Hevdet han la fram alle dokumenter om selvforsvarspengene

Dagbladet kan avsløre at det ikke stemmer.

LA IKKE FRAM ALT Onsdag sa statsråd Audun Lysbakken (SV) at han hadde lagt fram alle dokumenter i saken om pengetildelingen til Jenteforsvaret. Det stemte ikke. Foto: Jacques Hvistendahl
LA IKKE FRAM ALT Onsdag sa statsråd Audun Lysbakken (SV) at han hadde lagt fram alle dokumenter i saken om pengetildelingen til Jenteforsvaret. Det stemte ikke. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):  Et av de mest siterte dokumentene i selvforsvarssaken er en epost sendt statssekretær Henriette Westhrin fra daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen 15. april 2010.

I et intervju med Dagbladet i onsdag, hevdet Lysbakken at han hadde lagt fram alle dokumenter i saken, og nektet for at eposten som hans statssekretær mottok ble besvart.

I dag kan Dagbladet avsløre at statssekretær Henriette Westhrin svarte på eposten allerede samme dag. En kopi av korrespondansen ble samtidig sendt til Lysbakkens politiske rådgiver Line Gaare Paulsen.

Ba om penger I eposten fra SU-lederen ber hun statssekretæren tenke kreativt og komme med forslag om hvordan SU kan få finansiert selvforsvarskurset sitt.

«Nå som SV har inntatt BLD lurer vi på om noen av dere som sitter der har mulighet for å gå nøye igjennom hvilke muligheter som kan finnes for å få finansiert et slikt prosjekt (...) Jeg håper du eller noen andre i BLD kan undersøke og tenke kreativt rundt dette, og komme tilbake med noen tips og en vurdering så snart dere får muligheten», skriver Tronsmoen i eposten.

Allerede samme dag, og stikk i strid med det barne- og likestillingsministeren har hevdet, ble eposten besvart av hans statssekretær.

«Hei Mali. Jeg skal sette i gang en jobb med å se på hvilke muligheter som finnes med en gang. Mvh. Henriette»

PÅDRIVER: Interne dokumenter viser at tidligere SU-leder, nå statssekretær Kirsti Bergstø, var den som drev gjennom tildelingen til Jenteforsvaret. Foto: Ilja Hendel / SCANPIX
PÅDRIVER: Interne dokumenter viser at tidligere SU-leder, nå statssekretær Kirsti Bergstø, var den som drev gjennom tildelingen til Jenteforsvaret. Foto: Ilja Hendel / SCANPIX Vis mer

På pressekonferansen onsdag bedyret Lysbakken at han nå hadde lagt alle kortene på bordet. Det stemte altså ikke.

Ikke alle kort på bordet For én måned siden avslørte Dagbladet at Audun Lysbakken (SV) ga 154 000 kroner i en lukket prosess til Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom, statsrådens eget ungdomsparti.

I kjølvannet av Dagbladets avsløring har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i to runder bedt Lysbakken redegjøre for tildelingen.

Lysbakken holdt tilbake informasjon om advarslene fra embetsverket, da han redegjorde for saken for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 9. februar.

Forrige mandag avslørte også Dagbladet at en rekke eposter vedrørende saken var holdt hemmelig. Etter å ha rådført seg med statsminister Jens Stoltenberg, la barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) fram det han hevdet var alle dokumenter og all korrespondanse i den betente saken.

I et intervju med Dagbladet etter pressekonferansen, fastholdt Lysbakken at alt nå hadde kommet fram.

- Vet dere at dere har offentliggjort all korrespondanse i denne saken?

- Ja, svarte Lysbakken.

SVARTE SU LIKEVEL: Statssekretær Henriette Westhrin svarte på eposten hun fikk fra daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen i april 2010. Foto: Ilja C. Hendel
SVARTE SU LIKEVEL: Statssekretær Henriette Westhrin svarte på eposten hun fikk fra daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen i april 2010. Foto: Ilja C. Hendel Vis mer

- Dere er sikre på det?

- Nå har jeg gått gjenom alt det vi har. Dette her er også interne eposter, ikke bare eposter sendt fra huset. Så nå har vi gravd i alt vi har av innbokser og utbokser, og tatt med alt.

LES MER OM DE HEMMELIGE EPOSTENE OG HELE INTERVJUET MED LYSBAKKEN I DAGENS PAPIRAVIS

Selvforvarspenger:

• Dagbladet har avslørt at barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) i november bevilget 154 000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret. På søketidspunktet var Jenteforsvaret en undergruppe av Sosialistisk Ungdom (SU).

• Alle styremedlemmer i Jenteforsvaret har sentrale verv i SU eller SV. Saken behandles i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

• Dagbladet har avdekket at nær halvparten av korrespondansen mellom departementet og representanter for SU, ikke ble journalført. Dette skjedde først i ettertid.

• Av korrespondansen går det fram at både departementet og SU var klar over SV-koblingen i forkant av tildeling av penger til selvforsvarskurs.

• Politisk ledelse i departementet, ignorerte advarsler fra embetsverketm som sa at pengene måtte lyses ut, og at SU-koblingen til Jenteforsvaret var problematisk.

• Onsdag denne uka la statsråd Audun Lysbakken fram alle dokumenter og all korrespondanse i saken.

• Interne dokumenter avdekker at det var statssekretær Kirsti Bergstø, tidligere SU-leder, som var pådriveren bak å gi Jenteforsvaret pengestøtte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer