SINT: Tidligere New Jersey-guvernør, Chris Christie, var en nær støttespiller for president Donald Trump, men ble skjøvet ut i kulda. Foto: AP Photo/Chuck Burton, File
SINT: Tidligere New Jersey-guvernør, Chris Christie, var en nær støttespiller for president Donald Trump, men ble skjøvet ut i kulda. Foto: AP Photo/Chuck Burton, FileVis mer

Hevder Trumps svigersønn hevnet faren og tok livet av karrieren hans

Tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie langer ut i ny selvbiografi.

NEW YORK (Dagbladet): Republikaneren Chris Christie var først presidentkandidat selv. Så ble han en lojal støttespiller for daværende presidentkandidat Donald Trump. Han fikk rollen som leder for teamet som skulle bistå Trump med å få på plass medarbeidere fram til den nyvalgte presidenten ble tatt i ed i januar 2017.

Men i den nye selvbiografien «Let Me Finish», som kommer ut i slutten av januar, forteller Christie om hvordan han ble brutalt skjøvet ut i kulda av Trumps svigersønn, Jared Kushner.

Utpressing med sexvideo

I boka, som The Guardian har fått utdrag fra før den kommer ut, beskriver Christie hendelsen som at Kushner begikk et «politisk drap» på ham for å hevne faren. I 2005 var nemlig Christie statsadvokat i New Jersey og fikk Kushners far, Charles Kushner dømt for ulovlige valgkampdonasjoner, skatteunndragelse og forsøk på å påvirke vitner.

Vitnepåvirkningen skjedde ved at Charles Kushner leide en prostituert til å forføre svogeren Bill Schulder. Så filmet han at de to hadde sex på i motellrom og sendte videoen til sin egen søster. Det hele var et forsøk på press søsteren og svogeren til å holde munn om hans egne kriminelle handlinger. Charles Kushner ble dømt til to års fengsel og sonet 14 måneder.

PÅ KRIGSSTIEN: Donald Trump kom med nye angrep på Demokratene torsdag ettermiddag. Han varslet igjen at han kan erklære nasjonal krise for å skaffe penger til en mur mot Mexico. Video: CNN Vis mer

Jared Kushner, som er gift med Ivanka Trump, har vært en nær rådgiver for presidenten helt siden valgkampen.

Bannon sladret

Det var Trumps daværende sjefstrateg, Steve Bannon, som fikk oppgaven med å fortelle Christie at han hadde fått sparken. Den tidligere New Jersey-guvernøren skal ha truet med å gå ut i mediene. Slik skal han ha tvunget Bannon til å fortelle ham hvem som egentlig sto bak sparkingen

- Steve Bannon gjorde det klart at det var én person, og bare én person som var ansvarlig for den ansiktsløse henrettelsen som Steve nå forsøkte å gjennomføre. Jared Kushner, var tydeligvis fortsatt rasende for hendelser som skjedde for et tiår siden, skriver Christie i boka.

Han mener den politiske henrettelsen var en personlig vendetta fra Kushners side.

- Guttungen har løftet en øks mot hodet ditt overfor sjefen helt siden jeg kom hit, skal Bannon ha sagt til Christie.

- Rå følelser

Christie beskriver også hvordan svært mange beslutninger i Trump-administrasjonen ble drevet av fiendtlighet og strid. Samtidig hevder han at Trump-administrasjonen hadde vært langt mer effektiv dersom den hadde fulgt Christies opprinnelige plan for hvordan de skulle overta.

Da Christie fikk sparken, tok visepresident Mike Pence over oppgavene hans. Ifølge Christie utførte Pence jobben etter «innfallsmetoden». Det førte etter hans mening til forferdelige valg av seniormedarbeidere.

Christie beskriver også hvordan Jared Kushner begynte å snakke stygt om ham til Trump i april 2016 mens Christie selv var i rommet.

- Han sa implisitt at jeg hadde opptrådt uetisk og upassende, men kom ikke med en eneste faktaopplysning for å underbygge dette. Det var bare mange følelser - veldig rå følelser som hadde ulmet i et dusin år, skriver Christie.

Kushner skal ha sagt til Trump at det var urettferdig at faren måtte sone så lenge i fengsel. Han insisterte også på at sexvideoen og utpressingen var et familieanliggende, som burde ha blitt holdt borte fra føderale myndigheter.

Trump forsøkte å finne en løsning ved å foreslå at han selv, Jared og Charles Kushner og Christie spiste middag sammen. Christie var lettet da Jared ikke ønsket dette.

Ba Christie slanke seg

Ifølge utdragene The Guardian har fått tilgang til, inneholder også boka beskrivelser av andre situasjoner. Som da Christie møtte Trump for første gang i 2002 til en middag i Trump International Hotel and Tower i New York. Trump skal da ha bestilt mat for Christie. Først bestilte Trump kamskjell, som Christie er allergisk mot. Deretter bestilte Trump lam, som Christie er svært lite begeistret for. Christie skriver at han lurte på om Trump trodde at han var «en av damene hans».

Tre år seinere møttes de til middag igjen. Da skal Trump ha sagt til overvektige Christie at han burde slanke seg.

- Du må se bedre ut for å vinne i politikken, skal Trump ha sagt til Christie.

Under presidentvalgkampen i 2016 skal Trump igjen ha formanet Christie om å bruke lengre slips for å se tynnere ut.

Likevel er Christie, som nå jobber som kommentator for ABC News, temmelig raus mot Trump selv. Han beskriver presidenten som fryktløs og en enestående kommunikator. Samtidig mener han at Trump største svakheter er at han uttaler seg svært impulsivt, og at han omgir seg med folk han ikke burde stole på.

SKAPER OVERSKRIFTER: Donald Trump skaper stadig overskrifter verden over. Denne gangen er det etter fiffig behandling av en paraply. Se hendelsen her! Video: AP Vis mer