Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevdet de ble traumatisert etter 11. september. Nå er flere titalls politi- og brannfolk tiltalt i massiv svindelsak

Kan ha svindlet til seg 2,4 milliarder kroner i trygd.

BRUKTE 11. SEPTEMBER: 106 personer er tiltalt i en massiv svindelsak der mange av de tiltalte er politifolk og brannmenn som skal ha brukt hendelsene 11. september 2001 som årsak til å urettmessig heve uføretrygd. Foto: Reuters/AFP Photo/Doug Kanter/NTB Scanpix
BRUKTE 11. SEPTEMBER: 106 personer er tiltalt i en massiv svindelsak der mange av de tiltalte er politifolk og brannmenn som skal ha brukt hendelsene 11. september 2001 som årsak til å urettmessig heve uføretrygd. Foto: Reuters/AFP Photo/Doug Kanter/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til sammen 106 personer har blitt tiltalt i den massive svindelsaken som nå rulles opp i New York, melder nyhetsbyrået AFP.

Opptil 80 av de tiltalte er tidligere politifolk eller brannmenn.

- Mange av de tiltalte kom med kyniske påstander om psykiske lidelser som følge av 11. september-angrepene, sier statsadvokat Cyrus Vance i en uttalelse.

- Skamløse Ifølge Reuters kan de involverte ha svindlet til seg 2,4 milliarder kroner i ulike sosialordninger for uføre. Vance viste også fram bilder av noen av de tiltalte mens de står på vannski, driver med kampsport og flyr et helikopter.

- Frekkheten er sjokkerende. Hvis du er ufør og løper rundt i et judo-studio er du skamløs, sa Vance på en pressekonferanse.

Vance utelukker ikke at flere kan bli pågrepet i saken. 84 av de 106 personer er i politiets varetekt, mens de resterende 22 ventes å bli arrestert snart.

Lærte symtomer Amerikansk påtalemyndighet mener det er fire hovedmenn i saken, som skal ha bistått resten med utformingen av hundrevis av søknader om trygd.

De fire skal også ha lært de medtiltalte hvordan de skulle oppføre seg for å framstå som peroner med mentale og psykiske lidelser.

En pensjonert politimann fortalte leger at han led av panikkanfall og ikke var i stand til å forlate sitt eget hus. Etterpå skal han ha lagt ut bilder av seg selv i sosiale medier mens han står på vannski.

- Siden 1988 har disse mennene trent opp hundrevis av enkeltpersoner hvordan de kan lure systemet til at de ikke er i stand til å jobbe fordi de lider av psykiske lidelser og dermed gjorde seg berettighet til uføretrygd, sier Vance.

- Skamfullt New Yorks påstroppende politimester Bill Bratton sto ved siden av Vance på pressekonferansen og sa at han uttrykker avsky.

- Tanken om at mange av dem brukte hendelsene 11. september  som grunnlag for å kreve inn trygd gjør det enda mer skamfullt, sier Bratton.

- SKAMLØSE: Det er statsadvokat Cyrus R. Vance som har rullet opp den massive trygdesvindel-saken i New York. Foto: AFP Photo/Stan Honda/NTB Scanpix
- SKAMLØSE: Det er statsadvokat Cyrus R. Vance som har rullet opp den massive trygdesvindel-saken i New York. Foto: AFP Photo/Stan Honda/NTB Scanpix Vis mer