Hevder Utøya-offer ble lovet helikopterhjelp fra politiet

Den anerkjente journalisten Kjetil Stormark gir i dag ut boka «Da terroren rammet Norge».

REDDET LIV: Håvard Vederhus reddet selv liv på Utøya. Han ble et av Breiviks ofre. I Kjetil Stormarks nye bok skildres Vederhus' mareritt på Utøya. Foto:  Nina Hansen/ Dagbladet
REDDET LIV: Håvard Vederhus reddet selv liv på Utøya. Han ble et av Breiviks ofre. I Kjetil Stormarks nye bok skildres Vederhus' mareritt på Utøya. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet bringer i dag utdrag av boka «Da terroren rammet Norge», som er skrevet av frilansjournalisten Kjetil Stormark og gis ut på Kagge Forlag i dag. Stormark presenterer blant annet dybdeintervjuer med familien til nå avdøde leder for Oslo AUF, Håvard Vederhus, som forteller om hvordan de opplevde marerittet på Utøya 22. juli.

Håvard Vederhus var leder for Oslo AUF og et av Norges største politiske talenter. Han reddet selv liv på Utøya, før han ble drept av Anders Behring Breivik.

Videredirigert Både Håvard Vederhus og hans familie ringte 112 gjentatte ganger. Familien følte ikke de ble tatt på alvor av politiet.

I boka hevder Stormark at Håvard Vederhus fra politiets nødtelefon fikk beskjed om at politiet var på vei i helikopter. Han etterlyste helikopter og bistand fra Forsvaret i gjentatte tekstmeldinger til familien.

Vederhus-familien fikk ifølge boka beskjed fra politiets nødtelefon i Oslo om at politiet i Oslo hadde hendene fulle med å håndtere bomba i Oslo.

Netcom-feil Feil ved en Netcom-basestasjon førte ifølge boka til at nødanrop fra Vederhus og alle andre Netcom-mobiler ble videredirigert til Søndre Buskerud politidistrikt i Drammen, og ikke til Nordre Buskerud politidistrikt i Hønefoss — som var ansvarlige for håndteringen av Utøya-aksjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.