Hevdet Norge skal levere våpen til Ukraina

- Nei det skal vi ikke, sier Forsvarsdepartementet.

HEVDER PÅ FACEBOOK: Jurij Lutsenko, rådgiver for Ukrainas president Petro Porosjenko, skriver på sin Facebook-side at de har kommet til enighet med NATO om en avtale som sier at blant annet Norge skal gi våpen til Ukraina. USA, Frankrike, Italia og Polen er de andre landene som nevnes. Det avviser Norge. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
HEVDER PÅ FACEBOOK: Jurij Lutsenko, rådgiver for Ukrainas president Petro Porosjenko, skriver på sin Facebook-side at de har kommet til enighet med NATO om en avtale som sier at blant annet Norge skal gi våpen til Ukraina. USA, Frankrike, Italia og Polen er de andre landene som nevnes. Det avviser Norge. Arkivfoto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge avkrefter i ettermiddag en oppsiktsvekkende melding om at Norge var blant fem NATO-land som hadde inngått en avtale om å levere militærutstyr og sende militærrådgivere til Ukraina.

Kilden var tilsynelatende troverdig - det var Jurij Lutsenko, rådgiver for Ikrainas president Petro Porosjenko, skriver på sin Facebook-side at de har kommet til enighet med NATO om en avtale som sier at blant annet Norge skal gi våpen til Ukraina. USA, Frankrike, Italia og Polen er de andre landene som nevnes.

Forsvarsdepartementet var slett ikke enig i dette. Derimot avkrefter de at Norge har inngått en avtale om å levere våpen til Ukraina, slik en rådgiver til den ukrainske presidenten ble tolket søndag.

- Det stemmer at vi deltar med stabsoffiserer på to øvelser i Ukraina, men det medfører ikke riktighet at Norge leverer våpen til Ukraina, sier pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til NTB.

Norske regler sier at våpen ikke kan selges til land i krig som ikke har støtte i FN.

Torsdag sa Ukrainas president Petro Porosjenko på NATO-toppmøtet i Wales at han hadde fått løfter om «presisjonsvåpen» fra flere av landene i alliansen. Hvilke land som hadde tilbudt ham våpen, ønsket han ikke å si.

NATO har sagt at alliansen ikke kommer til å sende våpen til Ukraina, men talspersoner for forsvarsalliansen har understreket at individuelle allierte kan velge å gjøre det.

Fredag ble Russland og Ukraina enige om en våpenhvile. Den ble brutt allerede lørdag kveld, da regjeringsstyrker skal ha blitt angrepet av artilleriild i den ukrainske havnebyen Mariupol.

Både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet jobbet søndag ettermiddag med å sjekke ut bakgrunnen for meldingen som først ble kjent i Norge via nyhetsbyrået Reuters søndag