BRYTER IS: «Nilaya» skal nå brekke seg igjennom isen for å finne ut om det er et oljefat fra «Berserk» som Jarle Andhøy har observert. Foto: New Zealand coast guard
BRYTER IS: «Nilaya» skal nå brekke seg igjennom isen for å finne ut om det er et oljefat fra «Berserk» som Jarle Andhøy har observert. Foto: New Zealand coast guardVis mer

Hevder utstyrsdepotene Jarle leter etter er fjernet

«Berserk»-depoter skal være fjernet og sendt til New Zealand, ifølge Jarle Andhøys talsperson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av hovedmotivasjonene for Jarle Andhøys nye Antarktis-ekspedisjon var å finne mulige utstyrsdepoter fra «Berserk». Mannskapet på mysterieskuta skal ha lagt igjen utstyr i Backdoor Bay og Horseshoe Bay før skuta forsvant.

Nå sier Andhøys talsmann i Norge, Rune «Supern» Olsgaard, at denne jakta er nytteløs.

- Vi har akkurat fått bekreftet at de har fjernet depotene som lå i Backdoor- og Horseshoe Bay. De skal være fjernet av McMurdo-basen, og sendt til New Zealand, sier «Supern» til Dagbladet.

- Ifølge Jarle er begge depotene blitt fjernet, gjentar han seinere i en tekstmelding.

Karsten Klepsvik, polarrådgiver i norsk UD, skriver i en e-post til Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl at han ikke har informasjon tyder på at dette stemmer.

- Norske myndigheter har ingen indikasjon/informasjon som tilsier at personell fra McMurdo (eller det amerikanske antarktisprogrammet for øvrig) skal ha hatt befatning med noe utstyr fra Berserk-ekspedisjonen, skriver Klepsvik.

Opprørt - Hvordan reagerte Jarle på denne informasjonen?

- Han var opprørt da jeg snakket med ham nå for ikke lenge siden, sier Rune «Supern» Olsgaard

McMurdo-basen er amerikansk, mens Scott-basen er new zealandsk. Ifølge de nye opplysningene fra Andhøy og «Supern» er det personell fra McMurdo-basen som skal ha fjernet utstyret. Dagbladet har ikke lyktes å få dette bekreftet fra basen.

Dagbladet har vært i kontakt med McMurdo-basen, som ikke hadde mulighet til å kommentere denne saken grunnet 12 timers tidsforskjell. Basens talsperson i USA, Debra Wing, har ikke besvart Dagbladets anrop.

- Spesielt Dagbladet har sett flere e-poster sendt mellom UD i Norge og New Zealand, og Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl. I e-postene spør Vordahl flere ganger om utstyret som ligger på disse to spesifikke stedene er blitt fjernet.

New Zealand nekter for å ha fjernet dette utstyret, men i e-postene mellom New Zealand og Vordahl går det fram at de heller ikke har sett noe utstyrsdepo ved gjentatte overflyvninger over området.

Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl sier han ikke er kjent med de nye påstandene. Vordahl forsøker nå å få dem bekreftet hos Utenriksdepartementet.

- Hvis dette stemmer er det spesielt, sier Vordahl til Dagbladet.

- Fant oljefat Dagbladet skrev søndag at Jarle Andhøy har funnet noe han tror kan være et oljefat fra «Berserk».

- Hva foretar mannskapet seg nå?

- Nå går de til det stedet der de så oljefatet. Det har vært dårlig vær og blåst fælt, men nå reiser de for å se om det er et fat fra Berserk eller ikke. De så det med kikkert og det er store avstander. De går inn med båten, og bryter seg gjennom isen.

«Nilaya» er ingen isbryter, men ifølge Olsgaard er båten i god stand til å presse seg igjennom isen - og har allerede vise at den duger.

- Det er en solid stålbåt, laget av spesialherdet stål som er kraftigere enn vanlig. De måtte skyve is for å komme inn i Rosshavet også, påpeker Olsgaard.

OPPRØRT: Jarle Andhøy reagerer på de nye opplysningene. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
OPPRØRT: Jarle Andhøy reagerer på de nye opplysningene. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet. Vis mer