Hever alarmnivået etter krisemøte om smitten

Verdensomspennende pandemi ikke uunngåelig, men faren har økt kraftig, ifølge WHO.

SITUASJONEN FORVERRET: Slik ser fasene i en mulig pandemi ut etter WHOs skala. Ennå er ikke en svineinfluensa-pandemi uunngåelig, men risikoen er stadig større.
SITUASJONEN FORVERRET: Slik ser fasene i en mulig pandemi ut etter WHOs skala. Ennå er ikke en svineinfluensa-pandemi uunngåelig, men risikoen er stadig større.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens helseorganisasjon (WHO) har en egen skala for alvorlige influensautbrudd som går fra 1 til 6, og etter et krisemøte i kveld skjerpet ekspertene alarmnivået til 4, to steg fra en pandemi i full skala.

Fase fire innebærer at WHO har bekreftet at svineinfluensa-viruset smitter fra menneske til menneske på en måte som gjør at det kan oppstå lokale utbrudd flere steder. «Evnen til å forårsake vedvarende sykdomsutbrudd i et samfunn innebærer en betydelig økning i risikoen for en pandemi», heter det i beskrivelsen av alarmnivået.

På nivå 4 skal pandemi ennå ikke være uunngåelig, men mange eksperter mener ifølge nyhetsbyrået AP at en verdensomspennende epidemi er svært vanskelig å forhindre når viruset allerede har havnet i flere ulike land.

- Ikke dramatisk forverring
Nasjonalt folkehelseinstitutt iverksetter ingen spesielle tiltak selv om Verdens helseorganisasjon (WHO) hevet alarmnivået for svineinfluensa sent mandag kveld.

— At WHO øker alarmnivået fra 3 til 4 sier noe mer om hvordan viruset smitter, men betyr egentlig ikke så mye. Dette innebærer først og fremst at beredskapen skjerpes, blant annet på sykehusene, forklarer overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til NTB i kveld.

På nivå 6 på skalaen konstaterer WHO at det er snakk om et virus som har spredd seg gjennom befolkninger i store geografiske områder og er på framvekst.

Mange syke i New York
Det er i kveld bekreftede tilfeller av svineinfluensa i Mexico, USA, Canada, Spania og Storbritannia, mens flere pasienter med lignende symptomer undersøkes på sykehus i en rekke land.  Blant dem er 23 studenter fra New Zealand  som kom hjem fra Mexico søndag.

Svineinfluensaen kan ha kostet 149 mennesker livet i Mexico, og her har myndighetene oppjustert antallet mistenkte smittede til over 1.600. Det er mistenkte tilfeller i 19 av landets 32 delstater.

Det er registrert 45 bekreftede eller antatte smittetilfeller av svineinfluensa i New York i USA. Tallet er ventet å stige, og over 100 syke elever gjennomgår tester, sier ordfører Michael Bloomberg ifølge NTB.

Mange av de syke i USA, Canda og Europa ser ut til å ha blitt raskt friskere etter å ha fått behandling. Flere steder, blant annet i Tromsø og Haugesund, har også mistenkte tilfeller vist seg å ikke være svineinfluensa.

Informerer norske reisende
Norske helsemyndigheter har høy beredskap i påvente av et mulig utbrudd av svineinfluensaen.

Folkehelseinstituttet ber folk som har influensasymptomer og som i løpet av de siste sju dagene har vært i områder med svineinfluensa, om å ta kontakt med legevakt eller lege per telefon. Samtidig oppfordres mulige svineinfluensa-pasienter til å holde seg der de er til lege har ankommet for å undersøke symptomene og eventuelt sette i gang smitteverntiltak.

Les oppdatert informasjon om sykdommen på FHI.no

På Gardermoen ble det i dag satt opp plakater med denne informasjonen, myntet på reisende fra risikoområder. Samtidig vurderer Tollvesenet ved andre grenseoverganger fortløpende lignende tiltak.

Virusekspertene understreker at det så langt ikke er noen grunn til å tro at du har fått svineinfluensa om du ble syk mer enn sju dager etter du kom til landet.

UNNTAKSTILSTAND: I Mexico City har mye av gigantbyens vanlige aktiviteter stoppet opp, og alle har fokus på svineinfluensa-epidemien. Her føres en pasient inn til sjekk ved et sykehus i byen.
UNNTAKSTILSTAND: I Mexico City har mye av gigantbyens vanlige aktiviteter stoppet opp, og alle har fokus på svineinfluensa-epidemien. Her føres en pasient inn til sjekk ved et sykehus i byen. Vis mer