FORBANNA:  Krigsreporteren Pål Refsdal (midten) forteller at han aldri ville rettet et ladd våpen mot en kollega som en spøk. - Det gjør man bare ikke, sier han til Dagbladet. Historien om at Refsdal skal ha rettet Glocken mot daværende kollega Fredrik Græsvik (høyre) ble ført i pennen av forfatteren Morten Strøksnes (venstre). Alle foto: Scanpix
FORBANNA: Krigsreporteren Pål Refsdal (midten) forteller at han aldri ville rettet et ladd våpen mot en kollega som en spøk. - Det gjør man bare ikke, sier han til Dagbladet. Historien om at Refsdal skal ha rettet Glocken mot daværende kollega Fredrik Græsvik (høyre) ble ført i pennen av forfatteren Morten Strøksnes (venstre). Alle foto: ScanpixVis mer

Hevdet krigsreporter fikk sparken etter å ha rettet Glock mot hodet til kollega

Kjent forfatter legger seg flat overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge siste nummer av tidsskriftet Prosa skal krigsreporteren Pål Refsdal ha rettet Glocken mot Fredrik Græsviks hode som en spøk. De to var informasjonsoffiserer i den norske FN-bataljonen, NORBATT, i Libanon på 90-tallet. Etter episoden skal Refsdal ha fått sparken.

«Græsvik og Refsdal var for øvrig sammen i Libanon på 80-tallet, helt til sistnevnte, som var Græsviks overordnede, på spøk satte en Glock-pistol mot hodet hans og ble avskjediget», står det i tidsskriftet.

Påstanden er ført i pennen av den kjente forfatteren Morten Strøksnes, i en del av et stort bokessay om boka «Bagdad Indigo» skrevet av Geir Angell Øygarden.

- Har blitt lurt Pål Refsdal er forbanna og mener det er hans tidligere kollega som har drevet med ryktespredning.

- Jeg ble ganske forbanna. Fredrik må slutte med de derre ryktespredningene han driver med, for dette er ikke sant. Jeg har militær bakgrunn med befalskole, og det å gjøre noe så uprofesjonelt som å rette et ladd våpen mot en annen gjør man bare ikke. Det er en rød linje der som man ikke går over. Det er uetisk og det går bare ikke an, sier Refsdal, og fortsetter:

- Jeg har sendt eposter til Strøksnes og bedt ham redegjøre for kilden sin. Det nekter han å gjøre, men han vil heller ikke avkrefte at det er Græsvik, og derfor regner jeg med at det er han. Jeg har ikke problemer med Strøksnes, og jeg har respekt for hans arbeide, men her har han blitt lurt, sier Refsdal.

Krigsreporteren ble svært kjent for norske lesere da han sammen med sin tolk ble kidnappet i Afghanistan i 2009.

Var feil Refsdal viser til at rullebladet han fikk utlevert etter tjenesten i Libanon er prikkfritt. På telefon fra Gaza forteller imidlertid Fredrik Græsvik, som nå jobber i TV 2, at heller ikke han kjenner til denne episoden.

- Hvis det var en riktig historie ville jo jeg vært kilden, men dette har ikke skjedd. Det eneste saken her er at noen har skrevet det. Både Refsdal og jeg gikk rundt med pistoler, men dette har ikke skjedd, sier han.

- Denne historien kommer ikke fra meg, og jeg kjenner ikke til den, sier Fredrik Græsvik.

Både Refsdal og Græsvik påpeker at de to var i Libanon i 1992-93, og at tidspunktet for den påståtte episoden dermed heller ikke er rett. Forfatteren som viderebrakte historien, Morten Strøksnes, forteller til Dagbladet at han i ettertid har forstått at episoden ikke har skjedd.

- Jeg må nok ta på meg støyten for dette, og har tilbudt Refsdal dementi. Den har han foreløpig ikke svart på, sier Strøksnes.