Hever beredskapen ytterligere

Stavanger universitetssykehus hever beredskapsnivået fra grønt til gult nivå på grunn av mange pasienter. Helgelandssykehuset har hevet beredskapen til grønt nivå.

GULT NIVÅ: Stavanger universitetssykehus møter pressen etter de melder om økt beredskap grunnet svært høyt pasienttrykk. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stavanger universitetssykehus hever beredskapsnivået til gult nivå på grunn av svært utfordrende drift, melder Helse Stavanger fredag morgen.

Årsaken er svært mange pasienter.

- Beredskapsnivået heves til gult for å kunne ivareta pasientsikkerheten, sikre nødvendig bemanning og for å ha kapasitet til å håndtere andre ulykker og hendelser. Situasjonen må nå håndteres med ytterligere utvidet innsats og ekstraordinære ressurser og tiltak, skriver sykehuset.

Tirsdag forrige uke, to dager etter at sykehuset hevet beredskapen til grønt nivå, sa viseadministrerende direktør Elisabeth Farbu til Dagbladet at den krevende driftssituasjonen blant annet skyldtes økt pågang av pasienter med luftveisinfeksjoner og mange skader som følge av glatte veier.

Sykehuset opplevde også et høyere sykefravær enn de vanligvis har, fortalte Farbu.

- Det er fullt

Fagdirektør Geir Tollåli ved Helse Nord HRF forteller at Helgelandssykehuset har hevet beredskapen til grønn. De øvrige sykehusene i regionen har foreløpig ikke hevet beredskapen, tross en presset situasjon.

- Alle har en presset situasjon som følge av både influensa, andre infeksjonssykdommer, omgangssyke og også litt covid, sier Tollåli til Dagbladet.

Han sier at spesielt Universitetssykehuset i Tromsø har et problem med at utskrivningsklare pasienter blir liggende fordi kommunene ikke har kapasitet til å ta dem tilbake, men at dette også gjelder Helgelandssykehuset.

- Utskrivningsklare pasienter blokkerer kapasiteten ved indremedisinske og geriatriske avdelinger, sier Tollåli.

Han forklarer at dette er et problem som har vedvart lenge.

Ved St. Olavs hospital i Trondheim har de også skjerpet beredskap til grønt nivå.

- Dette er begrunnet i høy tilstrømming av pasienter, mange utskrivningsklare pasienter, samt innføring av Helseplattformen som krever ekstra mye bemanning. Beredskapssituasjonen vurderes fortløpende, skriver kommunikasjonssjef ved St. Olavs hospital, Marit Kvikne, i en e-post til Dagbladet.

Hun opplyser at virussesongen også preger sykehuset.

- Det er mange pasienter som kommer inn med ulike luftveissymptomer og må håndteres som smittepasienter. Det er fullt ved de store avdelingene og travle dager, skriver Kvikne.

- Situasjonen er på randen

Ogås Sykehuset i Vestfold (SiV) øker beredskapen. Både medisinske og kirurgiske sengeposter har overbelegg i romjulen. I tillegg er flere ansatte syke.

- Vi er nå i en situasjon hvor vi må mobilisere personalet i enda større grad på tvers for å sikre forsvarlig bemanning, sier administrerende direktør Stein Kinserdal i en pressemelding.

Høyt press også i de kommunale tjenestene gjør det krevende å frigjøre senger.

- Det innebærer dessverre at noen må vente lenger på ambulansen og at noen pasienter kjøres ut senere fra sykehuset enn ønskelig, legger han til, sier Erik Nordberg, som er samhandlingssjef og klinikksjef for de prehospitale tjeneste ved SiV.

Det er også en krevende romjul på Sunnmøre. Kun én dag før nyttårsaften bekrefter Ålesund sykehus at det er fullt på sykehuset.

- Det er fullt i akuttmottaket. Det er fullt på sengepostene, og det er fullt i korridorene, sier klinikksjef Elisabeth Siebke ved Ålesund sykehus til Sunnmørsposten.

Overfor NRK legger hun til at situasjonen snart blir uforsvarlig.

- Situasjonen er på randen av det som er forsvarlig, men vi klarer å ta imot pasienter og behandle dem, sier hun.

Ålesund sykehus har bedt kommunen om hjelp til å få ut flere av de utskrivningsklare pasientene slik at de får plass til nye syke pasienter. Pårørende bes om å vurdere om det er nødvendig å komme på besøk.

- Vurderer situasjonen

Pressevakt ved Oslo universitetssykehus (OUS), Anders Bayer, opplyser til Dagbladet at det per nå ikke er behov for å øke beredskapen på OUS.

- Det er mye å gjøre og det rapporteres om at det går rundt. Vi vurderer situasjonen fra uke til uke. Infeksjonskrisa har nok truffet andre sykehus i landet mer enn på OUS, sier Bayer til Dagbladet.

Ved Ahus er beredskapsnivået hendelsesstyrt, forklarer kommunikasjonsdirektør Dagfinn Aanonsen.

- Men vi har tiltaksplaner som settes i verk ved ulik pågang av pasienter, sier han.

Gjennom høsten og fram mot jul har sykehuset hatt stor pågang av pasienter med sammensatte sykdomsbilder, men gjennom jula har det vært noe mindre pågang, opplyser kommunikasjonsdirektøren.

- Vi har hatt noe økning i antall pasienter med luftveisinfeksjoner, men totalt sett litt mindre pågang enn rett før jul og totalt sett ganske bra kapasitet gjennom jula.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer