Hevdet hun ble voldtatt av politi­mannen, og folk var rasende. Så fikk de se videoen

Den 37 år gamle kvinnen har i detalj forklart hva som skjedde, men videoen som er offentliggjort av politiet viser noe ganske annet.

SE VIDEO: En 37 år gammel kvinne ble stoppet på grunn av mistanke om fyllekjøring, og der skilles de to historiene som har skapt harme. Video: Texas Department of Public Safety Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Amerikansk politi, og særlig dets behandling av svarte mennesker, har vært under et stadig mer kritisk søkelys de siste åra.

Flere skyteepisoder har blant annet ført til opptøyer i Baltimore og Black Lives Matter-bevegelsen som på kort tid har vokst seg stor.

Denne uka begynte sinnet igjen å spre seg på sosiale medier etter at en 37 år gammel kvinne fra Texas kom med en rystende beretning om hva hun opplevde forrige helg.

Detaljert forløpt

Mandag sendte borgerrettsadvokaten Lee Merrit ut en innkalling til en pressekonferanse der han i detalj fortalte om hendelsesforløpet slik det ble gjengitt av kvinnen.

Hun skal ha fortalt at hun natt til søndag ble stoppet av en betjent, mistenkt for fyllekjøring, og at betjenten sa hun kunne slippe straff i bytte mot seksuelle tjenester. Hun fortalte at hun avslo, men at betjenten likevel forgrep seg på henne både inni og utenfor politibilen.

Etter pågripelsen og på vei til politistasjonen sa hun at han kom med flere seksuelle tilnærmelser.

Advokatens kontor skriver også at 37-åringen ikke fikk den medisinske behandlingen hun har krav på da hun ankom fengselet og framsatte de alvorlige anklagene mot politimannen.

Delte historien

En annen som var raskt ute med å spre kvinnens historie var borgerrettsaktivisten og journalisten Shaun King.

King var meget aktiv på nett under sammenstøtene i Charlottesville, og var også raskt ute med å spre videoen av advokaten Aaron Schlossberg som i forrige uke gikk viralt etter å ha skjelt ut kunder og ansatte ved en restaurant for å snakke spansk.

Han skrev i et langt Facebook-innlegg at 37-åringen hadde blitt kidnappet og voldtatt, og overfor sine mer enn 1,7 millioner følgere navnga han politimannen som skulle ha gjort det.

Han gjenga mye av det samme som Lee Merrit gjorde i pressemeldinga, og skrev i tillegg at politimannen truet med å skyte kvinnens forlovede, og plante et våpen på ham, dersom hun fortalte ham hva som hadde skjedd.

Offentliggjorde videoen

Allerede seint mandag kveld kom politiet i Texas på banen. I et Facebook-innlegg sa de at de hadde blitt gjort oppmerksomme på anklagene rettet mot politimannen, og at de hadde gjennomgått videoen fra kameraet han hadde på uniformen.

De kunne ikke se at det var noe der som støttet anklagene, og annonserte at de ville offentliggjøre videoen.

Det har de nå gjort, og et utdrag av den kan sees øverst i artikkelen. Videoen har fått både Merrit og King til å gjøre helomvending.

I en ny uttalelse fra Merrits kontor heter det at videoen forteller en annen historie enn den versjonen han hadde fått, og at betjenten ter seg på en profesjonell måte. Han legger seg samtidig flat og beklager overfor betjenten for det som har skjedd.

- Ført bak lyset

Også King har i et lengre Facebook-innlegg gjort det klart at det ikke later til at politimannen gjorde noe straffbart, og at han føler seg ført bak lyset av kvinnens familie, venner og advokat.

Han beskrev den samme advokaten som en nær venn i det opprinnelige innlegget.

Samtidig skriver han at 37-åringen fremdeles hevder at hennes versjon stemmer, og at videoen har blitt redigert. Han skal selv ha sett videoen med en ekspert, og sier at det ikke er noe som tilsier at klippet er manipulert på noe vis.

Det opprinnelige Facebook-innlegget er slettet, men kan leses i sin helhet på faktasjekk-nettstedet Snopes.

- Avskyelige anklager

I en uttalelse fra myndighetene kan man også lese at det ikke er noe som tyder på at betjenten har gjort noe lovstridig under pågripelsen av kvinnen.

- Vi kan ikke forstå at noen kan komme med slike avskyelige og falske anklager mot en politimann som hver eneste dag risikerer sin egen sikkerhet og sitt eget liv for å beskytte offentligheten.

Washington Post har ikke fått noen uttalelse fra den 37 år gamle kvinnen eller den aktuelle politimannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer