Hevder Trump-topper ba henne motarbeide Trump

Tidligere FN-ambassadør, Nikki Haley, hevder at to kolleger i Trump-administrasjonen, utenriksminister Rex Tillerson og stabssjef John F. Kelly, forsøkte å undergrave og ignorere USAs president for å «redde landet».

UENIGE: Daværende utenriksminister Rex Tillerson (t.v) sammen med president Donald Trump og daværende FN-ambassadør Nikki Haley. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
UENIGE: Daværende utenriksminister Rex Tillerson (t.v) sammen med president Donald Trump og daværende FN-ambassadør Nikki Haley. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Haley (47) er aktuell med boka «With All Due Respect». Der tegner hun, som mange før henne et dystert bilde av en dysfunksjonell administrasjon fylt av indre strid.

Tidligere utenriksminister Rex Tillerson og tidligere stabssjef John F. Kelly, skal ifølge Haley ha forsøkt å rekruttere henne til å undergrave president Donald Trump. Selv skal hun ha nektet å være med på dette.

TREKKER SEG: USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, har uventet sagt opp, melder en rekke amerikanske medier, deriblant CNN. Video: CNN Vis mer

- Redde landet

- Kelly og Tillerson betrodde seg til meg at når de motsatte seg presidenten, så var de ikke ulydige. De prøvde å redde landet. Det var deres beslutninger, ikke presidentens, som var i Amerikas beste interesse, sa de. Presidenten visste ikke hva han gjorde, skriver Haley, ifølge Washington Post, som har fått tilgang til en kopi av boka før den kommer ut tirsdag.

Haley hevder også at Tillerson sa at folk ville dø dersom Trump ikke ble holdt i sjakk.

I et intervju med CBS News utdyper hun.

- Vi gjør så godt vi kan for å redde landet, sa de. Vi trenger at du jobber sammen med oss og hjelper oss. Dette foregikk i over en time, forteller Haley og legger til:

- Veldig farlig

- Og i stedet for å si dette til meg, burde de ha sagt det til presidenten. Det burde ha vært: Gå og si ifra til presidenten om hva dere er uenige i, og si opp hvis dere ikke liker det han gjør. Men å undergrave en president er virkelig veldig farlig. Og det går mot grunnloven, og det går mot hva det amerikanske folk ønsker. Det var støtende, sier Haley.

- Dersom det å gi presidenten den beste og mest åpne, juridiske og etiske rådgivningen fra hele myndighetsapparatet, så han kunne ta informerte beslutninger, er å «jobbe mot Trump», så er jeg skyldig, sier Kelly om anklagene til Washington Post.

Tillerson har ikke kommentert anklagene. Ingen av dem jobber lenger for Trump.

Privat uenighet

Haley, som tidligere også var guvernør i Sør-Carolina, regnes som en av favorittene til å bli Republikanernes presidentkandidat i 2024. Hun er svært forsiktig med å markere tydelig distanse til Trump, men i boka forteller hun om noe uenighet.

Bak lukkede dører skal hun blant annet ha sag til presidenten at hun var bekymret for at han ga for mye autoritet til Russlands president, Vladimir Putin, etter at de to møttes i Helsinki i 2018. Hun skal også ha reagert på hvordan Trump hevdet at deltakerne i en voldelig nazimarsj i Charlottsville i 2017 var «veldig fine folk på begge sider».

- En leders ord betyr noe i de situasjonene. Og presidentens ord var sårende og farlige. Jeg tok opp telefonen og ringte presidenten, skriver Haley.

Hun uttrykte imidlertid ikke noe uenighet offentlig.

BLANDET MOTTAKELSE: President Donald Trump fikk en blandet - og høylytt - mottakelse under søndagens UFC-kamper i New York. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer