Angrepet på Kongressen

Hevder Trump var fornøyd med kaoset

Dette skal ha foregått på innsida av Det hvite hus mens kaoset pågikk noen minutter unna.

VI MÅ SLÅSS: - Vi må slåss som et helvete. sier Donald Trump til sine tilhengere. VIDEO: AP Vis mer
Publisert

Før folkevalgte fra hele det politiske spekteret tildelte president Donald Trump skyld for angrepet på Kongressen, så det ut til at presidenten i begynnelsen av kaoset gledet seg over det han så.

Det skriver Bloomberg.

Overtalt av rådgivere

Selv om Trump aldri oppfordret til vold, hadde han kort tid i forveien - foran titusener av tilhengere - gjentatt sine udokumenterte anklager om valgfusk og sagt han aldri ville gi seg.

Han oppfordret de frammøtte til å dra til kongressbygningen, hvor den formelle godkjennelsen av valget skulle finne sted i senatet. Selv dro han tilbake til Det hvite hus.

Der overvåket Trump situasjonen mens den utfoldet seg på TV, ifølge New York Times' kilder.

HAR TAPT: Donald Trump innrømmet nederlaget i valget på sin måte da han talte natt til 8. januar. Video: AP Vis mer

Da situasjonen begynte å spinne ut av kontroll, ba stabssjef Mark Meadows og rådgiver Pat Cipollone presidenten om «å si noe», ifølge en kilde kjent med diskusjonene, skriver Bloomberg.

Det tok ham 45 minutter å sende ut første twittermelding hvor han oppfordret demonstrantene til å være fredelige. New York Times skriver også at det var rådgivere som fikk Trump til å sende ut denne.

Men selv om rådgiverne slo alarm, hevdes det at Trump i begynnelsen uttrykket at han var fornøyd med bråket.

Omstridt video

Først et par timer seinere publiserte han videoen hvor han ba tilhengerne sine om gå hjem. Blant annet førstedatter Ivanka og andre seniorrådgivere skal ha overtalt ham til dette, hevder Bloomberg.

Også New York Times skriver at rådgivere skal ha overbevist ham om å lage videobeskjeden.

I videoen gjentok han påstander om valgjuks, kalte demonstrantene for «spesielle» og sa «vi elsker dere».

Videoen førte for øvrig til at Trump ble utestengt fra alle sosiale medier.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer

- Ganske fornøyd

Dagbladet har snakket med USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke. Han tror også at Trump innerst inne kan ha vært fornøyd med at mange av hans tilhengere møtte opp utenfor Kongressen.

- Jeg tror han opprinnelig var ganske fornøyd med bråket i Kongressen fordi det gir uttrykk for hvor sinte mange republikanere er, men han er ikke fornøyd med måten det har endt. På måten folk har kritisert han. Det har slått tilbake på Trump, og ikke blitt slik han har forestilt seg, sier Løkke til Dagbladet.

Han understreker at Trump selvsagt ikke kan ha vært fornøyd med at menneskeliv gikk tapt, og at folk kom til skade.

Ville ikke sende inn nasjonalgarden

Natt til torsdag meldte også New York Times at Trump skal ha avvist og vært avfeiende overfor forespørslene om å sende inn Nasjonalgarden for å tøyle opprøret.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Nasjonalgarden ble til slutt satt inn i hovedstaden, men da var det visepresident Mike Pence og andre høytstående personer i presidentadministrasjonen og forsvarsdepartementet som godkjente forespørselen.

Bevæpnet politi tok etter kort tid seg inn i kongressbygningen. FBI, spesialstyrker (S.W.A.T.), opprørspoliti og nasjonalgarden bidro etterhvert for å holde folkemengdene under kontroll og rydde bort folk fra kongressområdet.

- Var rasende

Den amerikanske senatoren Jim Inhofe har avslørt at USAs visepresident Mike Pence angivelig var rasende etter angrepet på Capitol Hill.

Overfor Tulsaworld, gjengitt på Twitter av Politico-journalisten Meridith McGraw, sa den republikanske politikeren:

- Jeg har kjent ham (Pence) i lang, lang tid, og jeg har aldri sett ham så sint som han var i dag.

Inhofe, som har vært senator for Oklahoma siden 1994, røper at Pence var dypt skuffet over Trump:

- Jeg hadde en lang prat med Pence. Han sa: Etter alt jeg har gjort for ham …

Bannlyste stabssjefen

Trump selv skal ha vært svært sint på Pence, etter at visepresidenten uttalte at han ikke har myndighet til å forkaste valgmannsstemmene som har gått til Joe Biden.

Kaoset og volden i Kongressen førte til at seansen ble seks timer forsinket, men Pence fikk til slutt lest opp og formelt godkjent valgresultatet samme kveld.

VISEPRESIDENT: Mike Pence avbildet etter at senatet ble samlet igjen. Etter seks timers pause fikk de fullført det de skulle: Godkjenne valgresultatet: Senate Television via AP
VISEPRESIDENT: Mike Pence avbildet etter at senatet ble samlet igjen. Etter seks timers pause fikk de fullført det de skulle: Godkjenne valgresultatet: Senate Television via AP Vis mer

Trump har nemlig lagt hardt press på Pence om å nekte å godkjenne Bidens seier.

Han ga uttrykk for sinnet sitt på Twitter, men ifølge CNN skal Trump også ha bannlyst Pences stabssjef Marc Short fra vestvingen i Det hvite hus.

Trump med videomelding

Trump la i natt ut en video på Twitter hvor han fordømmer angrepet på Kongressen, og erkjenner at en ny administrasjon skifter ham ut 20. januar.

- Jeg vil starte med å adressere det hatefulle angrepet på Kongressen. Som alle amerikanere er jeg opprørt over volden, lovløsheten og galskapen, sa Trump i videoen.

- Kongressen har sertifisert valgresultatet. En ny administrasjon vil bli innviet 20. januar. Mitt fokus er nå å sikre en jevn, ryddig og sømløs overgang til makten, sa han videre.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer