Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

California-brannene:

Hevdet Finlands geniale løsning var å «rake lauv» i skogen.
Det er bare ett problem

Trump refset California. Finlands president vedkjenner seg ikke alt han skal ha lært bort til USA-kollegaen.

IKKE LENGER PARADIS: President Donald Trump besøkte lørdag den totalt nedbrente byen Paradise nord for San Francisco. Der viste han til en samtale han skal ha hatt med den finske presidenten. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før Donald Trump reiste til California lørdag for å besøke katastrofeområdene etter skogbrannene, gjentok presidenten at katastrofen var selvforskyldt. Årsak:

Dårlig drift og dårlig stell av skogen.

På plass i den utraderte byen Paradise nord for San Francisco, kom presidenten med et nytt, kort utsagn som etterlot like mange spørsmålstegn som det ga mening:

- Løsningen ligger i Finland, se hvordan de tar vare på skogbunnen der.

Under en pressekonferanse seinere på dagen (se video over), og deretter i et intervju med Fox News, utdypet presidenten den finske løsningen:

- Jeg var sammen med presidenten i Finland. Det er en skognasjon, som han sa, og de har ubetydelige problemer med skogbranner. Der legger de ned mye arbeid i å rake (skrape sammen) lauv og kratt, forklarte presidenten til sine verter fra den politiske ledelsen i California - fra Demokratene.

NEDBRENT OG NAKENT: President Donald Trump var på besøk i brannherjede områder i California lørdag - her i Malibu med Californias guvernør Jerry Brown nærmest. Foto: Genaro Molina/Los Angeles Times/Reuters/NTB Scanpix.
NEDBRENT OG NAKENT: President Donald Trump var på besøk i brannherjede områder i California lørdag - her i Malibu med Californias guvernør Jerry Brown nærmest. Foto: Genaro Molina/Los Angeles Times/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Overfor Fox News utdypet president Trump ytterligere, basert på egne observasjoner, ifølge Newsweek:

- Klimaendringer? Kanskje lite grann

- Her om dagen så jeg brannmenn rake bort brennende småtrær, kratt og ugrass. Alt sammen brant. Det skulle ha vært rakt bort tidligere, da hadde dere ikke hatt noen brann.

På spørsmål fra Fox News om klimaendringer kan ha bidratt til skogbrannene i California, svarer Trump:

- Kanskje lite grann. Det store problemet vi har, er ledelse.

Den finske avisa Ilta-Sanomat har spurt Finlands president Sauli Niinistö hva han har lært sin amerikanske kollega om skogbruk.

De var sammen i Paris forrige helg under markeringen av freden i første verdenskrig. Og der kom presidentene i prat om skogbrannene i California.

- Jeg sa til Trump at Finland er et land dekket av skog, at vi har et godt overvåkningssystem for branner og et godt veisystem i skogene, slik at vi kommer fram med brannslokkingsutstyr, forklarer Finlands president.

Og Niinistö legger til at han så på engelsk «vi take care of our forests» - vi tar vare på skogene våre.

- Trump har funnet på selv

Derimot sier den finske presidenten at han ikke har nevnt noe om «å rake lauv».

- Det er noe Trump har funnet på selv, sier Sauli Niinistö.

Dagbladets reporter, med over middels erfaring fra norsk skogbruk og tallrike besøk i skoger både i Nord-California og i Finland, skyter inn at det ikke er vanlig å rake lauv i skogen.

LÆRER OG ELEV: President Donald Trump har lært noe av Finlands president Sauli Niinistö om skogbruk, men ikke om å rake lauv i skogen, ifølge den finske læremesteren. Her i Helsingfors 16. juli i år. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB Scanpix.
LÆRER OG ELEV: President Donald Trump har lært noe av Finlands president Sauli Niinistö om skogbruk, men ikke om å rake lauv i skogen, ifølge den finske læremesteren. Her i Helsingfors 16. juli i år. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Seniorforsker Jørund Rolstad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) kommer med en utvidet, faglig forklaring på katastrofebrannene i California.

- En av forklaringene er at tørr vegetasjon har grodd mer og mer igjen og advarsler om å hogge det ned. Mange steder har vi sett tett vegetasjon helt inntil bebygget område, som furuskog helt inntil byen Paradise, sier Rolstad til Aftenposten.

DIREKTE: Det som beskrives som tidenes verste skogbrann i California herjer nå. Video: CNN Vis mer

Norsk forsker: - Du har ikke en sjanse

Og kommer med følgende dramatiske konklusjon:

- Tørr vegetasjon i nærheten av bebyggelse, pluss en vindstyrke målt til 22 meter i sekundet (80 km/timen - liten storm), da har du ikke en sjanse.

Så president Trump er inne på noe - at det er farlig med tørt og brennbart virke rett ved huset i brann og sterk vind.

Seniorforsker Rolstad retter også en pekefinger mot brannfare i norsk skog.

- Norge har tre ganger så mye kubikkmasse skog som for 100 år siden. Vi var griseheldige i sommer. I tillegg hadde brannvesenet meget god beredskap, sier seniorforskeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!