Hevdet sex var terapi

De tre mannlige sexofrene krever 13 millioner i erstatning, men den 75-årige psykologen kan gå fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicolai Heyerdahl

75-åringen overbeviste pasientene om at de hadde blitt misbrukt i barndommen, og at den seksuelle omgangen med ham var en del av terapien. To av dem ble misbrukt i nærmere ti år av psykologen.

Mannen ble idømt to og et halvt års fengsel i Høyesterett, og de tre pasientene ble tilkjent erstatning på til sammen 1,3 millioner kroner.

Likevel kan den sexdømte mannen gå fri. Han mener han er soningsudyktig etter et bakterieangrep i fjor høst, som skal ha redusert førligheten hans. Nå bor han i Spania.

- Som torturofre

- Vi har ikke tillit til informasjonen vi har fått om hans helsetilstand. Den rettsoppnevnte psykiateren mener det er avgjørende for mennene at psykologen blir tatt inn til soning. Han mener ofrene er utsatt for hjernevasking, og sammenlikner dem med torturofre, sier Mette Y. Larsen, som representerer et av ofrene.

Denne uka reiste mennene et krav på til sammen 13 millioner kroner i Høyesterett.

- Min klient er blitt medisinsk ufør. Vi har derfor fremmet krav om menerstatning og erstatning for tapt inntekt, sier advokat Christian Lundin som representerer en mann i 40-åra.

Mennene reagerer sterkt på at de heller ikke får tilbakebetalt honoraret de utbetalte til psykologen i den perioden de ble seksuelt misbrukt. Ofrene mener det er uakseptabelt at mannen i dag lever i Spania, uten å ha sonet den strafferettslige dommen.

- Fått straff nok

Advokat Arvid Sjødin har levert inn dokumentasjon på at psykologen er soningsudyktig.

- Det er lovfestet i Norge at soningsudyktige ikke skal i fengsel. Dessuten tror jeg han har fått straff nok med sykdommen han er påført, sier Sjødin.

Ifølge John Christian Elden, som representerte psykologen i Høyesterett under behandlingen av erstatningskravene, bor psykologen på et pleiehjem der han er avhengig av hjelp for å klare seg.

Psykologen er sexdømt to ganger tidligere - i 1980 og i 1988. Begge ganger forklarte pasientene at han hadde sagt at onani var en del av terapien.