<strong>JUKS:</strong> Amerikanske myndigheter anklager Volkswagen for å ha installert et jukseprogram i nesten 500 000 bilder. Programmet merker når bilens utslippsnivå testes, og produserer mindre utslipp i slike situasjoner. Det gjelder derimot ikke når bilen er på veien under vanlig kjøring. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
JUKS: Amerikanske myndigheter anklager Volkswagen for å ha installert et jukseprogram i nesten 500 000 bilder. Programmet merker når bilens utslippsnivå testes, og produserer mindre utslipp i slike situasjoner. Det gjelder derimot ikke når bilen er på veien under vanlig kjøring. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Hevder Volkswagen har installert jukseprogram i nesten 500 000 biler

Risikerer 146 milliarder i bøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag kom det en melding fra den amerikanske miljøvernetaten (EPA) om at den tyske bilprodusenten Volkswagen er under etterforskning for juks med bilenes utslipp.

Nyhetsbyrået AP skriver at bilprodusenten har installert det de omtaler som et «jukseprogram» som gjør at bilen leverer lavere utslipp under tester, men ikke under vanlig bruk.

- Trussel mot folkehelsa EPA har sagt at Volkswagen må fikse bilene for egen regning, og de risikerer også en klekkelig bot. Ifølge byrået kan det være snakk om så mye som 37 500 dollar per bil - noe som utgjør svimlende 146 milliarder norske kroner for de 482 000 dieselbilene.

Etaten omtaler bruken av programmet som «ulovlig og en trussel mot folkehelsa».

Tross alvorlighetsgraden av lovbruddet, vil EPA tillate at Volkswagen selger bilene slik de er mens de jobber med hvordan de skal løse problemet. Dette på grunn av omfanget av biler som må tilbakekalles og «repareres».

Da lovene varierer fra land til land, gjelder anklagene foreløpig bare biler solgt i USA.

En rekke modeller Volkswagen, som også eier blant annet Audi, har ifølge AFP sagt i en pressemelding at de samarbeider med etterforskningen, men at de ikke har noen kommentar ut over det.

Dette er bilmodellene som skal ha det aktuelle programmet installert med produksjonsåret i parantes:

• Jetta (2009-2015)
• Beetle (2009-2015)
• Audi A3 (2009-2015)
• Golf (2009-2015)
• Passat (2014-2015)

- Svindel Aaron Bergman, avdelingssjef i Detroit for bilforhandleren Cars.com, sier at bilen mest sannsynlig yter bedre mens programmet er aktivt. Ellers ville det ikke vært noen grunn til at det bare aktiveres når bilen testes.

- Det er opplagt at det forandrer hvordan bilen opererer, og at det neppe er på en måte som kommer til å blidgjøre kundene, sier han.

Ikke overraskende hylles nå EPA av en rekke miljøorganisasjoner for sin årvåkenhet.

- Anklagene mot Volkswagen er skremmende - at de med viten og vilje har installert et program som øker utslippene når de er på veiene under vanlig kjøring, sier Frank O'Donnell som er president i Clean Air Watch.

- De svindler ikke bare bilkjøpere, men hele offentligheten.

- Lurt forbrukerne Ellen Bloom, en ekspert på fagområdet for magasinet Consumer Reports, sier at dette er et «alvorlig lovbrudd».

- Volkswagen har lurt forbrukerne og skadet miljøet samtidig. Bilprodusenten har tydeligvis installert et program i bilene sine som gjør at de slipper ut mer forurensing enn det de reklamerer med. Det er opprørerende, sier hun.

I likhet med miljøgruppene, hyller hun EPA.

- Vi applauderer EPA som slår ned på dette. Dette sender en klar og tydelig melding om at bilprodusenter som forsøker å omgå reglene vil bli slått knallhardt ned på at myndighetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer