Donald Trump:

Hevder Trump planlegger å ta hevn

Storavis hevder at Donald Trump planlegger å ta hevn på republikanerne som stemte for å stille ham for nok en riksrett, og med det dolket den tidligere presidenten i ryggen.

TRUMP: Storavisa The Washington Post skriver at Trump skal ha bedt personale om å undersøkelse stiftelsene av et nytt parti. En politisk journalist hevder derimot at disse planene er lagt bort. Foto: AP/NTB.
TRUMP: Storavisa The Washington Post skriver at Trump skal ha bedt personale om å undersøkelse stiftelsene av et nytt parti. En politisk journalist hevder derimot at disse planene er lagt bort. Foto: AP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump har flyttet inn på sin private klubb Mar-A-Lago på Palm Beach i Florida, og tilbrakt helga på golfbanen etter at han måtte forlate Det hvite hus tidligere denne uka.

Det er nå to uker til riksrettssaken mot Trump begynner, men allerede i dag ventes det at lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, vil sende riksrettstiltalen til Senatet.

Trump er tiltalt for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» og for å ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Selve riksrettssaken begynner derimot ikke før i uke seks, nærmere bestemt 8. februar. Bakgrunnen for det skal være at Trump og hans advokater skal få nok tid til å forberede seg.

Skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene. Blir han dømt får han ikke stille som presidentkandidat på nytt.

Hyret advokat

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

Politico skriver nå om hvordan Trump har begynt å se alvoret i den andre riksrettssaken mot ham.

Trump har blant annet hyret inn advokaten Butch Bowers i forbindelse med den kommende riksrettssaken.

- Buth er høyt respektert både blant republikanere og demokrater og vil gjøre en utmerket jobb, skrev Trumps tidligere rådgiver Jason Miller på Twitter like etter at avgjørelsen ble kjent.

Nettstedet Politico siterer også to tidligere Trump-rådgivere på at Trump sannsynligvis også vil ta opp valgfusk-påstandene sine under riksrettssaken, men understreker at dette fortsatt ikke er bestemt.

Mulig comeback

Ifølge The Washington Post skal Trump også ha bedt personalet sitt om å undersøkelse stiftelsene av et nytt parti, for å ta hevn på de ti republikanske medlemmene av huset som stemte for å stille ham for riksrett tidligere denne måneden.

Flere anonyme kilder nær Trump skal ifølge storavisa ha fortalt at trusselen om å stifte et nytt parti gir han et pressmiddel overfor republikanske senatorer under riksrettsprosessen.

Personalet skal også ha fått beskjed om å finne lojale utfordrere som kan stille imot de ti som trosset Trump ved neste primærvalg, ifølge avisa.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

De ti republikanerne som stemte for å stille ham for riksrett var:

Liz Cheney (Wyoming), Tom Rice (South Carolina), John Katko (New York), Anthony Gonzalez (Ohio), Peter Meijer (Michigan), Adam Kinzinger (Illinois), Dan Newhouse (Washington), Fred Upton (Michigan), Jaime Herrera Beutler (Washington) og David Valadao (California).

Ble hudflettet

Georgias guvernør Brian Kamp, som Trump har hudflettet fordi han ikke ville innkalle delstatens lovgivende forsamling for å gi ham seieren ved valget i stedet for Joe Biden, er også i skuddlinjen, ifølge avisa.

Det samme skal senator Lisa Murkowski være. Murkowski har tidligere vært åpen om at hun ikke støtter Trumps påstander om valgfusk.

I tillegg skal en eventuell raskt stiftelse av et nytt parti ha som mål å vise republikanerne i Senatet at man ikke kan gå imot Trump, ifølge avisa.

Ifølge The Washington Post skal Trump har samlet inn over 70 millioner dollar for å finansiere sine politiske mål.

Bare så vidt begynt

BARE BEGYNNELSEN: - Vi har skapt den største politiske bevegelsen i USAs historie, sa Donald Trump i sin avskjedstale den 19. januar 2021. Video: The White House Vis mer

Flere av republikanere som trosset Trump mener den tidligere presidenten oppildnet tilhengere og ga dem marsjordre til kongressbygningen under en tale, noe den tidligere presidenten selv benekter.

Det er imidlertid svært usikkert om Trump har undersøkelse stiftelsene av et nytt parti.

- Snakket bort planer

Maggie Haberman, Washington-korrespondent for New York Times og analytiker for CNN, bekreftet på Twitter søndag kveld at Trump skal ha luftet tanken om å starte et tredje parti med flere.

Hun hevder imidlertid at Trump ble snakket bort fra disse planene.

- Trump er snakket ut av dette, og har gjort det klart at han ikke kommer til å prøve å opprette et eget parti, skrev hun på Twitter.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Hun skrev imidlertid også at Trump skal ha drømt om dette for å styrke egen posisjon foran riksrettssaken.

Trump skal ifølge journalisten ha begynt å tro at det vil bli færre som stemmer for å felle ham i riksrettssaken enn det ville ha vært om saken ble holdt umiddelbart etter 6. januar.

- Så vidt begynt

Trump har derimot også selv uttalt at hans «bevegelse» ikke er over.

Da Det hvite hus publiserte Trumps avskjedstale etter fire år som president sa han følgende:

- Nå som jeg forbereder meg på å gi makta til en ny administrasjon, vil jeg at dere skal vite at bevegelsen vi startet, bare så vidt har begynt. Vi har skapt den største politiske bevegelsen noensinne, sa Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer