LOT SOM HAN BLE BEORDRET AV "SJEFEN": Willi Herold stjal en offiser-uniform og lot som han var sendt av Hitler. Det var han ikke. 19-åringen endte som massemorder. Foto: AP / NTB scanpix
LOT SOM HAN BLE BEORDRET AV "SJEFEN": Willi Herold stjal en offiser-uniform og lot som han var sendt av Hitler. Det var han ikke. 19-åringen endte som massemorder. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Hevdet han ble beordret av Hitler, og ble massemorder på tampen av krigen

19-åringen Willi Herold myrdet 172 mennesker – helt på tampen av krigen. Film om den groteske historien fra virkeligheten sjokkerer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Willi Herold var en ganske alminnelig sersjant med et drøyt års tjeneste bak seg. I begynnelsen av april 1945 befant han seg i nærheten av Meppen ved den tysk-nederlandske grensa. 19-åringen hadde mistet kontakten med sin egen tropp og forsøkte desperat å finne igjen kameratene sine. Herold visste at om han ble pågrepet av feltpolitiet mens han befant seg alene bak fronten, ville det uvilkårlig se ut som han hadde tatt halen mellom beina og var stukket av – noe som nærmest automatisk måtte ende med standrett og henrettelse på stedet.

«Kampgruppe»

I ei veggrøft fant soldaten en istykkerskutt offisersvogn, hvor det på baksetet lå en koffert med en kapteins uniform. Den unge soldaten iførte seg funnet, og framsto plutselig som en elegant flyvåpen-offiser med jernkors på brystet. Det dukket opp andre som også var kommet på vidvanke. Vanlige fotsoldater spurte om å få melde seg under Willi Herolds kommando. Etter kort tid var han sjef for 30 mann og ga gjengen tilnavnet «Kampgruppe Herold».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn