Hevder USA holder hemmelige fanger

Amnesty sier at to menn fra Jemen ble holdt fanget i et amerikansk hemmelig fengsel under bakken i et ukjent land, og ble avhørt av maskerte menn, i mer enn halvannet år uten å bli tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rapport mener Amnesty International at de kan bekrefte anklagene om at USA holder «hemmelige fanger» i forbindelse med krigen mot terror. Rapporten beretter om to menn fra Jemen som hevder å ha blitt holdt fanget i over 18 måneder uten å få ha noen kontakt med omverdenen.

De skal ha blitt holdt fanget under bakken, men skal ikke ha visst hvilket land de befant seg i. De ble ikke tiltalt og stilt for retten, men ble avhørt av maskerte menn.

– Vi frykter at det vi har hørt fra disse to mennene bare er en liten del av et mye større bilde av amerikanske hemmelige arrestasjoner rundt omkring i verden, sier forsker Sharon Critoph i Amnesty International. Det var hun som intervjuet mennene fra Jemen.

I rapporten ber Amnesty USA om å offentliggjøre detaljer om disse og andre hemmelige fanger.

– Amerikanske myndigheter må avsløre identitetene til alle menneskene som blir holdt i hemmelighet, hvor de blir holdt fanget og åpne disse stedene opp for internasjonal granskning, sier Critoph.

(ANB-AP)