Hevder verden har fått et nytt ørkenland

Tuareg-opprørerne i Mali mener de har løsrevet et område større en Frankrike. - Vi har direkte vært med på dette, mener Vest-Afrika-ekspert.

ERKLÆRT UAVHENGIGHET:  De tungt bevæpnede Tuareg-opprørerne kunngjorde i dag at «staten» Azawad er løsrevet fra Mali. Kart: Google Maps / Dagbladet
ERKLÆRT UAVHENGIGHET: De tungt bevæpnede Tuareg-opprørerne kunngjorde i dag at «staten» Azawad er løsrevet fra Mali. Kart: Google Maps / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I flere uker har den tungt bevæpnede Tuareg-opprørsgruppen vært i blodige sammenstøt med hæren i Mali, og forrige helg tok de kontroll over alle de tre provinshovedstedene nord i landet.

Over 200 000 malisere er drevet på flukt og flere hjelpeorganisasjoner har varslet om en større humanitær katastrofe.

- Vi erklærer uavhengighet for Azawad fra og med i dag, sa en talsmann for Tuaregenes gerilja, Mossa Ag Attaher, på gruppens nettsider fredag ifølge Al Jazeera. - Tuaregenes tragedie Mali er dobbelt så stort som Frankrike i areal, og opprørerne hevder nå å styre to tredjedeler av landet de nå kaller Azawad.

- Problemet deres er at det er veldig liten sannsynlighet for at de skal bli anerkjent for noe som helst. Det er bare Eritrea og Sør-Sudan som har klart tidligere, og det er vanskelig å se at noe lignende skulle være levedyktig. Det her er Tuaregenes tragedie, og dessverre blit det nok en drøm, sier Vest-Afrika-ekspert Morten Bøås til Dagbladet.

- De har alle strukturelle odds og politiske hindringer mot seg. Spørsmålet er om de får et større selvstyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer