MÅ OVERBEVISE: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal etter planen innsettes som ny statsminister i Zimbabwe 11. februar, mens Mugabe forblir president. USA og andre vestlige land vil ikke oppheve sanksjonene mot landet før de ser at maktdelingen er reell.
MÅ OVERBEVISE: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal etter planen innsettes som ny statsminister i Zimbabwe 11. februar, mens Mugabe forblir president. USA og andre vestlige land vil ikke oppheve sanksjonene mot landet før de ser at maktdelingen er reell.Vis mer

Hever ikke sanksjoner mot Zimbabwe ennå

Må bli tydelig at maktdelingen i landet er reell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA vil ikke heve sanksjonene mot Zimbabwe før det blir tydelig at maktdelingen i landet er reell.

I tillegg krever regjeringen til president Barack Obama at den nye koalisjonsregjeringen i Zimbabwe må styre på en inkluderende og effektiv måte.

- Suksess eller fiasko for en slik regjering avhenger av troverdig og inkluderende maktdeling, sier Robert Wood, talsmann i det amerikanske utenriksdepartementet.

Mildere tone

Selv om Wood stiller krav, er tonen overfor Zimbabwe mye mildere nå enn da George W. Bush var amerikansk president. Da var det et amerikansk krav at Zimbabwes president Robert Mugabe måtte gå av.

Også Storbritannia har endret sin tone overfor Zimbabwe etter at Mugabes parti ZANU-PF gikk med på å dele regjeringsmakten med opposisjonspartiet MDC.

- Vi er skeptiske, men må forsøke å hjelpe til så dette fungerer, sier Mark Mallock Brown, statssekretær i det britiske utenriksdepartementet.

Han forteller at afrikanske ledere på et møte i Etiopia denne uken har overbevist ham om at den nye zimbabwiske regjeringen må få en sjanse, siden behovene til befolkningen i landet er så overveldende.

- Stanser støtte

Robert Mugabe brukte møtet i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba til å kritisere vestlige land som ifølge ham har stanset hjelp til Zimbabwe via Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Vi mener disse ulovlige handlingene ikke bare er illegitime og grusomme, men at de også har ført til unødvendig lidelse for befolkningen i Zimbabwe, sa Mugabe tirsdag.

Han mener dessuten at mangelen på internasjonal støtte har gjort befolkningen mer splittet.

231 millioner prosent

Den nye regjeringen, hvor opposisjonslederen Morgan Tsvangirai blir statsminister, skal etter planen tas i ed 13. februar. Men MDC beskyldte tirsdag ZANU-PF for å gå tilbake på deler av avtalen om å danne regjering.

Vestlige land beskylder den tidligere frigjøringshelten Mugabe for å ha ødelagt Zimbabwes økonomi. Ifølge myndighetenes egne tall er inflasjonen på 231 millioner prosent, og landet har akutt mangel på mat, drivstoff og utenlandsk valuta.

Et utbrudd av kolera har kostet over 3.000 mennesker livet, mens nesten 63.000 er blitt smittet. Kolerautbruddet er det verste på det afrikanske kontinentet på 15 år.

(NTB)

 

DELER: Robert Mugabe beholder presidentmakten. Spørsmålet er om han faktisk vil dele reell makt med opposisjonen. Foto: REUTERS/Irada Humbatova/SCANPIX
DELER: Robert Mugabe beholder presidentmakten. Spørsmålet er om han faktisk vil dele reell makt med opposisjonen. Foto: REUTERS/Irada Humbatova/SCANPIX Vis mer