Vrak: DC6- flyet med Dag Hammarskjöld som passasjer styrtet under mystiske omstendigheter ved innflygingen til Ndola i Nord-Rhodesia, i dag Zambia.  Foto: UPI / Scanpix arkiv
Vrak: DC6- flyet med Dag Hammarskjöld som passasjer styrtet under mystiske omstendigheter ved innflygingen til Ndola i Nord-Rhodesia, i dag Zambia. Foto: UPI / Scanpix arkivVis mer

Hevdet han drepte Dag Hammarskjöld

Norsk politiavhør med leiesoldat kaster nytt lys over 50 år gammel dødsgåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helgen er det femti år siden FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld døde etter et flykrasj i Nord-Rhodesia,  landet som i dag heter Zambia.

Det mystiske dødsfallet sjokkerte en hel verden og siden da er det blitt spekulert i om dødsfallet var en ulykke, eller om mektige storpolitiske interesser eller kanskje mektige næringsinteresser var involvert i den svenske toppdiplomatens død.

Skuddskader
Den offisielle granskingen av flyulykken konkluderte med at flyet Hammarskjöld satt i kom inn for landing i for lav høyde og krasjet i et flammehav.

Men både på flyskroget og på flere av passasjerene ble det funnet skuddskader.

Dette ble forklart med at Hammarskjöld hadde med seg livvakter og at deres ammunisjon hadde eksplodert i flammene.

En av flere som ikke tror på denne forklaringen er den norsksvenske historikeren Bodil Katarina Nævdal.

- I forrige uke leverte jeg opplysninger til den svenske ambassaden i Oslo som vil kaste nytt lys over denne saken, sier Nævdal til Dagbladet.

Hun forteller at materialet blant annet inneholder et politiavhør der en britisk tidligere leiesoldat forklarer seg til norsk politi om hva han opplevde i Kongo på begynnelsen av 60-tallet.

Henrettet
Det var Nævdal som oppfordret politiet til å avhøre leiesoldaten, og briten som var bosatt i Norge fram til han døde for to år siden, kom med oppsiktsvekkende opplysninger til norsk politi i 2005.

- Han forteller at han som leiesoldat delte rom med en sørafrikaner som kalte seg Swanepoel. I fylla har sørafrikaneren erkjent at han var med ut og drepte Hammarskjöld.

De to skal ha bodd sammen på et hotellrom i byen Elisabethville helt sør i Kongo. Denne byen heter nå Lubumbashi. En kveld med mye alkohol skal sørafrikaneren ha fortalt at han sammen med en gruppe andre leiesoldater var ved flyplassen og ventet på DC6-flyet fra Transair med Hammarskjöld som passasjer. Etter at flyet krasjet skal de ha tatt seg fram til flyvraket og skutt de overlevende.

Mange feil
- Det som skjedde etter ulykken var et stort cover-up. Det er flere feil i den offisielle politirapporten, sier Nævdal.

Sørafrikaneren Swanepoel ble siden en fryktet mann i apharteidstaten. Han skal blant annet ha vært involvert i dødsfallet til den kjente raseskillemotstanderen Steve Biko. Swanepoel er nå død.

En av dem som så liket av Hammarskjöld var den norske etterretningsoffiseren Bjørn Egge som jobbet for FN. Han ble umiddelbart etter ulykken sendt til åstedet for å sikre seg den svenske toppdiplomatens dokumentmappe.
 
Egge har i flere intervjuer forklart at Hammarskjölds lik hadde et stort rundt sår i panna.

Drept: FNs avdøde generalsekretær Dag Hammarskjøld - her fotografert sammen med Kongos statsminister Patrice Lumumba Også han døde under mystiske omstendigheter. Arkivfoto: / SCANPIX
Drept: FNs avdøde generalsekretær Dag Hammarskjøld - her fotografert sammen med Kongos statsminister Patrice Lumumba Også han døde under mystiske omstendigheter. Arkivfoto: / SCANPIX Vis mer

Det ble tatt et bilde av den døde generalsekretæren som ble lagt ved den offisielle obduksjonsrapporten, men på dette bildet var såret i panna borte.

Kripos i Norge gransket dette bildet i 2000 og konkluderte med at fotografiet er retusjert.

Den norske flygeren Helge Bjørlo jobbet for Transair i Kongo da Hammarskjöld døde. Før han døde engasjerte han seg sterkt i mysteriet rundt flykrasjet og konkluderte med at det må ha blitt plassert en sprengladning under flyet som ble utløst av landingshjulene.

Sprengladningen skal ha blitt plassert mens flyet mellomlandet i Kongos hovedstad Leopoldville, som nå har navnet Kinshasa.

Mange fiender
- Jeg er helt enig med Bjørlo i at dette er den mest sannsynlige forklaringen, sier Nævdal.

Hammarskjöld hadde mange fiender. Amerikanerne mente han var naiv i forhold til Sovjetunionens interesser i Afrika. Belgierne mente han truet deres næringsinteresser og leiesoldatene, som det krydde av i Afrika på den tiden, mente han truet deres lukrative business.

- De herjet vilt. Gjorde akkurat som de ville og fikk betaling i diamanter, sier Nævdal om leiesoldatene.