Hever aldersgrensen for kreftbehandling

Stadig eldre får tilbud om kreftbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tidligere var grensen for slik tilleggsbehandling, for eksempel cellegift, satt ved 65 år. Nå er den hevet til 70 år og i noen land gis det slik behandling også til enda eldre pasienter, sier overlege Erik Wist ved onkologisk avdeling på Ullevål universitetssykehus til NTB.

Wist forteller at da han begynte sin legegjerning, ble mange behandlinger i forbindelse med kreft ikke gitt til pasienter som var eldre enn 65 år. I dag behandler man 85-åringer.

- Men slike tilleggsbehandlinger som for eksempel cellegift eller hormonbehandling må vurderes opp mot hvilken nytte pasienten har. I dag vil bare 5-10 prosent i denne aldersgruppen ha god nytte av slik behandling. Det betyr at vi må behandle 100 pasienter for at 8-10 skal ha nytte av det. Det er det vanskelige i slike situasjoner, men det håper jeg vil bedre seg i løpet av de kommende fem-ti årene, sier Wist.

Brystkreft øker

Brystkreft er en av de kreftformene som øker mest. I 2020 spår forskere at så mange som 3.500 kvinner vil få brystkreft hvert år. De fleste av disse er over 50 år, og mange tilhører de eldre aldersgruppene.

Overlege Wist, som er leder i Norsk Bryst Cancer Gruppe (NBCG), sier de nye retningslinjene også er med på å bedre tilbudet til eldre når det gjelder brystbevarende kirurgi.

- Pasienter over 70 år får nå for eksempel tilbud om brystbevarende behandling. Før tenkte man kanskje at det ikke var noen stor ulykke om en eldre kvinne mistet sitt ene bryst. Men når vi spør de eldre, velger de som de yngre å beholde brystet, sier han.

Når det gjelder cellegift som tilleggsbehandling etter brystkreftoperasjonen, er den øvre anbefalte aldersgrensen nå 70 år.

Wist har imidlertid flere eksempler på at denne aldersgrensen er overskredet. For tiden gir han den mest moderne behandling til en 77 år gammel kreftsyk kvinne med godt resultat.

- Hadde man sagt dette for 15 år siden, ville folk ristet på hodet. Tålegrensen svekkes med årene. Men det kommer nye stoffer og grensene flyttes, sier han.

Parallell

Den moderne kreftbehandlingen har en parallell i kirurgiske inngrep på hjertet. Tidligere ble slike operasjoner ikke utført på folk som var eldre enn 70 år, mens det i dag hjerteopereres på både 80-åringer og de som er eldre.

- Vi ser nok mindre på den kronologiske og mer på den biologiske alder. Men det kan være en kunst å skille og det er viktig å evaluere effekten av en behandling. Er det ingen effekt, slutter man, sier Wist.

I Foreningen for brystkreftopererte er man også glad for at eldre kvinner nå får tilbud om brystbevarende kirurgi.

- Ifølge vår erfaring opplever også eldre kvinner at brystet er en viktig del av kroppen, og mange vil svært gjerne beholde det hvis de kan, sier daglig leder for foreningen Lise Høie til kreft.no.

(NTB)