Hevder Wagner-gruppa angrep russisk fangeleir

Ukraina med oppsiktsvekkende påstander om at «Putins kokk» personlig ledet angrep som drepte over 40 krigsfanger - uten at Russlands forsvarsdepartement visste om det.

RUINER: Bildene fra stedet skal vise utbrente køyesenger. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement
RUINER: Bildene fra stedet skal vise utbrente køyesenger. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainsk etterretning skriver fredag at det torsdag fant sted en kraftig eksplosjon i et tidligere fengsel som nå brukes som interneringssted for ukrainske krigsfanger.

Ifølge etterretningen ble lokalene ødelagt. Over 50 krigsfanger skal ha blitt drept. Flere av krigsfangene skal ha vært blant de siste overlevende fra stålverket Azovstal.

MISSIL: På slagsmarken i Donbas-regionen i Ukraina, har det ukrainske luftforsvaret rapportert om at flere russiske stridsvogner skal være tilintetgjort ved bruk av varmesøkende missiler. Video: Dagbladet TV / Kameraone Vis mer

«Putins kokk sto bak»

Olenivka ligger i Donetsk øst i Ukraina. Russland hevder at leiren ble truffet av ukrainske raketter, mens Ukraina har en helt annen versjon og hevder ødeleggelsene samsvarer med en påsatt brann eller eksplosjon på innsida.

Ukrainsk etterretning hevder også at det er leiesoldatgruppa Wagner, under personlig kommando av deres leder Jevgenij Prigozjin, oligarken kjent som Putins kokk, som står bak.

PUTINS KOKK: Jevgenij Prigozjin, oligarken kjent som Putins kokk, skal lede Wagner-gruppa. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik / NTB
PUTINS KOKK: Jevgenij Prigozjin, oligarken kjent som Putins kokk, skal lede Wagner-gruppa. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik / NTB Vis mer

Ukraina hevder i tillegg at angrepet ikke ble kordinert med Russlands forsvarsdepartement.

Ifølge BBC mener Ukraina at Wagner-gruppa gjorde dette for å skjule bevis på tortur og drap av krigsfanger.

Ruinene vist på TV

Ukraina krever at FN og Røde Kors umiddelbart begynner å etterforske dødsfallene.

I en uttalelse fra president Volodymyr Zelenskyj og Ukrainas sikkerhetsmyndigheter, krever de nå at FN og Røde kors etterforsker, fordi de to organisasjonene hadde gitt garantier for fangenes sikkerhet.

Russland anklager på sin side Ukraina for å ha bombet et fengsel som huset ukrainske krigsfanger. Ukraina mener russerne selv sto bak angrepet.

– Den russiske føderasjonens styrker gjennomførte et målrettet artilleriangrep mot et fengsel i Olenivka, skrev den ukrainske generalstaben på Twitter tidligere torsdag.

Ingen av påstandene er bekreftet av uavhengige kilder.

Russland hevder angrepet skal ha skjedd med ukrainsk Himars-artilleri. Bilder av det som skal være ruinene av fengselet, er vist på russisk TV.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

47 krigsfanger ble drept og 130 såret, hevder Denis Pusjilin, som er leder for separatistrepublikken Donetsk.

Pusjilin påstår videre at angrepet med rakettartilleri mot fengselet skyldes at de ukrainske krigsfangene hadde begynt å uttale seg mot egne styrker, og at målet er å gjøre det mindre attraktivt for ukrainske soldater å overgi seg.

Det russiske forsvarsdepartementet påstår at det er 40 drepte og 75 sårede, Donetsks væpnede styrker hevder det er 52 døde.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer