Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meksikanske myndigheter snur:

Hevdet syklistene hadde dødd i ulykke. Nå innrømmer de at det var drap

Syklistene Holger Hagenbusch fra Tyskland og Krzysztof Chmielewski fra Polen ble funnet døde i Mexico.

DREPT: Syklistene Holger Hagenbusch fra Tyskland og Krzysztof Chmielewski fra Polen ble drept i Chiapas i Mexico. Foto: EPA-EFE/Rodrigo Pardo
DREPT: Syklistene Holger Hagenbusch fra Tyskland og Krzysztof Chmielewski fra Polen ble drept i Chiapas i Mexico. Foto: EPA-EFE/Rodrigo Pardo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Likene etter Holger Hagenbusch (43) fra Tyskland og Krzysztof Chmielewski (37) fra Polen ble funnet under en klippe i den meksikanske delstaten Chiapas helt sør i landet. Begge var ute på flere år lange sykkelturer over hele verden.

Opprinnelig hevdet lokale myndigheter at det så ut til at de begge hadde falt utfor fjellet etter å ha mistet kontrollen over syklene sine på den svingete fjellveien.

Det utløste demonstrasjoner og protester fra pårørende og andre syklister og krav om en grundigere etterforskning.

Fredag konkluderte den nye spesialetterforskeren, Luis Alberto Sánchez, at de begge var blitt drept.

- Motivet var ran

- Etterforskningen vår indikerer at det var overlagte drap, sier han, ifølge BBC.

Først ble liket av Chmielewski funnet 40 meter nedenfor veien 26. april. Åtte dager seinere ble Hagenbusch funnet under den samme veien som går mellom Ocosingo og San Cristóbal de las Casas.

- Motivet ser ut til å ha vært ran, sier Sanchez, ifølge The Guardian.

Opprinnelig hevdet justisministeren i delstaten, Arturo Pablo Lievano, at det ikke var noe bevis for at de hadde blitt utsatt for noe kriminelt, og at alt tydet på at det var en ulykke.

Hagenbuschs bror, Reiner, slo seg imidlertid ikke til ro med den forklaringen. Han mistenkte at myndighetene forsøkte å dekke over det som faktisk hadde skjedd. Da Reiner Hagenbusch kom til Mexico, fant han også ut at polske Chmielewski hadde lidd en liknende skjebne, skriver BBC.

HEDRET: Andre syklister og pårørende til de drepte syklistene samlet seg 6. mai i San Cristobal de las Casas i Mexico for å kreve en grundigere etterforskning av dødsfallene. Foto: EPA-EFE/Rodrigo Pardo
HEDRET: Andre syklister og pårørende til de drepte syklistene samlet seg 6. mai i San Cristobal de las Casas i Mexico for å kreve en grundigere etterforskning av dødsfallene. Foto: EPA-EFE/Rodrigo Pardo Vis mer

- Hodeskader

Nå mener den nye spesialetterforskeren at de trolig ble overfalt 19. eller 20. april.

- Chmielewski fikk en hodeskade som kan være et skuddsår. De som gjorde dette, ville at det skulle se ut som en ulykke, så de la sykkelen ved siden av liket, men de gjorde en feil og la tyskerens sykkel ved siden av polakken, sier Sánchez til BBC Mundo.

Chmielewski hadde reist rundt i verden på sykkel i tre år. Bare i løpet av det siste året hadde han besøkt 51 land. Tyske Hagenbusch hadde besøkt 34 land og reist rundt på sykkelen i fire år. De dro ikke ut på tur sammen.

- Vi tror at de reiste et kort stykke unna hverandre. Kanskje ble den ene overfalt først, og så kom den andre og de ble begge tatt. Det var veldig prematurt å kalle det en ulykke. Sykkelen til Hagenbusch viste ingen tegn til å ha vært i en ulykke, og noen av eiendelene deres var forsvunnet, sier Sánchez.

Mexico sliter med stigende drapstall. I 2017 ble 25.000 mennesker drept, ifølge offentlig statistikk. Det er det høyeste antallet i moderne tid, og det anslås at nesten 75 prosent av drapene er knyttet til organisert kriminalitet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media