BETRODD: Utenriksminister Naji Sabri (t.h.) i et møte med Saddam Hussein og visepresident Taha Yassin Ramadhan i august 2002. Nå hevder BBC at Sabri ga hittil ukjent informasjon til en høytstående CIA-mann. Foto: Reuters / NTB scanpix
BETRODD: Utenriksminister Naji Sabri (t.h.) i et møte med Saddam Hussein og visepresident Taha Yassin Ramadhan i august 2002. Nå hevder BBC at Sabri ga hittil ukjent informasjon til en høytstående CIA-mann. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Hevder vestlige spioner fikk høre at Saddam ikke hadde masseødeleggelsesvåpen tre måneder før Irak-krigen

Hevder ukjente opplysninger fra CIA og MI6 bekrefter at Tony Blair førte folket sitt bak lyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er BBCs graveprogram «Panorama» som i kveld hevder at både MI6 og CIA fikk hittil ukjente opplysninger om at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen - tre måneder før den kontroversielle invasjonen av landet.

Ukjente kilder Daværende statsminister Tony Blair sa til det britiske parlamentet at etterretningen som forelå viste at Iraks program for atomvåpen, kjemiske og biologiske våpen var operative og at de ble stadig mer omfattende.

Men BBC hevder i dag at både MI6 og CIA hadde hittil ukjente kilder, helt til topps i det irakiske regjeringsapparatet, som fortalte det motsatte - men som ingen fikk vite om.

Både Saddams utenriksminister og etterretningssjef skal ha fortalt at det ikke fantes masseødeleggelsesvåpen i Irak, og at det heller ikke eksisterte noe program for å utvikle slike våpen.

CIA-topp bekrefter Naji Sabri, utenriksminister under Saddam Hussein, skal ha fortalt dette til Bill Murray, daværende sjef for CIAs Paris-kontor, etter at Murray kom i kontakt med Sabri via en lokal journalist som fikk omkring 1,2 millioner kroner for jobben.

Nå nekter Sabri for dette.

FÅR NY KRITIKK: Tony Blair ønsket ikke å kommentere Panoramas opplysninger. Foto: Reuters / NTB scanpix
FÅR NY KRITIKK: Tony Blair ønsket ikke å kommentere Panoramas opplysninger. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Panoramas opplysninger er oppspinn, sier han i en uttalelse.

Bill Murray bekrefter imidlertid kontakten i åpent intervju:

- Vi fikk vite at Saddam hadde hatt noen kjemiske våpen liggende siden tidlig 1990-tall, og at han hadde intensjoner om å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Men på tidspunktet for invasjonen hadde han praktisk talt ingen verdens ting. Den sikreste informasjonen vi skaffet ble makulert og aldri brukt, sier Murray til BBC.

Hemmelig møte BBC-programmet hevder også å ha fått bekreftet at en MI6-tjenestemann hadde et hittil ukjent møte med Iraks etterretningssjef Tahir Habbush al-Tikriti i Jordans hovedstad Amman. Møtet skal ha funnet sted «noen dager» før den britiske regjeringen i september 2002 la fram sin nå famøse redegjørelse for Iraks påståtte våpenarsenal.

Al-Tikriti skal også ha fortalt at Irak ikke var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen - og han skal ha spurt om det var mulig å forhandle fram en avtale som kunne forhindret invasjonen.

KONTROVERS: Irak-krigen, der Saddam Hussein ble tatt til fange, har vært svært kontroversiell på grunn av feilaktige opplysninger gitt av USA og Storbritannia. USA lagde en kortstokk med bilder av den irakiske regjeringen. Foto: AP / NTB scanpix
KONTROVERS: Irak-krigen, der Saddam Hussein ble tatt til fange, har vært svært kontroversiell på grunn av feilaktige opplysninger gitt av USA og Storbritannia. USA lagde en kortstokk med bilder av den irakiske regjeringen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Det går ikke fram verken av BBC selv eller The Guardian hvorvidt programmet tar opp de åpenbare motivasjoner de Saddam-vennlige kan ha hatt ved å informere Vesten om at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen.

Ante ingenting Men Lord Butler, som ledet det britiske parlamentets undersøkelse av bruken av etterretning før invasjonen av Irak, bekrefter at han aldri hørte om opplysningene. Butler gjør det også klart at opplysningene i alle tilfelle skulle vært rapportert oppover i systemet.

I stedet valgte man å tro på etterretningskilder som seinere har bekreftet at de fôret Vesten med bevisste løgner.

- Det britiske folk har all mulig grunn til å føle seg ført bak lyset av sin statsminister, sier Butler.

Tony Blair ønsket ikke å kommentere Panoramas opplysninger.

Han sa til programmet at han var opptatt.