DRAPSMANN: Jason Dalton (48) skjøt åtte personer i Michigan i 2016. Seks personer måtte bøte med livet. Foto: Kalamazoo County Sheriff's Office/Reuters/ NTB Scanpix
DRAPSMANN: Jason Dalton (48) skjøt åtte personer i Michigan i 2016. Seks personer måtte bøte med livet. Foto: Kalamazoo County Sheriff's Office/Reuters/ NTB ScanpixVis mer

Hevdet Uber-appen fikk ham til å drepe. Nå innrømmer han drap

Jason Dalton hevdet at et «djevelhode» på Uber-appen kontrollerte ham.

20. februar 2016 skjøt Uber-sjåføren Jason Dalton åtte mennesker tre steder i Kalamazoo-området i den amerikanske delstaten Michigan. Skytingen ble begått utenfor et leilighetskompleks, en restaurant og en bilpark.

Seks av dem som ble skutt måtte bøte med livet. Dalton ble pågrepet kort tid etterpå. Da han ble arrestert fortalte han politiet at et «djevelhode» på Uber-appen hadde kontrollert ham.

Ifølge The Telegraph uttalte Dalton at han, da han åpnet appen, «gjenkjente Uber-symbolet som Øststjernen» og at et «djevelhode» dukket opp på skjermen. Dalton innrømmet å ha vært involvert i skytedramaet, men skal ha sagt at problemene startet da «djevelhodet» dukket opp.

Hevdet han fikk oppdrag

Ifølge politirapporten fortalte Dalton politiet at ikonet på appen, som normalt var rødt, hadde endret farge til svart. «Djevelhodet» hadde deretter gitt ham et oppdrag og «tatt over hele kroppen hans».

Dalton fortalte også politiet at han ikke skjøt da han ble tatt fordi appen da hadde blitt rød igjen. Ifølge Dalton følte han «ikke lenger at han hadde noe behov for å bli veiledet».

Mandag skulle juryutvelgelsen i forbindelse med rettssaken ved Kalamazoo County Court starte. Samme dag erklærte Dalton seg skyldig i seks drap og to forsøk på drap. Det melder Sky News.

Etter planen skal Dalton få sin dom 5. februar.

Saksøkte Uber

Daltons kone har tidligere fortalt politiet at Dalton, samme kveld som han begikk drapene, hadde sagt at de ikke kunne gå på jobb lenger og at ungene måtte slutte på skolen. Da hun spurte ham hva han mente svarte Dalton at hun ville skjønne hva han snakket om når hun så nyhetene.

Etter drapene nektet likevel Dalton å ta ansvar for sine handlinger.

I mars 2016 saksøkte han Uber for 10 millioner dollar, som i 2016 tilsvarte 84, 6 millioner norske kroner.

I søksmålet rettet Dalton flere anklager mot Uber. Blant annet skrev han at Uber utnyttet sjåførene sine og at han var blitt snytt for både lønn og overtidsbetaling.

- Jeg jobbet og slet for dem. De ga meg ingen julebonus, jeg ble ikke invitert til noen firmafester, de tvang meg til å jobbe mens jeg var syk, og de lot meg ikke tilbringe tid med barna mine, skrev Dalton ifølge NTB.

- Livet mitt er ødelagt på grunn av Uber. Kona mi vil skilles på grunn av Uber, skrev han videre.

Besto bakgrunnssjekk

Dagen etter skytingen bekreftet Uber at Dalton var en av deres sjåfører. Selskapet har uttalt at han hadde bestått deres bakgrunnssjekk og at han ikke tidligere er dømt for lovbrudd.

- Det er vanskelig å vite hvordan man skal svare til en som nekter å ta ansvar for sine handlinger. Våre tanker går til ofrenes familier, som må leve med konsekvensene av hans forferdelige forbrytelser, skriver selskapet i en pressemelding.