Hevder verden har fått et nytt ørkenland

Tuareg-opprørerne i Mali mener de har løsrevet et område større en Frankrike. - Vi har direkte vært med på dette, mener Vest-Afrika-ekspert.

ERKLÆRT UAVHENGIGHET:  De tungt bevæpnede Tuareg-opprørerne kunngjorde i dag at «staten» Azawad er løsrevet fra Mali. Kart: Google Maps / Dagbladet
ERKLÆRT UAVHENGIGHET: De tungt bevæpnede Tuareg-opprørerne kunngjorde i dag at «staten» Azawad er løsrevet fra Mali. Kart: Google Maps / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere uker har den tungt bevæpnede Tuareg-opprørsgruppen vært i blodige sammenstøt med hæren i Mali, og forrige helg tok de kontroll over alle de tre provinshovedstedene nord i landet.

Over 200 000 malisere er drevet på flukt og flere hjelpeorganisasjoner har varslet om en større humanitær katastrofe.

- Vi erklærer uavhengighet for Azawad fra og med i dag, sa en talsmann for Tuaregenes gerilja, Mossa Ag Attaher, på gruppens nettsider fredag ifølge Al Jazeera.

- Tuaregenes tragedie
Mali er dobbelt så stort som Frankrike i areal, og opprørerne hevder nå å styre to tredjedeler av landet de nå kaller Azawad.

- Problemet deres er at det er veldig liten sannsynlighet for at de skal bli anerkjent for noe som helst. Det er bare Eritrea og Sør-Sudan som har klart tidligere, og det er vanskelig å se at noe lignende skulle være levedyktig. Det her er Tuaregenes tragedie, og dessverre blit det nok en drøm, sier Vest-Afrika-ekspert Morten Bøås til Dagbladet.

- De har alle strukturelle odds og politiske hindringer mot seg. Spørsmålet er om de får et større selvstyre.

Forskningeleder i Fafo, Anne Hatløy, er mer usikker på utfallet.

TUNGT BEVÆPNET:  En malisk soldat tok posisjon mens lederen holdt tale 3. mars nær hovedstaden Bamako. Foto: Issouf Sanogo / AFP Photo
TUNGT BEVÆPNET: En malisk soldat tok posisjon mens lederen holdt tale 3. mars nær hovedstaden Bamako. Foto: Issouf Sanogo / AFP Photo Vis mer

- Hvor vidt dette blir anerkjent av andre land gjenstår å se. De geografiske avstandene er så store, og områdene i nord har hatt selvstyre lenge. De har forholdt seg like mye til myndighetene i Algerie og andre naboland som regjeringen i hovedstaden, sier hun.

Angrepet fra flere kanter For to uker siden kuppet malisiske opprørssoldater regjeringen etter at soldater og offiserer gikk ut av landets hær. Disse var misfornøyde med regjeringen innsats med å bekjempe opprørerne fra tuaregfolket, som har kjempet for uavhengighet siden 1960-tallet.

Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR) styrer nå landet.

- Tuaregene har kjempet for Kadhafi i Libya, og kom tilbake med våpen. De er mye bedre rustet enn regjeringens hær, og dette har gjort at de har et militært overtak, sier Hatløy.

Malis forsvar teller bare 7000 soldater, og det er uklart hvor mange av dem som har sluttet seg til kuppmakerne.

- Miliæret i sør var misfonøyd med situasjonen, og etter at de overtok styringen av landet har det blitt en kaotisk situasjon.

FNs sikkerhetsråd og generalsekretær Ban Ki-moon fordømte kuppforsøket i Mali.

AVVENTER:  Forskningsleder i Fafo, Anne Hatløy, forteller at de nordlige delene av Mali har vært selvstendige lenge. Foto: Fafo
AVVENTER: Forskningsleder i Fafo, Anne Hatløy, forteller at de nordlige delene av Mali har vært selvstendige lenge. Foto: Fafo Vis mer

- Den maliske hæren er en lekehær. Spørsmålet blir om denne geriljabevegelsen, som ble stiftet etter Kadhafis fall, vil styre et så gedigent område med egen skatteinnkreving. Løsningen er nok at landet sier til Tuaregene at de har full rett til å være der, og at de får mer ansvar, sier Morten Bøås.

