Hevdet to var savnet etter båtulykke. Nå blir 24-åring siktet for å ha satt i gang stor leteaksjon

I tillegg til falsk forklaring og promillekjøring.

REDNINGSAKSJON: To personer er savnet etter at en båt sank ved Brevik i Telemark. Foto: Geir Norendal
REDNINGSAKSJON: To personer er savnet etter at en båt sank ved Brevik i Telemark. Foto: Geir NorendalVis mer

Det ble igangsatt en stor redningsaksjon natt i Brevik i Telemark like før klokka 01 natt til søndag, etter at flere vitner hadde sett en båt som gikk i ring.

En person som var i båten tok seg selv til land, og fortalte politiet at det satt ytterligere to personer i båten.

Den 24 år gamle båtføreren blir nå siktet for å ha iverksatt en stor leteaksjon, for promillekjøring og for falsk forklaring.

Pussig forklaring

Dermed koblet politiet på både redningsdykkere og Hovedredningssentralen.

Hendelsesforløpet framsto noe uklart for politiet, og de synes tidlig at forklaringen til mannen som hadde reddet seg i land var litt underlig.

- Da nødetatene kom til stedet forklarte han at det var to til i båten, men han kunne ikke navngi dem eller gi noen beskrivelser. Så vi stusset litt. Men det kan være han var i sjokk, og at det var grunner til at han oppførte seg som han gjorde, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til Dagbladet.

Fordi politiet oppfattet mannens forklaring som noe underlig holdt en politipatrulje mannen under oppsikt mens de lette etter de to som skulle være savnet.

- Til slutt så sier han selv at det ikke stemmer. Det er ikke sant at to personer er savnet. Han har sagt det for å slippe unna promillekjøring, sier Johnsrud.

Dermed kunne redningsaksjonen avsluttes etter drøye to timer.

Får etterspill

Politiet fikk tidlig sikret seg de nødvendige prøver av mannen, som nå er arrestert siktet for promillekjøring i båt og for falsk forklaring.

- Opplysningene han har kommet med er understøttet av vitneopplysninger og andre opplysninger vi har. I tillegg så har det gått to timer, så hvis det hadde vært flere personer i vannet så hadde de vært døde nå. Men hvis vi hadde hatt den minste tvil så hadde vi ikke avslutta redningsaksjonen, sier Johnsrud, som ikke er videre imponert over mannens opptreden.

Det som er helt utvilsomt er at mannen kan vente seg et etterspill. Han hadde ifølge politiet betydelig promille, og satt altså i gang en stor leteaksjon for å ikke bli tatt for promillekjøringen.

- Vi har hatt ganske store ressurser i sving. Det er mange som snur seg rundt og rykker ut for å forsøke å redde liv. Dette kommer til å få et etterspill, sier operasjonslederen.

Kolliderte i brukar

Slik det framstår for politiet nå har mannen selv vært ute og kjørt båt alene, med promille, og trolig krasjet med et av brukarene til Breviksbrua.

- Om det ikke er i brukaret så er det i alle fall i nærheten. Det er noen spor på brukaret som kan tyde på det. Vi er også ganske sikre på hvor båten ligger. Den kommer til å bli tatt opp på dagtid, sier Johnsrud.

Mannen, som er 24 år gammel, er tatt med til politistasjonen i Skien.

På tross av at det ble satt i sving et voldsomt apparat i redningsaksjonen, så er Johnsrud lettet over at det ikke var to savnede personer i sjøen.

- Det er vi veldig glad for. Jeg har vært på jobb under sånne hendelser tidligere, sier Johnsrud.

REDNINGSDYKKERE: Redningsdykkere er med i leteaksjonen i Brevik, men de jobber under svært utfordrende forhold, da det er svært dypt på stedet. Foto: Geir Nordendal
REDNINGSDYKKERE: Redningsdykkere er med i leteaksjonen i Brevik, men de jobber under svært utfordrende forhold, da det er svært dypt på stedet. Foto: Geir Nordendal Vis mer