Hevdet han fant dement mann i grøft. Alt var en bløff

Nå er Simon Hayes dømt til to og et halvt års fengsel.

FENGSLET: Denne uka ble Simon Hayes dømt til to og et halvt års fengsel. Foto: PA Photo / NTB scanpix
FENGSLET: Denne uka ble Simon Hayes dømt til to og et halvt års fengsel. Foto: PA Photo / NTB scanpixVis mer

5. november 2015 dukket en mann kledd i militæruniform opp på busstasjonen i Hereford i England, sammen med en eldre mann.

Den militærkledde mannen fortalte sykepleierne ved sykehuset som lå like ved at han hadde funnet mannen med ansiktet ned i en grøft, og at han dessverre ikke visste noe mer om mannen.

Han sa også at han ikke kunne gi noen kontaktinformasjon om seg selv, fordi han «jobbet med SAS (de britiske spesialstyrkene)» like i nærheten. Og så forsvant han.

Alt var løgn

Innledningen på denne historien er i seg selv nokså oppsiktsvekkende, men det skulle vise seg at saken var langt mer spektakulær, og gruoppvekkende, enn det kunne virke. For alt den militærkledde mannen sa, var løgn, og det skulle gå lang tid før han ble identifisert som 53 år gamle Simon Hayes, skriver BBC.

Det skulle også gå ganske lang tid før politiet klarte å identifisere mannen Hayes hevdet å ha funnet i en grøft. For han var dement, og kunne ikke bidra med informasjon om seg selv. Han hadde heller ingen identifikasjonspapirer på seg.

Dermed visste ikke myndighetene hva han het, hvordan han hadde endt opp med ansiktet ned i en grøft, eller hvor han kom fra.

Det eneste ledetråden var at han hadde amerikansk aksent.

Som følge av dette gikk politiet ut internasjonalt og ba om informasjon om mannen, som fikk kallenavnet Credenhill Man, etter stedet han ble funnet. Også FBI ble involvert.

Allerede tidlig i etterforskningen ante politiet at det var ugler i mosen, og de hadde en mistanke om at den demente mannen hadde blitt «dumpet» i Hereford med vilje.

Men så lenge de ikke visste hvem mannen var, kom de ikke videre. Ikke før det hadde gått flere måneder nevnte han plutselig at han het Roger Curry.

«FUNNET»: Roger Curry. Foto: SWNS / NTB scanpix
«FUNNET»: Roger Curry. Foto: SWNS / NTB scanpix Vis mer

Fant bilde i årbok

Et solid skritt framover for politiet, men de var fremdeles ikke i mål. Den avgjørende hjelpen fikk de fra den 48 år gamle Debbie Cocker fra Manchester. Hun fant et bilde av en «Earl Roger Curry» i en amerikansk skoleårbok fra 50-tallet. Hun synes tenåringen på bildet liknet på «Credenhill Man», og sendte bildet til BBC-programmet Panorama, som sporet opp en adresse i byen Whittier i Los Angeles.

Der bodde Roger Currys sønn og kone, men da politiet dukket opp på adressen hevdet Currys sønn, Kevin, at det ikke bodde noen som het Roger der.

Sannheten kom først for en dag da Hayes, som politiet så langt ikke hadde hatt i kikkerten, ringte politiet i West Mercia, distriktet der Curry ble funnet.

I telefonsamtalen identifiserte han seg som mannen som hadde avlevert Curry til helsepersonellet i Hereford, men deretter kom han med nye løgnhistorier. Han hevdet at han og en Kanadisk militær hadde funnet Curry, at han bodde i Los Angeles og at han hadde «vært på et kurs» i området da han fant Curry.

Politiet fattet nå sterkere mistanke, spesielt ettersom Hayes ikke kunne besvare selv de enkleste spørsmål knyttet til sitt virke i militæret, ifølge The Guardian.

Planla «dumping»

Politiet snakket derfor med Hayes far. Han kunne bekrefte for politiet at Hayes kjente Roger og Kevin Curry. Dermed ble han arrestert.

Tidligere denne uka ble Hayes dømt til to og et halvt års fengsel, etter at påtalemyndigheten hadde lagt fram en sjokkerende historie for retten.

Kevin Curry og Simon Hayes delte leilighet i Los Angeles, og ble bestevenner, før Hayes ble utvist fra USA som følge av fyllekjøring i 2013.

I 2015 utvekslet de en rekke meldinger og snakket sammen på telefon en rekke ganger. I meldingene og telefonsamtalene skal de ha klekket ut planen om å dumpe den demente Roger Curry i England, slik at han ville blitt tatt hånd om av det offentlige helsevesenet der.

I november samme år tok mor og sønn Curry med seg sin demente ektemann og far til England. Der ble han overlatt til Hayes, som kjørte de 240 kilometerne opp til Hereford, der han altså overleverte Hayes til lokale sykepleiere.

Ville spare penger

Motivet, i alle fall for Currys familie, ser ut til å ha vært at de ønsket å slippe å betale helsekostnadene som var knyttet til Rogers demens.

- Tiltalte (Simon Hayes) var del av en plan om å bringe Roger fra USA og dumpe ham her i Hereford, og forlate ham sånn at han kunne få pleie av de lokale helsemyndighetene. Det var åpenbart planlagt, sa aktor Simon Davis under rettssaken mot Hayes.

Hvorfor Simon Hayes sa seg villig til å være med på planen, er mer usikkert.

- Jeg kan ikke finne en sak som likner litt en gang, pussig nok fordi tiltalte ikke ser ut til å tjene noe på dette, sa aktor.

Når det gjelder Kevin Curry så er han for tiden under etterforskning i USA for misbruk, svindel og kidnapping.

Roger Curry ble sendt hjem igjen til USA i juli 2016, og skal etter rapportene bo på et pleiehjem i Long Beach, skriver Daily Mail.