Også konflikter innad Under kuppet ble både forsvarsministeren og unteriksministeren tatt til fange. President Amadou Toumani Touré klarte å rømme, og befinner seg nå på et hemmelig sted, trolig voktet av lojale medlemmer av presidentgarden.

- Samlet sett har islamister og tuaregene stått sammen mot sør, men det er også interne konflikter blant dem. Uavhengigheten har de kjempet for så lenge, og den kaotiske situasjonen i landet vil de utnytte.

Flere mener at  islamistgruppa Ansar Dine og lederen Lyad Ag Ghaly som styrer mye av Sahel-området sør i Sahara. Morten Bøås mener det er usikkert hvordan gruppene vil samarbeide, og «brannen» fort kan spre seg.

- Jeg advarte mot dette da Norge ble med og begynte bombingen i Libya. Vi har vært med på å stelle i stand en situasjon som direkte har ført til det som skjer nå.

Ingen annerkjennelse Frankrikes forsvarsminister Gerard Longuet sa i dag at de ikke tok en slik kunngjøring seriøst, da uavhengighetserklæringen ikke er anerkjent av afrikanske land, som også avviser dette.

- Den vil ikke ha noen mening for oss, sa Longuet.

HAR FLYKTET:  Malis president Amadou Toumani Touré befinner seg på ukjent sted etter at opprørerne kuppet landet. Utenriksministeren og forsvarsministeren er pågrepet. Foto: Filippo Monteforte / EPA
HAR FLYKTET: Malis president Amadou Toumani Touré befinner seg på ukjent sted etter at opprørerne kuppet landet. Utenriksministeren og forsvarsministeren er pågrepet. Foto: Filippo Monteforte / EPA Vis mer

FNs sikkerhetsråd har tidligere uttalt at opprørsoldatene i hovedstaden må ivareta sikkerheten til presidenten, og vende tilbake til militærleirene slik at landet sammen kan stå mot Tuareg-gruppa i nord.

I går stormet også væpnede islamister det algeriske konsulatet i Gao og bortførte sju diplomater.

Foran tøff regntid Mali et av verdens aller fattigste land, med en gjennomsnittlig nasjonalinntekt per person på 600 amerikanske dollar i 2010. Landet er nummer 175 av 187 land på UNDPs liste over utviklingsnivå.

- De hadde en forferdelig dårlig høst i fjor, og en sultkatastrofe truer landets 12 millioner innbyggere. Verdenssamfunnet må vende oppmerksomheten mot det som skjer slik at Mali ikke blir stående alene med dette, sier Fafo-direktør Hatløy.

Hun mener det viktigste er å sikre at folk får mat. Folk flest er ikke involvert i konflikten.

- Regntida begynner nå, og tradisjonelt er dette den tøffeste tiden av året. Matlagrene som skulle være fylt opp med forrige sesongs avling står tomme.

Sulttrussel Påtroppende generealsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, kom i forrige uke hjem fra et opphold i landet og hovedstaden Bamako.

INGEN TRO:  Vest-Afrika-ekspert, Morten Bøås ved Fafo, mener Azawad aldri kommer til å bli anerkjent som en egen stat. Foto: Fafo
INGEN TRO: Vest-Afrika-ekspert, Morten Bøås ved Fafo, mener Azawad aldri kommer til å bli anerkjent som en egen stat. Foto: Fafo Vis mer

- Situasjonen opplevdes som dramatisk. Vi var forsåvidt trygge inne på hotellet, men det var skyteepisoder rett utenfor døra. Blant annet ble den ene hotellvakten skutt i hånden. Det var ubehagelig, sa hun til Dagbladet.

Organisasjonen skulle kartlegge hjelpearbeidet nord i landet, hvor befolkningen trues av sult samtidig som kamphandlinger mellom hæren og de tungt bevæpnede Tuareg-opprørene foregår.

Eksperter frykter at islamister og smuglere fritt kan operere i ørkenen, og Verdensbanken og Den afrikanske utviklingsbanken har stanset all bistand med unntak av nødhjelp.

Landet grenser til Mauritania, Algerie, Niger, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea og Senegal.