Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Trumps svigersønn ønsket hemmelig kommunikasjonskanal til Russland: - Fullstendig galskap

Jared Kushner skal ha hatt møter med Russlands ambassadør.

RUSSLAND: Ifølge Washington Post skal Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, ha hatt møter med Russlands ambassadør om å opprette en hemmelig og sikker kommunikasjonskanal mellom Trumps overgangsteam og Kreml. Også nyhetsbyrået Reuters melder at Kushner skal ha hatt hemmelige telefonsamtaler med ambassadøren. Foto: AP / NTB Scanpix
RUSSLAND: Ifølge Washington Post skal Donald Trumps svigersønn, Jared Kushner, ha hatt møter med Russlands ambassadør om å opprette en hemmelig og sikker kommunikasjonskanal mellom Trumps overgangsteam og Kreml. Også nyhetsbyrået Reuters melder at Kushner skal ha hatt hemmelige telefonsamtaler med ambassadøren. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps svigersønn og rådgiver, Jared Kushner, skal ha hatt møter med Russlands ambassadør om å opprette en hemmelig og sikker kommunikasjonskanal mellom Trumps folk, Moskva og Russlands ambassadør til USA.

Det skriver den anerkjente avisa Washington Post.

Ifølge avisa skal Sergej Kisljak, Russlands ambassadør til Washington D. C., og Kushner ha hatt møter i Trump Tower 1. eller 2. desember i fjor.

Ville ikke bli overvåket

Kushner skal ha ytret et ønske om å opprette en hemmelig kommunikasjonskanal mellom Trumps overgangsteam og Kreml for å hindre at diskusjonene mellom regjeringene ble overvåket.

Washington Post skriver at kommunikasjonskanalen var et ønske fra Trumps svigersønn, Jared Kushner. Kushner er gift med Donald Trumps datter, Ivanka.

Washington Posts får dette opplyst fra amerikanske tjenestemenn som viser til etterretningsrapporter.

Michael Flynn, tidligere sikkerhetsrådgiver, skal også ha vært på møtet.

FREKK?: USAs president ville helst stå på første rad da Jens Stoltenberg ga NATO-lederne en omvisning på NATOs nye hovedkvarter. Det gikk hardt utover Montenegros statsminister Dusko Markovic. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Avlyste planene

Men ifølge avisa ble planene avlyst av i mars. Det hvite hus skal ha vurdert betydningen av en slik kanal, og fant det ikke nødvendig.

Washington post fikk i midten av desember et anonymt brev tips om møtene. Tipset var, blant annet, at Kushner snakket med Kisljak om å sette opp en kommunikasjonskanal. Det er først denne uka at de kildene forteller om møtene anonymt.

Ifølge avisas kilder som er kjent med saken, er møtet mellom Jared Kushner og Sergej Kisljak på blokka til FBI som nå etterforsker Trump-administrasjonens koblinger til Russland under valgkampen. Ifølge kildene til Washington Post etterforsker FBI også et møte mellom Kushner og en russisk bankmann.

- Galskap

Avisa skriver at Flynns advokat, Robert Kelner, ikke ønsker å kommentere saken. Heller ikke Det hvite hus har kommentert saken.

- Hvordan kan han stole på at Russland ikke villet lekke noe fra dem? spør en tidligere ansatt i etteretningstjenesten til Washington Post, og fortsetter:

- Det er fryktelig naivt og fullstendig galskap, sier kilden.

Trump-administrasjonens koblinger til Russland i valgkampen etterforskes av FBI. Et samlet amerikansk etterretningsvesen har gått ut og anklaget Russland for å ha påvirket det amerikanske valget. De mener russerne vippet valget i Trumps favør blant annet gjennom hackerangrep i forkant av valget. Det er uklart når FBIs rapport vil være klar.

Hemmelige samtaler

Samme kveld som Washington Post avslører møtene, melder nyhetsbyrået Reuters hadde Jared Kushner hemmelige telefonsamtaler med ambassadør Sergej Kisljak.

Det skal være snakk om minst tre telefonsamtaler underveis og etter valgkampen i fjor. Det opplyser sju tidligere og nåværende kilder i embetsverket til Reuters.

- URETTFERDIG: Donald Trump refset NATO-lederne for underfinansiering under en tale som skulle handle om 9/11-minnesmerket. Video: AP /Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

To av telefonsamtalene skal være mellom april og november i fjor, sier to av kildene til nyhetsbyrået.

To av kildene sier også at det var på starten av året at Kushner ble fokus i FBI-etterforskningen om de eventuelle bindingene mellom Trump-administrasjonen og Russland.

Donald Trumps rådgiver og svigersønn, Jared Kushner, kommenterer ikke saken overfor Reuters, men Kushners advokat sier Reuters at hans klient ikke husker noen av samtalene.

- Kushner hadde tusenvis av telefonsamtaler i den perioden. Han har ingen kommentar til samtalene som er beskrevet. Vi har spurt Reuters om hvilke datoer det er snakk om, slik at vi kan se nærmere på det og gi et svar, men vi har ikke mottatt slik informasjonen, sier Jamie Gorelick til Reuters.

Nyhetsbyrået skriver videre at det var minst 18 hemmelige telefonsamtaler og e-poster mellom Trump-medarbeidere og Kreml-medarbeidere sju måneder før presidentvalget 8. november i fjor. Seks av samtalene skal ha vært med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak.

Hele Norges coronakart