Hever ikke tollgrensa på netthandel

Før valget ville de rødgrønne heve grensa til 1000 kroner. Nå har de snudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Regjeringen Stoltenberg var før valget for å heve tollgrensa på import av varer. Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville heve grensa til 1000 kroner, mens SV ville øke den uten å ville tallfeste hvor mye.

I dag ble deres alternative statsbudsjett lagt fram, og tollgrensa for fri import av varer fra utlandet blir stående på 200 kroner.

- En endring vil ha en stor betydning for de norske næringdrivende og et slikt forslag må uansett sendes på en bred høring, sier infomrasjonsrådgiver Frank Vatne i Finansdepartementet til Dagbladet.no i dag.

Blir dobbelt så dyrt i dag

200-kronersgrensa for å kunne handle varer fra utlandet har stått urørt i flere tiår. Men først da folk begynte å handle over internett ble det lagt press på å få grensa hevet.

I dag blir varen fort dobbelt så dyr om du tipper over 200 kroner, for i tillegg for å betale 25 prosent moms for varen, må du også betale et gebyr for fortollingen.

Det er derfor i første rekke bøker og cd-plater og dvd-er som bestilles tollfritt over nett fra utenlandske butikker i dag.

Dette sa de rødgrønne før valget:

AP: Avgiftspolitisk talsmann i Ap, Svein Roald Hansen, sa til Dagbladet.no at den nåværende 200-kronersgrensa er altfor lav, og at partiet ville foreslå økning av tollgrensa til 1000 kroner hvis de kom i posisjon.

- Dette avhenger litt av de finanspolitiske prioriteringene, men vi foreslo dette allerede i det alternative budsjettet for 2005, sa Hansen.

SP: Senterpartiets medlem i finanskomiteen, Morten Lund, sa til Dagbladet.no at dagens grense er «meningsløs», blant annet på grunn av det økte papirarbeidet ved en så lav grense.

Han la til at partiet synes Frps foreslåtte grense på 1000 kroner kunne virke rimelig.

- Hvis det blir et løft, vil vi at det skal monne, sa Lund.

Finanspolitisk rådgiver i SV, Bernt Sverre Mehammer, sa de var positive til å øke beløpsgrensa, men ville ikke tallfeste hvor positive de var.

- Vi har ikke gått inn for noe konkret beløp, sa han til Dagbladet.no.

Bare Høyre og Kristelig Folkeparti var mot å heve tollgrensa, før valget.

HOLDT IKKE LØFTET: Senterpartiets Morten Lund.