Anklagene mot Roy Moore

Hevdet at 9/11-angrepene var straff for amerikanernes synder. Nå drukner senatorkandidat Roy Moore i overgrepsanklager

En femte kvinne har rettet anklager mot senatorkandidaten. Selv nekter Alabama-politikeren for å ha brutt loven.

HENGER I: Alabama-politikeren Roy Moore slo den Trump-støttede Luthor Strange i republikanernes primærvalg. Nå nekter han å trekke seg som senatorkandidat - en rekke anklager til tross. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
HENGER I: Alabama-politikeren Roy Moore slo den Trump-støttede Luthor Strange i republikanernes primærvalg. Nå nekter han å trekke seg som senatorkandidat - en rekke anklager til tross. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da dommer Roy Moore (70) vant primærvalget for å representere Alabama som senator, sang tilhengerne salmer.

Nå ber sentrale republikanere han om å avslutte valgkampen.

Årsaken er at fem kvinner har sagt at den erkekonservative Moore gjorde seksuelle framstøt mot dem da de var tenåringer.

Blant disse er Beverly Young Nelson, ifølge The New York Times.

- Jeg prøvde å kjempe imot, og ropte at han skulle stoppe, men han strammet grepet om nakken min. Han forsøkte å presse hodet mitt mot skrittet sitt, sa Nelson på en pressekonferanse i går.

- En heksejakt

Nelson var 16 år da episoden skal ha inntruffet, og hevder at Moore sa at hun ikke kom til å bli trodd om hun fortalte om episoden.

Den nå 56 år gamle kvinnen viser også til en årbok. Denne ble angivelig signert av den framtidige senatorkandidaten før det påståtte overgrepet.

Moore nekter for alle anklager om lovbrudd - også de om at han på 70-tallet forsøkte å ha sex med Leigh Corfman da hun var 14 år gammel.

- Dette er en heksejakt. Hun gjør bare dette for å skape et opptrinn, het det i en pressemelding fra Moore-apparatet rettet mot Nelson.

- Bør tre til side

Pressemeldingen ble sendt ut allerede før gårsdagens uttalelser fra anklageren , og en snau måned før Alabamas befolkning skal velge enten Roy Moore eller demokraten Doug Jones som senator.

Det er en valgkamp der flere mektige republikanere heier på Jones.

- Moore bør tre til side, har Mitch McConnell, senatsleder for republikanerne, uttalt.

- Om jeg var fra Alabama, ville jeg ha stemt på demokratene, sier Arizona-senator Jeff Flake, ifølge New York Post.

Kan ha en mulighet

I tillegg har senatorer som Lindsey Graham, Cory Gardner, Susan Collins og John Cornyn tatt avstand fra Roy Moore, ifølge CBS News.

Meningsmålingene viser imidlertid at han kan ha en sjanse.

Nettstedet Salon viste i helga til en meningsmåling der 42 prosent svarte at de kom til å stemme på Moore. Det er bare 4 prosent bak motkandidaten Jones.

Han er kjent for å være liberal, og i den konservative staten Alabama levnet få ham en sjanse mot Moore forut for anklagene, ifølge CBS News.

Moore har også støtte fra en rekke lokale politikere.

- Det er ingenting å se her. Anklagene går ut på at en mann som var i første halvdel av 30-årene datet tenåringer, sier republikaneren Jim Zeigler, ifølge Salon.

Forsvarer Moore

Samme nettsted referer til liknende uttalelser fra David Hall, leder for republikanerne i Marion County.

Han omtaler anklagene mot Moore på denne måten:

- Det skjedde for 40 år siden. Jeg ser virkelig ikke relevansen ved dette. Han var 32. Hun skal ha vært 14. Hun sier egentlig ikke at noe hendte, bortsett fra de kysset.

Viste til guddommelig straff

Moores relative popularitet kommer på tross av at 70-åringen er en kontroversiell skikkelse i amerikansk politikk.

Tidligere i år viste han til bibelvers, for så å antyde at den 11. september-angrepene var straff fra gud, ifølge CNN.

Dommeren Moore har også to ganger blitt suspendert fra delstatens høyesterett.

De to suspensjonene kom henholdsvis fordi han nektet å tillate ekteskap mellom personer av samme kjønn, og fordi han nektet å fjerne et kristent monument fra rettsbygningen, skriver NTB.

Fakta om Moore-anklagene

  • Den 9. november sto fire kvinner fram i Washington Post. De hevdet at republikaneren Roy Moore hadde kommet med seksuelle framstøt mot dem da de var tenåringer.
  • Leigh Corfman hevder at Moore forsøkte å kle av henne, for så å kysse henne. Episoden skal ha inntruffet i 1979 - da Corfman var 14 år gammel.
  • Debbie Wesson Gibson sier at hun traff Moore flere ganger, og at han kysset henne. Dette da hun var 17 år gammel.
  • Gloria Thacker Deason var 18 år da hun angivelig datet Moore. Forholdet skal ha vart i over en måned, og Deason hevder at Moore ved flere anledninger skjenket henne alkohol - på tross av at hun etter amerikanske lover var for ung til å drikke.
  • Wendy Miller sier at hun var 16 da Moore spurte henne om et stevnemøte. Hennes mor skal ha nektet henne å treffe ham.
  • Beverly Young Nelson hevder at Moore forsøkte å forgripe seg på henne da hun var 16 år gammel.
  • Republikaneren Roy Moore nekter for samtlige anklager om lovbrudd.

Kilder: Washington Post/Vox

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer