SIKTET:  Ordfører i Vågå Rune Øygard er siktet for overgrep mot ei ung jente. Politiet sier saken snart er ferdig etterforsket og vil bli oversendt statsadvokaten. Foto: John T. Pedersen
SIKTET: Ordfører i Vågå Rune Øygard er siktet for overgrep mot ei ung jente. Politiet sier saken snart er ferdig etterforsket og vil bli oversendt statsadvokaten. Foto: John T. PedersenVis mer

- Hevdet Stoltenberg godkjente forholdet

Det skal den overgrepssiktede Vågå-ordføreren Rune Øygard ha påstått overfor jenta (16).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter det Dagbladet erfarer skal den nå 16 år gamle jenta ha forklart i avhør at den overgrepssiktede Vågå-ordføreren Rune Øygard (Ap), påsto overfor henne at statsminister Jens Stoltenberg kjente til det angivelige forholdet mellom jenta og ordføreren, og at Stoltenberg mente det angivelige forholdet var greit.

Øygard ble i september i fjor siktet for seksuelle overgrep mot jenta, som han er i utvidet familie med. Overgrepene skal ha skjedd i perioden fra hun var 13 til 15 år gammel. Ifølge jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, dreier det seg om flere samleier over en lang periode.

Ordføreren nekter for de alvorlige beskyldningene og er 70 prosent sykmeldt fram til tiltalespørsmålet blir avklart i løpet av denne eller neste måned.

Vil ha statsministeren avhørt Verken politiet eller jentas bistandsadvokat vil bekrefte om de er kjent med de nye påstandene om hva Øygard skal ha sagt om Stoltenberg til den nå 16 år gamle jenta.

Også lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen trekker Stoltenberg inn i overgrepssaken i Vågå i dagens utgave.

- Dette kan jeg ikke kommentere i det hele tatt, sier politiadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdals politidistrikt.

Bistandsadvokaten vil ikke kommentere den konkrete påstanden, men sier at hun hele veien har ment at politiet burde kalle inn statsministeren til avhør i saken.

Stoltenberg har ved flere anledninger møtt jenta og Vågå-ordføreren. Blant annet var hun på lunsj i statsministerboligen, og statsministeren er en del av ordførerens nettverk.

- Det har vært et krav fra meg at Stoltenberg skal avhøres, og det er det fremdeles. Jeg mener han har sentrale opplysninger i saken, sier Braathen Hjortdal til Dagbladet.

- Mener du han er et viktig karaktervitne, eller mener du han har opplysninger som gjelder innholdet i siktelsen mot Øygard?

ØNSKER STOLTENBERG-AVHØR:  Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener statsminister Jens Stoltenberg er et sentralt vitne. 
Foto: Tore Meek / Scanpix
ØNSKER STOLTENBERG-AVHØR: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener statsminister Jens Stoltenberg er et sentralt vitne. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Jeg mener han har opplysninger som kan bidra til å oppklare saken. Han kan belyse enkelte deler av saken som kan ha betydning, sier bistandsadvokaten.

Avviser Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, mener det er belastende - både for hennes klient og statsministeren - at disse påstandene kommer fram.

Hun tar til etterretning at politiet ikke har gjort noe for å undersøke påstandene nærmere.

- Det at man ikke har fulgt opp sier noe om hvordan politiet ser på dette. Verken jenta eller min klient har vært i nye avhør siden før jul, sier Larsen.

Stiller hvis han må Statssekretær Hans Kristian Amundsen ved Statsministerens kontor sier de ikke ønsker å kommentere en pågående etterforskning. Så langt har ikke Stoltenberg fått anmodning om å stille til avhør.

- Men hvis det spørsmålet kommer, stiller han selvsagt opp for politiet eller retten, sier Amundsen.

Politiet har avhørt omlag 60 vitner i saken, men så langt ikke sett grunn til å avhøre Stoltenberg.

IKKE AVHØRT:  Politiet har ikke funnet det nødvendig å avhøre statsminister Jens Stoltenberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
IKKE AVHØRT: Politiet har ikke funnet det nødvendig å avhøre statsminister Jens Stoltenberg. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Vis mer