Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran

Hevder USA står bak protestene

USA benekter beskyldningene. Fredag holder Sikkerhetsrådet hastemøte om landet som nå er i krise.

STØTTER MEDBORGERNE: Iranere i Paris støtter medborgerne hjemme i Iran. «Støtt iranere som står opp mot det religiøse diktaturet», står det på plakatene de har foran et bilde av Irans president Hassan Rouhani med fotspor på. Foto: NTB scanpix
STØTTER MEDBORGERNE: Iranere i Paris støtter medborgerne hjemme i Iran. «Støtt iranere som står opp mot det religiøse diktaturet», står det på plakatene de har foran et bilde av Irans president Hassan Rouhani med fotspor på. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over én uke har iranere demonstrert mot egen regjering. Opptøyene har kostet over 21 mennesker livet og over 1000 personer er arrestert.

USAs president Donald Trump har engasjert seg i protestene og sier at han støtter demonstrantene.

Det har fått Iran til reagere.

Iran: Israel også med

Nyhetsbyrået AP skriver at Irans statsadvokat hevder at det er CIA - USAs etterretningstjeneste - som står bak protestene. Mohammad Jafar Montazeri hevder at en CIA-ansatt skal ha fått dette i oppdrag med støtte fra Israel og Saudi-Arabia - Irans to største regionale motstandere. Målet med protestene, mener han, skal være å få regjeringen kastet.

HERVERK: Minst ti personer er drept i demonstrasjoner i Iran de siste dagene, ifølge statskanalen i landet. Denne videoen viser ifølge kanalen hvordan en gruppe demonstranter vandaliserer en brannbil. Video via CNN Vis mer

Statsadvokat Montazeri hevder også at CIA har planlagt å utvikle demonstrasjonene til et væpnet opprør i midten av februar - som på det tidspunkt er 40 år protestene som førte til den iranske revolusjonen.

Det hvite hus nekter for at de har noe med protestene å gjøre og CIA nekter å kommentere saken, skriver nyhetsbyrået.

En kilde i Trump-administrasjonen sier til AP at de bestrider beskyldningene til Iran og sier at de ikke hadde forventet at de ville forekomme.

- De oppsto spontant, sier den satte i Trump-administrasjonen, som ønsker å være anonym siden vedkommende kommenterer hemmeligstemplet informasjon.

Hastemøte

Fredag skal Sikkerhetsrådet holde hastemøte om situasjonen i Iran. Møtet skal holdes klokka 15 fredag ettermiddag, opplyser Kazakhstans FN-delegasjon, skriver NTB.

USA, som ba om møtet, har innført nye sanksjoner mot landet. De har satt i gang økonomiske straffetiltak mot fem iranske selskaper som anklages for å bidra til Irans rakettprogram. Dermed har konflikten trappet seg opp og USA har engasjert seg ytterligere i saken - ikke bare med presidenten tvitring. Argumentet for å innføre nye sanksjoner er at Iran burde bruke mer penger på offentlig velferd enn på forbudte våpen, skriver NTB.

Av med hijaben

Protestene har fått kvinner til å kle av seg hijaben og noen har krevd kongefamilien som ble kastet ut av landet under Den islamske revolusjonen i 1979, tilbake.

Torsdag var sikkerhetsstyrkene tungt til stede i Teherans gater, og aktiviteten på sosiale medier antydet at protestene er dempet også i provinsene. Det har likevel hersket usikkerhet rundt hvor lenge protestene skal vare, blant annet fordi sosiale medier har vært stengt i perioder i landet.

Dyrere mat og flere uten jobb

Dårlig økonomi, lite jobber til unge, flere fattige og mindre mat for pengene har fått iranerne, særlig de unge, til å rope «Død over (president Hassan) Rouhani».

PRESIDENT: Hassan Rouhani. Foto: NTB scanpix
PRESIDENT: Hassan Rouhani. Foto: NTB scanpix Vis mer

I enkelte deler av landet er arbeidsløsheten helt oppe i 60 prosent, mens den nasjonalt ligger på 12,4 prosent, skriver BBC. Det er særlig de unge iranerne som sliter med å få seg jobb. Blant de mellom 15 og 24 år står 26 prosent uten jobb. Til sammenlikning er arbeidsløsheten i Norge på 4 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

De siste ti årene har befolkningen i landet blitt 15 prosent fattigere. Økonomien per husholdning var bedre i 2007 enn i 2016, ifølge BBC' tall. Dårligere råd har dermed ført til at innbyggerne har mindre penger å bruke på mat.

Det var prishopp på egg som førte til at en stor flamme–misnøyen mot regjeringen–tente seg. Ifølge BBC økte prisen på egg med 50 prosent på grunn av fugleinfluensa, men for den gjennomsnittlige iraneren kan det ha stor betydning i en ellers trang økonomi–særlig når også andre basisvarer har steget med 40 prosent det siste året.

Får lov til å protestere

Irans president erkjente mandag at folk er misfornøyde med den islamske republikkens dårlige økonomi, men understreket samtidig at regjeringen ikke vil nøle med å bruke makt overfor dem de anser som lovbrytere.

- Folk har rett til å kritisere landet, og vi tror at staten og landet tilhører folket. Folk må få uttrykke det de vil, sa Rouhani ifølge det nyhetsbyrået ISNA drevet av studenter.

Presidenten henviste også til at det skal være makter fra utenfor Iran som angivelig skal stå bak protestene og sa at «framgang og utvikling har gjort våre fiender sinte».

Samtidig kritiserte Rouhani Trump og mente at det ikke var riktig av amerikaneren å støtte det iranske folket. Det mener også Irans utenriksminister. Natt til torsdag skrev Javad Zarif at det er merkelig at Trump støtter demonstrantene, og skrev at iranerne i hvert fall får lov til å demonstrere i «i motsetning til Trumps regionale bestevenner», skrev han og mente trolig Saudi-Arabia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!