Saksøker: Ellen S. Ewald saksøker Norges ambassade i USA og konsulen i Minneapolis for blant annet kjønnsdiskriminering, kontraktsbrudd og trakasering. I dag skal en føderal domstol ta stilling til om ambassaden og diplomaten er hevet over amerikanske lover. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Saksøker: Ellen S. Ewald saksøker Norges ambassade i USA og konsulen i Minneapolis for blant annet kjønnsdiskriminering, kontraktsbrudd og trakasering. I dag skal en føderal domstol ta stilling til om ambassaden og diplomaten er hevet over amerikanske lover. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hever seg over loven

Norges ambassade i Washington er saksøkt for diskriminering. De hevder de ikke trenger å følge amerikansk lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Ellen Ewald ble ansatt av tidligere visepresident Walter Mondale fikk hun beskjed om at hun skulle jobbe i tospann med en annen nyansatt.
Den norskættede tidligere visepresidenten var norsk honorær generalkonsul, og Ewald og en mannlig kollega skulle jobbe sammen på det norske generalkonsulatet i Minnesota i USA.

Hun fant ut at den mannlige kollegaen tjente betydelig mer enn henne. Han hadde hadde bedre pensjonsavtale og bedre forsikringer.

I dag møtes Ewald (53) og norsk utenrikstjeneste i en føderal rettssal i Minneapolis.

Der skal det avgjøres om ambassaden må forholde seg til amerikanske lover mot kjønnsdiskriminering, eller om de som diplomater er hevet over dette.

- Skviset
Da Ewald ble ansatt i 2008 fikk hun ansvaret for å legge til rette for norsk-amerikansk samarbeid om høyere utdanning og forskning. Samtidig ble en mannlig kollega ansatt, og han skulle ha ansvaret for forretningssamarbeid.

- Forskning og næringsliv er beslektede områder. Vi skulle jobbe som et team, og da jeg ble ansatt var det klart at dette var to jobber på samme nivå som var like ansvarsfulle. Begge stillingene skulle ha en årslønn på rundt 70 000 dollar, ble det sagt.

Men i månedene som fulgte oppdaget Ewald at de to nyansatte slett ikke ble verdsatt like høyt. I følge rettsdokumentene tjente hennes mannlige kollega tjente rundt 240 000 kroner mer, hadde bedre pensjonsavtale og fikk dekket helseforsikring for hele sin familie.

- Plutselig fikk jeg beskjed om at de kuttet helseforsikringen for min 70 år gamle mann. Jeg ble helt fortvilet, sier hun.

Gir blaffen
Og etter at hun begynte å ta opp forskjellsbehandlingen ble problemene med den norske ambassaden i Washington bare større.

- De begynte å ta fra meg arbeidsoppgaver og eget reisebudsjett. De holdt meg utenfor møter, korrespondanse og samlinger, sier hun.

Samtidig forsvarte ambassadør Wegger Strømmen lønnsforskjellene med at de var nødvendige for å kunne rekruttere fra næringslivet, står det i rettsdokumenter.

Men etter Ewald gikk til domstolene med saken sin vil ikke lenger ambassaden snakke om hva som er rett og galt i forhold til lønn og goder. Ambassaden og konsul Gary Gandrud er saksøkt for kjønnsdiskriminering, kontraktsbrudd, ulovlige gjengjeldelser, trakassering og brudd på arbeidsmiljøloven.

I sine skriftlige svar til retten henviser ambassaden til Wien-konvensjonen om diplomaters immunitet og sier at de ikke kan rettsforfølges. Det er ambassadens krav om at saken må avvises på dette grunnlaget som skal behandles i dagens rettsmøte.

- Jeg skjønner ikke at de går imot både norsk og amerikansk lov bare fordi de har makt til å gjøre det. Dette er stikk i strid med hva Norge står for. Når Norge for en gangs skyld er den sterke parten gir de bare blaffen i reglene og sier at de ikke gjelder for dem, sier hun

Savner Mondale
Dagbladet sendte UD skriftlige spørsmål om denne saken sent mandag kveld, men i løpet av gårsdagen hadde de ikke anledning til å besvare dem.

- Imunitetsreglene er ikke der for å beskytte diplomater som bryter lokale lover, sier Ewald

Nå skulle hun bare ønske at Jimmy Carters norskættede visepresident ikke hadde gitt seg som konsul.

- Walter Mondale har hele veien vært en fantastisk støtte for meg, men han sluttet litt etter at jeg ble ansatt. Hadde han fortsatt, tror jeg hele denne saken blitt håndtert annerledes, sier Ewald.