Donald Trump:

Hevdet hæren tok over fly­plasser ... i 1775

Presidenten blir latterliggjort etter tale-flause.

FEIL: USAs president Donald Trump gjorde en blunder under sin tale om uavhengighetsdagen. Video: CNN Vis mer

Det er blitt beskrevet som et Trump-show: en forestilling hvor USAs president Donald Trump spilte hovedrollen, og selv tok ansvar for å produsere og regissere feiringen av USAs nasjonaldag.

Natt til fredag ble hele verden vitne til hvordan Trump brøt med flere tiår lange tradisjoner, da han feiret 4. juli, en markering av USAs uavhengighet, på sin helt særegne måte.

På forhånd - og under feiringen - fikk han kritikk for å «militarisere» nasjonaldagen.

Etter feiringen blir Trump latterliggjort for å ha gjort en rekke flauser da han gjenfortalte deler av USAs historie i sin tale til nasjonen.

KRITIKK: Trumps tale får kritikk fra CNN-analytiker John Kirby. Han mener Trump sier fint lite konkret. Video: CNN. Rerporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Tok over flyplassene

Særlig Trumps beskrivelse av én historisk hendelse, har fått amerikanere - og verden for øvrig - til å sperre opp øynene.

Han beskrev hvordan den amerikanske revolusjonsarmeen gjorde stadige framskritt i juni 1775 i kampen for uavhengighet mot britene.

- Hæren vår tok over flyplassene, den gjorde alt den måtte gjøre, sa Trump i løpet av talen.

For ordens skyld foretok Wright-brødrene verdens første flyginger i 1903. Det var altså ingen flyplasser å ta over i 1775.

Trendet på Twitter

En åpenbar flause, men saken blir behørig omtalt i både amerikanske Washington Post og The Guardian.

Flausen er også blitt gjenstand for spøkefull omtale.

På Twitter trendet i natt emneknaggen #RevolutionaryWarAirportStories, altså «revolusjonskrigens flyplasshistorier» på norsk, etter at Trump ble ferdig med sin om lag en time lange tale.

En rekke andre feil med talen er også blitt poengtert, blant annet hos Washington Post.

Han forvekslet to kriger som fant sted tre tiår fra hverandre. Han nevnte slaget i Valley Forge, som fant sted under revolusjonskrigen, men etter hvert nevnte han også et slaget ved Fort McHenry. Dette slaget fant sted i 1814.

Han sa også at uavhengighetserklæringen ble signert 4. juli, når den i realiteten ble signert 2. august. Men kontinentalkongressen godkjente teksten til erklæringen 4. juli.

Han sa også at revolusjonshæren ble oppkalt etter George Washington, noe som heller ikke stemmer.

Slet med å lese

Når Trump taler er tilhørerne etter hvert blitt vant til at han ikke følger et manus. Natt til fredag så det imidlertid ut til at han leste fra en teleprompter.

Men det virket som om presidenten slet med å lese fra skjermen, og Washington Post skriver at det kan ha vært årsaken til at han flere ganger i løpet av talen leste opp feilaktigheter.

Hva som eventuelt var galt med teleprompteren, er uklart.

- Sterkere i dag

Trump talte foran Lincoln-monumentet. Det har ikke en amerikansk president gjort på 4. juli på rundt 70 år, ifølge The Guardian.

Med toppene for de ulike våpengrenene i det amerikanske forsvaret, samt visepresident Mike Pence, ved sin side, åpnet Trump med å skryte over tingenes tilstand.

- Vår nasjon er sterkere i dag enn den noensinne har vært tidligere, sa han til ellevill jubel fra publikum, som i takt ropte «USA».

- Aldri sett liknende

CNN-analytiker og tidligere admiral i sjøforsvaret, John Kirby, uttrykte forbløffelse etter Trumps elleville militærshow. Særlig trekker han fram hendelsen da seks jagerfly fløy over publikum, før de plutselig delte seg og fløy i ulike retninger.

- ALDRI SETT LIKNENDE: Dette stuntet fikk tidligere admiral John Kirby til å kritisere Trump. Foto: NTB Scanpix
- ALDRI SETT LIKNENDE: Dette stuntet fikk tidligere admiral John Kirby til å kritisere Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har aldri sett liknende. Jeg er kritisk til den militære tonen over det hele. Jeg mener at det ikke er et slikt land vi skal være, sa Kirby i CNN-studioet umiddelbart etter at Trump gikk av podiet.

Trumps tale virket godt forberedt. Det forbløffet ikke Kirby på samme måte som militærparaden.

- Vi ble servert historietimer fra åttendeklasse. Det manglet både dybde og kontekst. Jeg hørte ingen lovnader, bortsett fra at vi skal plante flagget på Mars. Jeg hørte ingenting om hvilken retning landet bør gå videre, hva vi skal jobbe med eller hvilke problemer vi bør løse.

- Det er hva vi trenger en president til, en leder som kan drive oss framover, var Kirbys dom.