Hever beredskapen ved tre sykehus

Øker beredskapen etter kapasitetsutfordringer og høyt korttidsfravær.

TAR GREP: Inngangen til Sykehuset Innlandet, avdeling Gjøvik, tatt tidligere i coronapandemien. Foto: Geir Olsen / NTB
TAR GREP: Inngangen til Sykehuset Innlandet, avdeling Gjøvik, tatt tidligere i coronapandemien. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Det er innført grønn beredskap ved sykehusene i Elverum, Hamar og Gjøvik.

Det skjer som følge av kapasitetsutfordringer og høyt korttidsfravær. Luftveisinfeksjoner dominerer nå hos både pasienter og ansatte.

- Sykefraværet har vært opp mot 20 prosent i enkelte avdelinger. Mange pasienter har luftveisinfeksjoner og økt behov for isolering av smittebærende pasienter fører til en mer krevende driftssituasjon. Det er årsaken til at divisjonen velger å gå i beredskap, sier divisjonsdirektør ved Sykehuset Innlandet, Håvard Kydland, i en pressemelding.

Til Hamar Arbeiderblad utdyper han:

- Akkurat nå er det først og fremst coronaviruset som går, og så er det i litt mindre grad influensa. På barneavdelingen regner vi med at det kommer en del med RS-virus. Og så kommer all annen infeksjonssykdom på toppen.

Han sier at det gjør driften tung at ansatte må isolere enkelte pasienter og ta på seg smittevernutstyr.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor noen ikke blir smittet av coronaviruset. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Tidligere tirsdag gikk helseforetaket i Nord-Trøndelag ut med en oppfordring til alle pasienter som har fått luftveisinfeksjon, om å bruke munnbind.

- De første dagene med symptomer gir mest smitterisiko. Pasienter som skal til planlagt behandling og som nylig har fått luftveisinfeksjon bes kontakte avdelingen de skal besøke på forhånd, slik at det kan avgjøres om planlagt time skal benyttes, eller om den bør utsettes, skrev de i en pressemelding.

Sykehusene i distriktet har for tiden et høyt og økende antall pasienter som blir innlagt med slik infeksjon. Det skyldes både covid-19 og influensa.

Tidligere tirsdag skrev også Dagbladet at flere sykehus tror jula og nyåret blir utfordrende.

- Det er for tida svært fullt på våre sykehus i Harstad, Narvik og Tromsø som følge av mange innlagte med infeksjonssykdom. I tillegg har vi store utfordringer knyttet til at vi har mange utskrivningsklare pasienter som skal til kommunene, sa administrerende direktør ved universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Anita Schumacher, til Dagbladet.

Ved Stavanger universitetssykehus har de også høynet beredskapen til grønt nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer