<strong>SNAKKER SANT:</strong> José Salvador Alvarenga hevder han hadde tilbragt 13 måneder på havet da han fløt i land på Marshalløyene i januar i år. Nå har han gjennomført en psykologisk test og en løgndetektortest. Foto: AFP PHOTO / Hilary Hosia / NTB Scanpix
SNAKKER SANT: José Salvador Alvarenga hevder han hadde tilbragt 13 måneder på havet da han fløt i land på Marshalløyene i januar i år. Nå har han gjennomført en psykologisk test og en løgndetektortest. Foto: AFP PHOTO / Hilary Hosia / NTB Scanpix Vis mer

Hevdet han var tapt på havet i 13 måneder

Nå har han gjennomført en løgndetektortest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Historien om den skipbrudne mannen som overlevde over et år på en liten glassfiberbåt i Stillehavet har forbløffet verden.

Den 37 år gamle mannen, som ble identifiert som José Salvador Alvarenga fra El Salvador, hevdet han skal ha forlatt Mexico for å fiske hai da han og hans kollega, en gutt i slutten av tenårene ved navn Ezekiel, blåste ut av kurs og drev rundt på stillehavet i 13 måneder.

Denne historien har møtt mye kritikk da den ikke har vært mulig å dokumentere og bevise. I dag skriver nyhetsbyrået AFP at Alvarenga nå har gjennomført en løgndetektortest for å finne ut om han snakker sant.

Et amerikansk advokatfirma som representerer mannen har uttalt at en psykologisk test og en løgndetektortest beviser at mannen snakker sant.

- Vi har hørt på Alvarengas historie og konkludert med at i tillegg til å være episk, er 100 prosent sann, sier advokat Jeffrey Masonek til AFP.

16 måneder til havs Det var torsdag 30. januar i år at båten til José Salvador Alvarenga fløt i land på Ebon-atollen på Marshalløyene i Stillehavet. I en studie Universitetet på Hawaii gjennomførte i februar, av vinden og strømningene i Stillehavet den peroden Alvarenga hevder å ha vært tapt på havet, blir det konkludert med at hendelsesforløpet var sannsynlig.

En av dem som tok seg av den skipbrudne meksikaneren var antropologistudenten Ola Fjeldstad, som studerer på Ebon.

- Tilstanden hans er ikke bra, men han blir bedre. Båten var virkelig oppskrapet, og så ut til å ha vært i vannet lenge, sa han til AFP.

<strong>FÅR STØTTE:</strong> Her er en nyklippet og nybarbert José Salvador Alvarenga sammen med representanter fra Masonek advokatfirma. De har lagt ut bevis som støtter han episke overlevelseshistorie. Foto: AFP PHOTO/ Jose CABEZAS /NTB Scanpix
FÅR STØTTE: Her er en nyklippet og nybarbert José Salvador Alvarenga sammen med representanter fra Masonek advokatfirma. De har lagt ut bevis som støtter han episke overlevelseshistorie. Foto: AFP PHOTO/ Jose CABEZAS /NTB Scanpix Vis mer

Mannen fortalte at han skal ha overlevd på skilpadder, fugler og småfisk, og drukket fugle- og skilpaddeblod for å få i seg væske. Den unge kollegaen klarte ikke å fordøye rått kjøtt, og døde etter en måned på havet.

Ukjent opphav Det var lenge usikkerhet rundt mannens identitet, da han ikke hadde noen identitetpapirer på seg og var sterkt dehydrert. Mannen oppga først at han het Jose Ivan, og at han var fra Mexico.

- Jeg vil hjem til Mexico, sier Jose Ivan, gjennom tolken Magui Vaca, ifølge AFP.

Dette var altså ikke sant. Alvarenga skal ha ifølge meksikansk UD oppholdt seg ulovlig i Mexico i flere år og har livnært seg som haifisker - en virksomhet som for øvrig langt ifra er uten kontroverser.

Ifølge NRK skal Alvarenga nå ha flyttet hjem til familien sin i El Salvador etter flere uker på sykehus.

<strong>KOM HJEM:</strong> Her ankommer José Alvarenga El Salvador etter å ha overlevd 13 måneder alene på havet. Han ble sendt hjem til sin familie etter en uke på sykehus. Foto: AFP PHOTO/ Jose Cabezas / NTB Scanpix
KOM HJEM: Her ankommer José Alvarenga El Salvador etter å ha overlevd 13 måneder alene på havet. Han ble sendt hjem til sin familie etter en uke på sykehus. Foto: AFP PHOTO/ Jose Cabezas / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer