Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Tyrkia går inn i Syria

Bloomberg og Expressen melder at tyrkiske myndighetskilder har fortalt at Tyrkia går inn i Syria. Tyrkias forsvarsminister sier at de fortsatt forbereder seg.

Siste: Bloomberg og Expressen melder at tyrkiske myndighetskilder har fortalt at Tyrkia går inn i Syria. Tyrkias forsvarsminister sier at de fortsatt forbereder seg. Programleder: Ingrid Cogorno Vis mer

Onsdag formiddag forteller tyrkiske myndighetskilder at tyrkiske styrker har krysset grensa til Syria, melder både Bloomberg og Expressen.

Middle East Eye melder derimot at Tyrkias forsvarsminister, Hulusi Akar, sier at de fortsatt jobber med å plassere styrker ved grensa. Også en tyrkisk forsvarskilde forteller avisa at de fortsatt ikke har krysset grensa.

Ifølge Tyrkia-ekspert og forsker tilknyttet Christian Michelsens institutt, Siri Nesets, kilder har ikke Tyrkia krysset grensa til Syria ennå.

- Selve operasjonen har ikke startet ifølge mine kilder som sier at det mest sannsynlig er noen som har gått inn for å gjøre undersøkelser. Det skal være nært forestående at de går inn, sier Neset til Dagbladet.

Frykten

Hun forklarer at Tyrkia lenge har ønsket å opprette en sikkerhetssone på tyrkisk side av grensa.

- Det er en enorm operasjon. Men et scenario hvor YPG etablerer seg, anses av Tyrkia som en av de største truslene de har møtt. De er engstelige for at det skal gi YPG anledning til å blant annet angripe mål i Tyrkia.

SYRIA: Amerikanske soldater skal ha begynt tilbaketrekningen fra grensa mot Tyrkia Foto: ANHA (HAWAR NEWS) via AP Vis mer

Begrenset

I dag bestemte Tyrkia seg for å forlenge tillatelsen til militæret om å kunne være operative, eller sendte personell til Syria, i ytterligere ett år.

Neset mener at det i første omgang vil være en begrenset operasjon fra Tyrkias side.

- Operasjonen er planlagt i flere faser. I første omgang følger vi med på om Tyrkia går inn i Syria, og om de vil erobre byene Tell Abyad og Rasulain, sier Neset og fortsetter:

- Disse byene ønsker ikke amerikanerne at Tyrkia skal ta. Dersom de tar dem likevel, tydeliggjøres det at Ankara har sin egen agenda i Syria, eller at de ikke føyer seg for amerikanerne.

Den andre fasen

Ifølge Neset forventes det ikke at YPG vil slå hardt tilbake med det første. Men dersom Tyrkia prøver seg på byene Mcizreanbij eller Cizre, kan YPG være villige til å gjøre langt mer motstand, mener hun.

- I den andre fasen er det kritisk med luftstøtte for Tyrkia. Dette er de avhengige av at amerikanerne gir dem tillatelse til, ettersom luftrommet for øyeblikket er stengt for tyrkiske fly.

Det er ikke ventet at den kritiske andre fasen vil igangsettes før etter møtet mellom Donald Trump og Erdogan 13. november.

- Det er det bildet som vi har akkurat nå, men ting kan endre seg ganske fort, legger hun til.

Varslet

Tirsdag ble det kjent at Tyrkia hadde sendt flere forsterkninger til den syriske grensa, og president Recep Erdogan varslet allerede da at de ville krysse grensa innen kort tid.

- De kan enten desertere, ellers vil vi være nødt til å hindre dem i å stå i veien for vår innsats mot IS, skrev kommunikasjonssjef for Erdogan, Fahrettin Altun, seint tirsdag kveld.

Søndag varslet USAs president at amerikanske soldater trekkes ut av den nordlige delen av Syria. YPG-militsen har tidligere kjempet sammen med USA mot islamistgruppa IS.

Norge advarte

Tirsdag advarte Norge Tyrkia mot å undergrave kampen mot IS. I en Twitter-melding uttrykte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) dyp bekymring.

- Vi respekterer tyrkiske sikkerhetsbehov, men vi er dypt bekymret for mulig unilateral militær handling i Nordøst-Syria, skriver Søreide.

Hun la til at det både kan undergrave kampen mot IS, forverre sikkerhetssituasjonen og den humanitære situasjonen, samt sette trygge, verdige og frivillige returer av flyktninger i fare.

Dagbladet følger saken!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media