- Hevdet han ble overkjørt i rettstvist

Nesøya-drapsmannen hevdet han ikke ble hørt i rettstvisten om huset, ifølge nabo.

LANGVARIG RETTSTVIST: De tidligere ektefellene har lenge vært uenige om hvem som skulle ta over huset på Nesøya, forteller nabo Per Ivar Mjør.  Foto: BJØRN LANGSEM
LANGVARIG RETTSTVIST: De tidligere ektefellene har lenge vært uenige om hvem som skulle ta over huset på Nesøya, forteller nabo Per Ivar Mjør. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NESØYA (Dagbladet): Nabo Per Ivar Mjør kom nettopp tilbake til åstedet hvor Mette Borgen (59) og datteren Isabelle Kreim Lie (41) ble drept med en uregistrert rifle i går.

Drapsmannen, Mette Borgens tidligere ektemann, drepte deretter seg selv.

Naboen, som kjenner godt til det tidligere ekteparet, forteller om en bitter strid mellom mannen og eks-kona.

Uregistrert våpen
Etter det Dagbladet fikk opplyst av bekjente i går skal gjerningsmannen ha vært en aktiv jeger.

Ett skytevåpen han hadde i sin besittelse ble beslaglagt av politiet ved en tidligere anledning, men våpenet som i går ble brukt til å skyte de to kvinnene var ifølge politiet ikke lovlig registrert.

- Våpenet han skjøt med mandag ettermiddag var en uregistrert rifle, sier politiadvokat Per Zimmer til Budstikka.no.

Han kjenner ikke til hvordan den avdøde 61-åringen hadde anskaffet det ulovlige våpenet.

Rettstvist
De tidligere ektefellene har i lengre tid hatt en uenighet om hvem som skulle overta huset på Nesøya. Etter hvert havnet tvisten i retten.

- Mannen følte seg overkjørt i rettssaken, sier den nære naboen, Per Ivar Mjør (47).

Han understreker at han ikke kjenner detaljene i den historien som ble presentert i retten.

Flagg på halv stang
Nå henger flere flagg på halv stang i nabolaget på Nesøya. Området er helt stille og rolig.

Forbipasserende stopper opp ved åstedet, men går raskt videre, ifølge Dagbladets journalist på stedet.

På eiendommen til de drepte leter Kripos med metalldetektorer.

Drapet på Mette Borgen og datteren Isabelle Kreim Lie føyer seg inn i en dyster statistikk.

Over 80 kvinner er blitt drept av sine nåværende eller tidligere samlivspartnere siden 2000.

Vil øke strafferammen
I dag foreslår politikerne å øke strafferammen for grov samlivsvold fra seks til 15 år.

- Grov vold i samlivet er en av de alvorligste kriminelle handlingene kvinner kan bli utsatt for. Og dette gjelder ikke bare kvinnene som blir utsatt for volden, men også barna som er vitne til den, sier leder Anne Marit Bjørnflaten (Ap) av Stortingets justiskomité.

I dag legger komiteen fram en innstilling for Stortinget om å øke strafferammen for vold i nære relasjoner fra tre til seks år og for seks til 15 år.

- Dette er den aller viktigste justispolitiske saken i vår stortingsperiode, sier Bjørnflaten, som understreker at hun ikke kan kommentere Nesøya-drapene som enkeltsak. 80 kvinner drept Sekretariatsleder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet mener politikerne ikke har gjort nok for å skaffe kunnskap om temaet. Siden år 2000 er over 80 kvinner drept av sin nåværende eller tidligere samlivspartner.

Utreder kvinnedrap
- Mange av disse drapene kunne kanskje vært unngått om vi visste mer. Siden 2003 har vi etterlyst mer forskning på området, men først i år er det satt i gang en utredning om drap på kvinner, sier hun.

Smaadahl sier de fleste drap i nære relasjoner blir begått i en bruddfase. Hun oppfordrer kvinner som føler seg truet til å kontakt med sitt nærmeste krisesenter.

- Veldig mange som flytter fra voldelige menn er redde og det er viktig å ha en strategi i bruddfasen. Flere voldstiltak Anne Marit Bjørnflaten viser til at det er opprettet familievoldskoordinatorer i alle politidistrikt som et av tiltakene for å hindre at drapssituasjoner. I tillegg jobbes det med å få til en omvendt voldsalarm, der det er den voldelige mannen som må bære alarmen.

- Gjøres det nok for å hindre at kvinner blir drept av samlivspartnere?

- Jeg kan ikke si at det gjøres nok, men vi har et utrolig sterkt fokus på saken, mener Bjørnflaten.

- Jeg vil ikke si at det gjøres for lite når det gjelder kampen mot familievold. Men når et liv går tapt, må vi likevel slå fast at vi må gjøre mer, sier justiskomiteens nestleder, Akhtar Chaudhry (SV). 

GJENNOMSØKER: Her er kriminalteknikere fra Asker og Bærum politidistrikt i gang med å undersøke huset og eiendommen til den drepte Mette Borgen (59) fra Nesøya. Foto: Bjørn Langsem
GJENNOMSØKER: Her er kriminalteknikere fra Asker og Bærum politidistrikt i gang med å undersøke huset og eiendommen til den drepte Mette Borgen (59) fra Nesøya. Foto: Bjørn Langsem Vis mer