Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hevdet uskyldige nordmenn var kriminelle

Økokrim og Oslo-politiet er anmeldt til Spesialenheten for politisaker, fordi myndighetene i Brasil er matet med feilaktige påstander om nordmenn og angivelig kriminalitet.

ANSVAR  Advokat John Christian Elden fastslår at justisminister Knut Storberget har det konstitusjonelle ansvaret for uføret nordmennene i Brasil har havnet i.  Foto:  Jacques Hvistendahl/Dagbladet
ANSVAR Advokat John Christian Elden fastslår at justisminister Knut Storberget har det konstitusjonelle ansvaret for uføret nordmennene i Brasil har havnet i. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter at Dagbladet dokumenterte at en eller flere i norsk politi har sendt en rekke feilaktige rapporter til politiet i Brasil om norske statsborgere, anmelder advokat John Christian Elden Økokrim og Oslo-politiet til Spesialenheten for politisaker.

Elden har tidligere fastslått at det konstitusjonelle ansvaret for å ha sendt dokumentene til Brasil ligger hos justisminister Knut Storberget.

— Jeg forventer at Spesialenheten ser på hele sakskomplekset. Jeg presiserer at statsråden ikke er personlig anmeldt, sier Elden.

— Det er åpenbart Knut Storbergets ansvar som justisminister at noen i Oslo-politiet eller hos Økokrim har oversendt flere feilaktige dokumenter til myndighetene i Brasil. Dokumenter som inneholder grove og usanne påstander om norske borgere det ikke finnes grunnlag for. Det er disse politinotatene fra Norge som fikk det føderale politiet i Brasil til å iverksette etterforskning, beslaglegning av millionverdier og sikte norske statsborgere for organisert kriminalitet og hvitvasking av millionbeløp, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Legale overføringer

«OPERASJON PARADIS» Trygve Kristiansen slåss for livet sitt i Brasil. Den ustraffede forretningsmannen fra Trondheim er anklaget mafiavirksomhet.   Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
«OPERASJON PARADIS» Trygve Kristiansen slåss for livet sitt i Brasil. Den ustraffede forretningsmannen fra Trondheim er anklaget mafiavirksomhet. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

— Spesialenheten for politisaker må rydde opp i denne saken, sier advokat Elden.

Han representerer den norske forretningsmannen Trygve Kristiansen som har fått flere ti talls millioner beslaglagt i Brasil og er siktet for en rekke kriminelle forhold — basert på opplysninger fra politiet i Norge.

— Jeg vil ha fakta på bordet og vite hvorfor min klient er siktet i Brasil, uten å ha gjort noe galt. Alle er faktisk enige i at han ikke har gjort noe galt. Og myndighetene i Brasil presiserer at min klient ikke er siktet eller mistenkt for å ha gjort noe kriminelt i Brasil, men at han angivelig skal ha svarte penger fra Norge. Norske myndigheter hevder at de aldri har sagt eller gitt slike opplysninger til politiet i Brasil. Faktum er at vi kan dokumentere at det på lovlig måte er overført penger fra Norge til Brasil, sier Elden.

Storbergets ansvar

ANMELDER - Jeg setter min lit til at Spesialenheten for politisaker finner ut hvem i norsk politi som har sendt feilaktige rapporter til Brasil, sier advokat John Christian Elden. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
ANMELDER - Jeg setter min lit til at Spesialenheten for politisaker finner ut hvem i norsk politi som har sendt feilaktige rapporter til Brasil, sier advokat John Christian Elden. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Konsekvensene for Eldens klient, Trygve Kristiansen, har vært enorme. Kristiansen og medinvestorenes penger er beslaglagt. De norske forretningsmennene risikerer også flere ti år i brasiliansk fengsel.

— Hvem har ansvaret?

— Konstitusjonelt er ansvaret åpenbart hos justisministeren. Det var Knut Storberget som i egenskap av justisminister besluttet å sende det som i beste fall kan karakteriseres som mangelfulle økonomirapporter om norske statsborgere til Brasil.

— Overfor Dagbladet har Storberget avvist en hver form for ansvar. Økokrim og Oslo-politiet hevder de ikke har gjort noe galt?

— Jeg tar det for gitt at Spesialenheten for politisaker får full tilgang til alt materiale i denne saken. Da vil det komme fram hvem i norsk politi som har sendt dokumentene med feilaktige påstander til Interpol i Brasil. Spesialenheten også vil finne ut hvordan det har seg at politiet i Brasil kan dokumentere at de har hatt kontakt med norsk politi, flere år før norsk politi vedgår noen form for kontakt. Dette er Knut Storbergets ansvar, sier Elden.

— Uskyldige nordmenn

På konkret spørsmål fra Dagbladet har både Økokrim og Oslo-politiet hevdet de bare har svart på en henvendelse fra Brasil høsten 2006 vedrørende de norske forretningsmennene.

Interpol-dokumentene fra Brasil som Dagbladet har fått tilgang til viser derimot at det har vært hyppig kontakt mellom noen i norsk politi og myndighetene i Brasil siden 2003.

— I sin iver etter å ta såkalte gjengmedlemmer har norsk politi gått over alle støvleskafter. Det har ført til at en rekke uskyldige nordmenn har gått med i dragsuget, sier Elden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media