Hevder USA har tatt feil mann

Osama bin Laden sier at den eneste straffedømte etter 9/11-terroren er uskyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Lederen for al-Qaida kommer med påstanden i et lydopptak som ble sluppet på nettstedet As-Sahab. CIA sier opptaket er autentisk, melder AFP.

Franskmannen Zacarias Moussaoui er den eneste som er dømt etter terrorangrepene mot USA i 2001. I mai i år ble han dømt til livstid av en amerikansk domstol.

- Jeg er ansvarlig for å ha tildelt de 19 brødrene roller i angrepene og jeg ga ikke ordren om at Moussaoui skulle være med, sies det av det som hevdes å være Al Qaida-lederen.

Han refererer til de 19 flykaprerne som omkom i terroraksjonen den 11.september.

Moussaoui tilsto at skulle ha vært pilot i et fly som hadde det hvite hus som sitt mål den 11.september 2001. Han ble arrestert før han kom så langt. Senere i saken prøvde Moussaoui flere ganger å trekke tilbake tilståelsen, uten å nå fram. Nå får han støtte fra øverste hold i al-Qaida.

- Tilståelsen hans om at han var satt til å delta i disse aksjonene er en falsk tilståelse, sies det i opptaket som skal være bin Laden.

- Ingen intelligent person tviler på at tilståelsen er et resultat av presset det har vært på ham de siste fire og et halvt årene, sier bin Laden
.

På lydbåndet viser bin Laden til flere omstendigheter som viser at han har rett. Blant annet hevder bin Laden at dersom Moussaoui var en del av terrorgruppa ville de andre angriperne ha rømt fra USA straks det ble kjent at han var arrestert. Moussaoui ble pågrepet to uker før det første flyet traff tvillingtårnene.

CIA er sikre på at stemmen tilhører bin Laden:

- Etter en teknisk analyse av opptaket er det klart at stemmen helt klart er bin Ladens, sa CIAs pressetalsvkinne ifølge AFP.

Men politiske analytikere i USA mener bin Laden at opplysninger fra bin Laden har lite hold.

- Hvis det er en person på jorda som har null kredibilitet når det kommer til troverdige påstander så er det bin Laden, uttalte Jonathan Turley, jusprofessor ved George Washington University.

- Sjøl om han ikke hadde vært en massemorder er denne typen utsagn simpelthen uten verdi som bevis, sa han.

På opptaket hevder bin Laden at også de mistenkte som holdes fengslet av amerikanske myndigheter på Guantanamo "ikke har noen forbindelse med hendelsene den 11.september".

DØMT: Zacarias Moussaoui er den eneste som er dømt etter terrorangrepene mot USA i 2001. Nå hevder bin Laden at Moussaoui er uskyldig.
GA ORDREN: Osama bin Laden hevder at USA har tatt feil mann.