgangspunkt. Staben hans hadde regnet ut hvor mye Tyskland hvert år manglet for å oppfylle 2-prosentsmålet. Summene ble deretter slått sammen, og renter lagt til.

15 år med for små innskudd, pluss renter, utgjorde totalt 300 milliarder pund, mente Trump. Det blir over 3000 milliarder norske kroner.

Hårreisende

Han overrakte «fakturaen» til Angela Merkel da de to snakket sammen under fire øyne. Ifølge Sunday Times valgte den tyske statslederen å overse provokasjonen fra Trump - men en ikke navngitt tysk regjeringskilde karakteriserer Trumps gest som «hårreisende».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer