VIL FOREBYGGE HIV: Den kinesiske forskeren He Jiankui hevder å ha bidratt til å lage verdens første genredigerte barn. Det gjorde de for å gjøre barna resistente mot hiv-viruset. Foto: AP / NTB Scanpix
VIL FOREBYGGE HIV: Den kinesiske forskeren He Jiankui hevder å ha bidratt til å lage verdens første genredigerte barn. Det gjorde de for å gjøre barna resistente mot hiv-viruset. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Genredigering

Hevder verdens første genredigerte mennesker er født: - Et alvorlig etisk brudd

Nå starter myndighetene etterforskning.

En kinesisk forsker hevdet forrige uke at han og forskningsteamet ved Universitetet i Shenzen har bidratt til å lage verdens første genredigerte mennesker.

Det ble lagt fram i forkant av en internasjonal konferanse om genredigering i Hong Kong, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Eksperimentet deres skal ha resultert i to nyfødte tvillingjenter.

Hvis dette stemmer, skal det være første gang redigerte embryoer er plassert tilbake i livmora og fått utvikle seg til et barn.

Genredigering er et omstridt forskningsfelt, der Kina har vært ledende. Kritikerne mener det åpner for «designer-babyer», men målet til forskerne er primært å endre de genene som fører til arvelige sykdommer, ifølge MIT Technology Review.

Til Associated Press forteller en av forskerne, He Jiankui, at målet denne gangen var å utvikle resistens mot infeksjoner som hiv og aids.

LYKTES: For første gang har forskere lyktes med å klone aper med samme fremgangsmåte som sauen Dolly. Video: AP DV / Scanpix Vis mer

Starter etterforskning

Resultatene er foreløpig ikke bekreftet eller publisert i noe vitenskapelig tidsskrift.

Da He mandag presenterte eksperimentet i et YouTube-klipp, sendte han sjokkbølger gjennom forskningsmiljøer verden over. Med noen unntak har ekspertene vært raske til å fordømme eksperimentet som uetisk og uvitenskapelig.

De kinesiske helsemyndighetene reagerte raskt med å sette i gang en etterforskning samme dag.

Ifølge den kinesiske TV-kanalen CCTV, gjengitt av Associated Press, vil han bli håndtert «etter relevante lover og regler». Hva det innebærer er foreløpig uvisst.

Universitetet i Shenzen skrev i en uttalelse at de ikke har vært informert om eksperimentet, og at forskningen «er et alvorlig brudd på deres akademiske etikk og standarder».

Omstridt forskningsfelt

Som nevnt er genredigering et felt som vekker sterke reaksjoner, både i og utenfor forskningsmiljøene. Ifølge NRK var den kinesiske eksperimenteringen med embryoer så kontroversiell da den kom i 2015 at vitenskapstidsskriftene Nature og Science nektet å publisere funnene.

I 2016 la USAs etterretningsfellesskap til genredigering i lista over de største masseødeleggelses-truslene i sin årlige rapport «Worldwide Threat Assessment».

Siden da har både USA og Storbritannia åpnet for eksperimenter, og drøyt ett år seinere ble et prosjekt ledet av forsker Shoukrat Mitalipov ved Universitetet i Oregon publisert i det anerkjente vitenskapstidsskriftet Science.