Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevdet kineserne kokte spedbarn

Statsminister Silvio Berlusconi har skapt diplomatisk krise mellom Italia og Kina ved å påstå at kineserne under Mao Zedong «kokte spedbarn».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Denne underlige uttalelsen går inn i rekka av det som landets tidligere statsminister, Massimo D\'Alema, kaller «planetariske forsnakkelser» fra Berlusconi.

Tidligere i valgkampen foran valget 9. april har han vakt undring ved å sammenlikne seg sjøl med Jesus Kristus, Napoleon og Winston Churchill.

Harme i Kina

Men den siste uttalelsen har vakt harme i Kina. «Italienske ledere skulle bruke ord og handlinger som tjener til fremme stabile og vennlige forhold mellom Kina og Italia», heter det fra utenriksdepartementet i Beijing.

Berlusconi kom først med uttalelsen under et valgmøte i Napoli søndag. Da vantro journalister etterpå presset ham, nektet han å trekke tilbake påstanden.

Berlusconi har under hele valgkampen lest historie, har han fortalt. Og fra Jesus, Napoleon, Churchill, Lenin og Stalin, som han har uttalt seg om, må han nå ha kommet til Mao Zedong.

Men Berlusconi kom så med en klargjørende uttalelse om Mao:

-  Jeg er anklaget for å ha sagt at kommunistene spiste barn. Men les «Kommunismens svartebok» og du vil oppdage at i Kina under Mao, så spiste de ikke barn, men de kokte dem for å gjødsle åkrene.

Kineserne ble ikke mye blidere.

Bare spøk?

Onsdag kveld kom så Berlusconi med ny oppklaring i italiensk fjernsyn. Som så ofte før sa han at det var en spøk.

-  Det var en tvilsom ironi. Men jeg klarte ikke å holde meg, sa Italias regjeringssjef.

-  Skaden som er påført Italia ved å fornærme 1,3 milliarder mennesker er på alle måter betydelig, sa hans motstander i valget, Romano Prodi til italiensk radio.

NYE UTSPILL: Silvio Berlusconi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!