Hevder Utøya-offer ble lovet helikopterhjelp fra politiet

Den anerkjente journalisten Kjetil Stormark gir i dag ut boka «Da terroren rammet Norge».

REDDET LIV: Håvard Vederhus reddet selv liv på Utøya. Han ble et av Breiviks ofre. I Kjetil Stormarks nye bok skildres Vederhus' mareritt på Utøya. Foto:  Nina Hansen/ Dagbladet
REDDET LIV: Håvard Vederhus reddet selv liv på Utøya. Han ble et av Breiviks ofre. I Kjetil Stormarks nye bok skildres Vederhus' mareritt på Utøya. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet bringer i dag utdrag av boka «Da terroren rammet Norge», som er skrevet av frilansjournalisten Kjetil Stormark og gis ut på Kagge Forlag i dag. Stormark presenterer blant annet dybdeintervjuer med familien til nå avdøde leder for Oslo AUF, Håvard Vederhus, som forteller om hvordan de opplevde marerittet på Utøya 22. juli.

Håvard Vederhus var leder for Oslo AUF og et av Norges største politiske talenter. Han reddet selv liv på Utøya, før han ble drept av Anders Behring Breivik.

Videredirigert Både Håvard Vederhus og hans familie ringte 112 gjentatte ganger. Familien følte ikke de ble tatt på alvor av politiet.

I boka hevder Stormark at Håvard Vederhus fra politiets nødtelefon fikk beskjed om at politiet var på vei i helikopter. Han etterlyste helikopter og bistand fra Forsvaret i gjentatte tekstmeldinger til familien.

Vederhus-familien fikk ifølge boka beskjed fra politiets nødtelefon i Oslo om at politiet i Oslo hadde hendene fulle med å håndtere bomba i Oslo.

Netcom-feil Feil ved en Netcom-basestasjon førte ifølge boka til at nødanrop fra Vederhus og alle andre Netcom-mobiler ble videredirigert til Søndre Buskerud politidistrikt i Drammen, og ikke til Nordre Buskerud politidistrikt i Hønefoss — som var ansvarlige for håndteringen av Utøya-aksjonen.

Foreldrene til Vederhus, som begge er departementsansatte, ringte til krisestaben i Forsvarsdepartementet for å etterlyse helikopter og for å få dem til å øve påtrykk overfor politiet.

Desperasjonen «Politiet sier at de er på vei på alle måter, i bil, båt, helikopter, alt. Så vi må bare vente til de kommer», sa Håvard Vederhus til andre
AUF-ere rundt ham etter sin andre samtale med politiet.

Det var første gang siden skytingen begynte at han hadde et lite anstrøk av optimisme i stemmen. Klokka 17,52 sendte Vederhus sms til sin bror:

Kjetil Stormark

• Tidligere ansvarlig redaktør i Dalane Tidende og nyhetsredaktør i Laagendalsposten.

• Journalist i Arbeiderbladet 1994-1997 og VG 1997-2005.

• Tidligere presseråd ved den norske FN-delegasjonen i New York.

• Fagleder i PR-byrået JKL, 2005-2007.

• Leder av SKUP - Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse, 2003-2005.

• Utgir i dag boka «Da terroren kom til Norge» på Kagge forlag.

«Politiet er på vei i lufta og på land. Vi er bare redde, våte og flere er skadde», skriver han.

«Skal vi kjøre dit, og er du i sikkerhet?» spurte broren. «Vi vet ikke. Er ved vannet på den ene siden av øya, men aner ikke hva som skjer. Aner ikke om noen er drept», svarte Håvard.

I boka skildrer Stormark Håvard Vederhus', Prableen Kaurs og Dana Barzingis´ møte med Breivik.

Spilte død Barzingi er leder i Skedsmo AUF, Kaur er Oslos yngste bystyrepolitiker.

«Mannen står på bakketoppen og ser nedover mot pumpehuset. «Jeg er politimann. Jeg er fra politiet. Vi har tatt gjerningsmannen. Vi har en båt der borte som jeg skal evakuere dere med. Kan dere samle dere», sier mannen i politiuniform.

«Er det flere der nede?». spør han og nikker nedover. Noen sier nølende ja.», skriver Stormark.

Ba om leg «Prableen Kaur gløtter forsiktig opp. Hun ser med en gang at det er den samme mannen som hun så utenfor Kafébygget. Hun legger
hodet ned igjen, lukker øynene og bestemmer seg for å spille død», skriver Stormark videre.

«Dana Barzingi følger opptrinnet fra skjulestedet. Ei jente reiser seg opp og går mot politimannen. «Har du legitimasjon?», spør hun. Mannen tar opp rifla og skyter henne gjennom hodet.»

NY BOK: Kjetil Stormark gir i dag ut sin bok om terrorangrepet 22. juli.
NY BOK: Kjetil Stormark gir i dag ut sin bok om terrorangrepet 22. juli. Vis mer

Unni Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, sier følgende om påstanden om helikopterløfter 22. juli:

— Det har jeg ingen informasjon om, så det kan jeg ikke bekrefte. 

GRAVEJOURNALIST: Kjetil Stormark er tidligere vinner av SKUP-prisen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
GRAVEJOURNALIST: Kjetil Stormark er tidligere vinner av SKUP-prisen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer