PÅGREPET: Ergin Saygun (t.v.) er en av tre tidligere tyrkiske generaler som først ble pågrepet og deretter løslatt i Tyrkia torsdag. Situasjonen i landet virker å ha roet seg etter løslatelsene. Foto: REUTERS/Murad Sezer/SCANPIX
PÅGREPET: Ergin Saygun (t.v.) er en av tre tidligere tyrkiske generaler som først ble pågrepet og deretter løslatt i Tyrkia torsdag. Situasjonen i landet virker å ha roet seg etter løslatelsene. Foto: REUTERS/Murad Sezer/SCANPIXVis mer

Hevder tyrkisk krise er ledd i normalisering

I dag ble ytterligere 17 offiserer arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Arrestasjonene av høytstående generaler er et tegn på en normalisering av Tyrkia, mener landets statsminister. Fredag ble ytterligere offiserer pågrepet.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan brukte en tale til partifeller i Ankara fredag til å advare landets militære om at ingen står over loven.

De siste dagene er flere titalls nåværende og tidligere offiserer blitt arrestert, mistenkt for å ha deltatt i kupplaner mot Erdogans regjering.

- De som legger planer bak lukkede dører for å knuse folkets vilje, må innse at de fra nå av blir holdt til ansvar, sa Erdogan.

Vokter

Det tyrkiske militæret har tradisjonelt sett seg som vokter av den sekulære staten. Siden 1960 har hæren fire ganger avsatt regjeringer i landet.

Reformer de siste årene, drevet av krav i forbindelse med landets EU-søknad, har gjort skillet mellom militær- og politisk makt klarere. Erdogans AKP-parti, som i sin tid sprang ut fra en forbudt islamistisk bevegelse, blir likevel sett på med skepsis i de militæres rekker.

Striden mellom regjeringen og militæret i Tyrkia toppet seg torsdag etter at tre profilerte, pensjonerte generaler ble pågrepet. De ble løslatt igjen etter avhør, og etter dager med dalende kurser på grunn av den urolige situasjonen pekte kurvene igjen oppover i Tyrkia fredag.

Etterforsker

Politiet fortsatte likevel etterforskningen av de angivelige planene om et militærkupp. Planene, kalt «operasjon slegge», skal ha blitt utformet av militæret kort tid etter at AKP kom til makten i 2002.

Fortsatt står de tre løslatte eksgeneralene, som for kort tid siden var i toppledelsen i marinen, flyvåpenet og overkommandoen, og rundt 50 andre offiserer i fare for å bli tiltalt i saken.

Ytterligere 17 militære i 13 byer over hele Tyrkia ble pågrepet fredag.

- Langt fra normalt

President Abdullah Gül, statsminister Recep Tayyip Erdogan og forsvarssjef Ilker Basbug erklærte torsdag at saken vil bli løst innen grunnlovens rammer.

Basbug har tidligere antydet at arrestasjonene er ledd i en kampanje fra regjeringens side for sette forsvaret i et dårlig lys, men dette avveier Erdogan som sludder.

- Det som nå skjer, er normalisering. Dette er skrittene til et avansert demokrati. Ingen bør tvile på eller frykte noe annet enn at Tyrkia beveger seg mot et avansert demokrati, sa Erdogan fredag.

Tyrkia-ekspert Pinar Tank ved PRIO mener derimot ordet normalisering er lite passende for den tilspissede situasjonen.

- Jeg kan ikke se at det er noe som helst normalt over denne krisen. Det hele er så ekstraordinært som det kunne være. Men det er tegn på forandring, sier hun til NTB.

Vil berolige

Hun påpeker at Erdogan har åpenbare interesser i å tone ned dramatikken i det som skjer.

- Han prøver både å berolige befolkningen og utlendingene som har investert i Tyrkia de siste årene. Den økonomiske oppgangen er blant hans store seire, sier hun.

Selv om offentligheten bare blir presentert bruddstykker av informasjon om den heftige maktkampen som foregår i Tyrkia, tviler Tank ikke på at det kan være hold i anklagene om statskupp.

Samtidig mener hun deler av scenarioene i «operasjon slegge», som at man ville skyte ned et gresk fly for å bringe Hellas inn i et styrt kaos som skulle styrte den tyrkiske regjeringen, virker usannsynlig.

- Det militære har de siste årene søkt etter andre måter å utøve makt på - på en mer nyansert og diskré måte. I 1997, i det postmoderne kuppet, undertegnet regjeringen sin egen avskjedserklæring etter at de militære hadde fortalt folket om farene ved islamiseringen av samfunnet, sier hun.


(©NTB)